Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC sesizează Procuratura Anticorupție după…

CEC sesizează Procuratura Anticorupție după ce partidul Șor „a refuzat să prezinte benevol” documentele care justifică veniturile și cheltuielile din prima jumătate a anului 2022

Comisia Electorală Centrală (CEC) a sesizat Procuratura Anticorupție pentru examinarea modalității de finanțare a partidului Șor în perioada de gestiune 1 ianuarie 2022 – 30 iunie 2022. Potrivit CEC, sesizarea a venit în cadrul procesului de supraveghere și control, fiind constatat „refuzul deliberat al partidului Șor de a prezenta benevol documentele primare care justifică veniturile și cheltuielile suportate pe parcursul primului semestru al anului 2022”.

„Acest fapt contravine prevederilor legale privind finanțarea partidelor politice, iar în consecință, CEC a fost în imposibilitatea verificării corectitudinii informațiilor indicate în raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2022”, menționează instituția într-un comunicat.

Comisia a anunțat joi, 15 decembrie, că a luat act de informațiile prezentate în rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2022. Astfel, CEC a constatat prezentarea rapoartelor în termenul legal (până la 15 iulie 2022) de către 35 de partide politice, iar cu încălcarea acestuia – de către 17 formațiuni.

În total, au fost supuse verificării rapoartele financiare prezentate de 52 de partide politice. Alte 3 formațiuni nu au prezentat informația privind gestiunea resurselor financiare pentru primul semestru al anului, iar în privința acestora, au fost inițiate procese contravenționale.

CEC a constatat că rapoartele financiare prezentate de 14 partide politice conțin informații depline și sunt completate în corespundere cu prevederile legale. 

„În același timp, în rapoartele prezentate de 13 partide politice este indicată cifra ,,0” la toate compartimentele. 28 de partide politice au admis erori nesemnificative de calcul, necorespunderea raportului prezentat prin intermediul SSI „Control Financiar” cu cel pe suport de hârtie, reflectarea greșită a sumelor din donații și alocații, precum și a cheltuielilor, prezentarea informațiilor în alt format decât cel stabilit de CEC, neprezentarea informației necesare, precum și alte neconformități”, se mai arată în comunicat.

În urma analizei rapoartelor, CEC a constatat depășirea plafonului donațiilor de către Partidul Liberal. Comisia a somat formațiunea să verse în bugetul de stat suma de circa 12 mii de lei primită peste plafonul prevăzut de lege.  

Vicepreședinta partidului Șor, Marina Tauber, a fost privată de libertate în luna iulie 2022, fiind vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”.

Tot atunci, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. CNA a anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „Șor” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.