Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Alegerile din Găgăuzia - prima…

„Alegerile din Găgăuzia – prima etapă a catastrofei politice care ne așteaptă în 2023”. Reacții după publicarea rezultatelor preliminare ale alegerilor bașcanului

Sursa foto: Nokta

După ce Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a făcut publice rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, mai multe reacții au apărut pe rețelele de socializare. Unii susțin că aceste alegeri sunt „prima etapă a catastrofei politice care ne așteaptă în 2023”, iar alții felicită candidații care au trecut în turul doi al alegerilor. Cu toate acestea, reprezentanții partidului de guvernământ, care nu a înaintat un candidat, susțin că rezultatele primului tur din Găgăuzia arată „necesitatea unor eforturi suplimentare din partea autorităților și societății pentru informare corectă și echidistantă în regiune”.

Într-un comentariu pentru ZdG, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Adriana Vlas a spus că formațiunea va „urmări cu atenție” reacția autorităților la acuzațiile privind corupția electorală.

„Rezultatele primului tur din UTAG arată necesitatea unor eforturi suplimentare din partea autorităților și societății pentru informare corectă și echidistantă în regiune, despre beneficiile integrării europene și riscul destabilizării rusești. În același timp, constatăm că mai mulți candidați au adus acuzații cu privire la corupție electorala, vom urmări cu atenție reacția autorităților cu privire la aceste acuzații. Legitimitatea alegerilor depinde de integritatea procesului electoral”, a transmis Adriana Vlas.

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), care în aceste alegeri l-a susținut pe Grigorii Uzun, clasat pe primul loc, obținând cel mai mare număr de voturi – 14 849, declară că alegerile de duminică „au demonstrat că PSRM este cea mai puternică și serioasă forță politică din țară”.

„Urmează turul doi și suntem siguri că Grigorii Uzun va câștiga aceste alegeri. Partidul Socialiștilor va fi alături de candidat”, a scris PSRM într-un comunicat. Secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, a felicitat candidatul susținut de formațiunea sa și s-a arătat convins că „Victoria va fi a noastră!”.

Partidul „Șor” deocamdată nu a venit cu un mesaj de felicitare pentru candidata lor, Evghenia Guțul, dar vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, a declarat luni, 1 mai, înainte de a fi rețintuită de procurori, că partidul se „mândrește cu rezultatele” din Găgăuzia.

„Vreau să le mulțumesc oamenilor din Găgăuzia pentru susținere și pentru rezultatele de ieri. Ne-ați încurajat să luptăm. Ne mândrim cu ceea ce s-a întâmplat ieri în Găgăuzia. Vreau să-l felicit pe Ilan Șor, președintele nostru, să felicit echipa noastră și pe Evghenia Guțul cu acest rezultat minunat”, a declarat Tauber cu puțin timp înainte de a fi reținută la aeroport.

De cealaltă parte, președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, susține că indiferent de rezultatul turului doi al alegerilor pentru funcția bașcan al Găgăuziei, regiunea oricum va rămâne „sub influența agenților de influență” și va fi condusă de o persoană finanțată și susținută de Rusia.

„Alegerile din Găgăuzia sunt prima etapă a catastrofei politice care ne așteaptă în 2023. Crima organizată și candidații susținuți de Federația Rusă au participat în trecut și participă în prezent, în mod liber și nestingherit, la alegerile din Republica Moldova – parlamentare, prezidențiale și locale. De exemplu in alegerile pentru postul de bașcan al Găgăuziei au participat cel puțin 4 candidați de acest gen.

In turul doi au ieșit doi candidați, unul susținut de Igor Dodon și altul promovat de Partidul Șor. Respectiv, cine va câștiga în turul doi nu are nicio importanță. Găgăuzia va rămâne sub influența și controlul crimei organizate și agenților de influență”, a scris pe Facebook, Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării.

Rezultatele preliminare

Potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, și candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Grigorii Uzun, vor lupta în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. 

Datele preliminare arată că pentru candidata Partidului „Șor” au votat 14 836 (26,41%) de alegători, iar pentru candidatul susținut de socialiști și-au dat votul 14 849 (26,43%) de alegători.

Grigorii Uzun: Fost deputat PSRM

Grigorii Uzun a fost anterior deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Partidului Socialiștilor (PSRM). Deși candidează independent, simbolul lui Grigorii Uzun este asemănător cu cel al PSRM care și-a anunțat oficial susținerea pentru acesta.

Ziarul de Gardă a scris în februarie 2021 despre socialistul Grigori Uzun că s-a ales cu un dosar penal după ce  ianuarie 2019 a fost implicat într-o încăierare pe malul unui lac din Vulcănești, la care ar fi participat mai multe persoane. 

Potrivit declarației de avere, în perioada ianuarie 2021 – decembrie 2022, Grigorii Uzun a avut venituri în valoare de 108 791 de lei și îndemnizații de parlamentar de 105 317 de lei. Uzun declară un autoturism Tayota Land Cruiser în valoare de 1 441 250 de lei al cărui proprietar este blurat în declarația de avere, o Tayota Hilux în valoare de 1 650 000 (nefiind indicat în ce valută) și șase camioane în valoare totală de 21 040 000 ruble (circa 235 608 de euro). 

Evghenia Guțul: Candidata Partidului Șor

Evghenia Guțul este singura candidată participă în aceste alegeri din partea unui partid politic. Ea este candidata Partidului Șor. Este de profesie juristă. 

Potrivit declarației de avere, pe parcursul ultimilor doi ani Evghenia Guțul, a avut venituri în valoare de 19 543 de lei (inclusiv îndemnizația pentru creșterea copilului), iar soțul acesteia – 140 000 de lei. Familia Guțu a primit  suma de 25 000 de euro în dar. Ei dețin o locuință de 47,1 metri pătrați în valoare de 300 000 de lei.

Potrivit legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), guvernatorul (başkanul) este persoana oficială supremă a Găgăuziei. Lui i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale Găgăuziei. Guvernatorul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani, pe bază alternativă. Acesta trebuie să fie cetățean al R. Moldova care a împlinit vârsta de 35 de ani şi posedă limba găgăuză.