Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CALM se adresează instituțiilor statului…

CALM se adresează instituțiilor statului și Consiliului Europei: „Atragem atenția la poziția stranie și confuză a organelor electorale”

Sursă foto: calm.md

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) consideră că decizia de a invalida mandatul primarului ales în comuna Bubuieci din municipiul Chișinău reprezintă „acte de abuz, depășire de atribuții legale și exces de putere, cu elemente de subiectivism și politizare”. O a doua declarație în acest sens, semnată de CALM, a fost expediată Comisiei Electorale Centrale (CEC), Guvernului R. Moldova, Parlamentului R. Moldova, dar și Consiliului Europei.

Consiliul electoral al circumscripției electorale comunale Bubuieci nr. 1/8 a invalidat vineri, 1 decembrie, mandatul de primar de Bubuieci al lui Leonid Umaneț, candidatul Mișcării Alternative Naționale (MAN), care a obținut 50.75% din sufragii în turul doi de scrutin al alegerilor locale generale din 5 noiembrie.

Potrivit declarației CALM, după decizia organelor electorale se arată motivată prin faptul că „Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova declară imposibilitatea confirmării faptului că Umaneț Leonid a absolvit programul de studii medii de cultură generală”, se arată: „(…) Cică, candidatul, care deja a câștigat alegerile (!?), nu are nivelul de studii necesare, deși candidatul a fost admis în campania electorală. În prezent, când există voința alegătorului, această decizie se contrapune cu unele acte administrative, are un caracter imprevizibil și chiar abuziv”.

Alesul sau aleșii locali au fost deja admiși la alegeri, obținând deja mandatul cetățeanului ca deținător al suveranității și puterii de stat. Respectiv, controlul legalității și, în rezultat, validarea mandatului alesului local trebuie să aibă ca țintă/scop dacă a fost sau nu viciată voința alegătorilor ca bază a democrației locale. În caz contrar, decizia organului electoral încalcă principiile constituționale fundamentale, se contrapune sau chiar contrazice voința cetățeanului, ceea ce are, în ultimă instanță, un efect de neîncredere sau chiar discreditare a organelor statale.

(…) Atragem atenția la poziția „stranie” și chiar confuză a organelor electorale, în pofida faptului că acest caz sau diferite aspecte ale acestuia se află în curs de examinare în instanța de judecată”, reiterează CALM.

CALM consideră că instanțele de judecată ar trebui să dea o aprecierea corectă acestor cazuri, și cere intervenția autorităților competente ale statului din domeniul electoral și legislativ prin:

  1. Stoparea acțiunilor abuzive ale organelor electorale de circumscripție respective prin implicarea organelor electorale centrale (CEC) și autorităților publice competente, prin decizia cărora aleșii locali respectivi au fost admiși în cursa electorală;
  2. Anularea actelor prin care au fost invalidate alegerile sau mandatele primarilor, admiși în alegerile locale și respectarea voinței colectivităților locale și drepturilor lor constituționale;
  3.  Modificarea cadrului legal în sensul readucerii/revenirii competenței de constatare a legalității alegerilor locale și validarea mandatelor aleșilor locali/primarilor de către un actor profesionist și neutru care la moment este instanța de judecată.

Este a doua oară când Congresul Autorităților Locale se adresează privind acțiunile organelor electorale. Prin declarația precedentă reprezentanții și-au expus „îngrijorarea profundă” privind invalidarea celui de-al doilea mandat al primarului orașului Căușeni, Anatolie Donțu și al candidatei independente Maria Ghelan, aleasă primară a orașului Căinari.