Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   A început campania electorală pentru…

A început campania electorală pentru parlamentare. Ce este interzis și ce este permis

Astăzi, 25 ianuarie, a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Candidații au 30 de zile la dispoziție pentru a convinge alegătorii să le acorde votul. Totuși, în această perioadă există mai multe restricții de care concurenții electorali trebuie să țină cont.

Concurenţilor electorali li se interzice să implice persoanele care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova în acţiunile de agitaţie electorală sau să folosească mijloacele şi bunurile publice. Imagini ce reprezintă instituţii de stat sau autorităţi publice, atât din ţară cât şi de peste hotare, nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală. Combinarea de culori şi sunete care invocă simboluri naţionale, utilizarea materialelor în care apar persoanlități istorice ale Republicii Moldova, ori ale altui stat, sunt și ele o restricție.

Potrivit Codului Electoral, concurenţii beneficiază de drepturi egale în folosirea mijloacelor de informare în masă, inclusiv a radioului şi televiziunii. În aceste 30 de zile candidaţii nu pot fi concediaţi ori transferaţi la o altă muncă, nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţămîntul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante.

Totodată, dacă concurentul electoral dorește să-și retragă candidatura, acest fapt se poate realiza printr-o declaraţie scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai târziu de 7 zile până la ziua alegerilor. Cetăţenii Republicii Moldova, partidele, organizaţiile social-politice, blocurile electorale și candidaţii au dreptul de a supune discuţiilor libere programele electorale ale concurenţilor electorali dar și calităţile politice profesionale şi personale ale candidaţilor. Tot în această perioadă se permite agitaţia electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor și în timpul întâlnirilor cu alegătorii.

Campania se va încheia cu o zi înainte de scrutin adică sâmbătă, 23 februarie. Pe circumscripția națională au fost înregistrate nouă partide Partidul Democrat, blocul ACUM, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor, Partidul Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Nostru, Partidul Voința Poporului Și Partidul Național Liberal.