Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   400 km de graniţă supravegheaţi…

400 km de graniţă supravegheaţi cu elicoptere ruseşti?

427-varnita6Elicoptere ruseşti ar putea survola regiunea transnistreană. Cu astfel de aparate de zbor vor fi dotaţi pacificatorii ruşi pentru a patrula zona de securitate. Anunţul a fost făcut la un post de televiziune din Rusia. “Tiraspolul a acceptat deja prezenţa elicopterelor ruseşti, iar Moscova aşteaptă răspunsul Chişinăului”, a anunţat TV Zvezda. “Din aer va fi mai uşor de urmărit ca la cei 400 de kilometri de graniţă să nu se aprindă focul războiului”, se anunţă în reportajul televiziunii ruse. Autorităţile de la Chişinău afirmă că nu au fost informate despre aceste intenţii.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat, în acest context, că nu va permite elicopterelor ruseşti să fie amplasate în regiunea transnistreană, deşi Chişinăul nu poate controla de facto activitatea din partea stângă a Nistrului. Ministrul mai susţine că autorităţile de la Chişinău nu cunosc nimic despre intenţia Moscovei de a aduce mai multe elicoptere în regiunea transnistreană. “La momentul actual, nu avem niciun fel de înştiinţări, niciun fel de discuţii la subiectul dat. Noi trebuie să ne axăm mai mult pe implementarea acţiunilor de construire a încrederii între maluri. Dar nu de menţinere şi ridicare a capacităţii de luptă”, a declarat oficialul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, ministrul Apărării exclude faptul că tehnica militară ar putea ajunge în Zona de Securitate fără acceptul Chişinăului. “Nu cred că este posibil. Dacă ne uităm la toate prevederile legale care vizează atât statutul forţelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi legislaţia internaţională, acest lucru este imposibil. Totodată, pentru a introduce în Zona de Securitate armament adăugător din Federaţia Rusă, ar fi nevoie şi de acceptul de tranzit al Ucrainei. Deţinând preşedinţia OSCE-ului, nu cred că Ucraina va permite acest lucru. De aceea, eu sunt ferm convins că, la subiectele date, chiar dacă va fi o intenţie reală a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, vor fi negocieri foarte dure”, a mai menţionat Marinuţa.

Oficialul a mai subliniat că Moldova nu va accepta ca aeroportul de la Tiraspol să fie redeschis.

„Este un aerodrom militar închis de mai mult de un deceniu, care nu a fost niciodată folosit. Nu cred că există necesitate, la momentul actual, de a avea un aerodrom în Tiraspol. Este aeroportul Chişinău, la doar 60 km de la Tiraspol, care poate să acopere toate necesităţile regiunii centrale a Republicii Moldova, inclusiv ale Tiraspolului. Totodată, şi problemele contingentului Federaţiei Ruse pot fi rezolvate folosindu-se aeroportul Chişinău sau calea terestră, calea ferată, autocarele, aşa cum am lucrat şi până acuma”, a conchis ministrul Apărării.

Întrebat de Europa Liberă dacă Armata R. Moldova poartă anumite discuţii cu reprezentanţii autorităţilor de la Tiraspol pe probleme militare, ministrul a spus că “nu avem nicio discuţie cu autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol, nu avem niciun fel de contacte, nici la nivel oficial, nici la nivel personal”.

Şeful Biroului pentru Reintegrare, George Bălan, a declarat pentru IPN că informaţiile recent apărute în presă despre dotarea pacificatorilor ruşi cu elicoptere ar fi fost o presupunere a unui jurnalist rus, care ar fi spus că pe viitor este posibilă relansarea zborurilor cu elicopterele în zona de securitate. Bălan afirmă că o astfel de decizie se ia numai cu acordul autorităţilor moldoveneşti şi după discuţiile în cadrul CUC, dar nu s-a făcut nicio propunere la şedinţele comisiei. Totuşi, oficialul de la Chişinău admite că una dintre părţi ar putea aborda această chestiune în viitor.

În opinia şefului Biroului de Reintegrare, poziţia autorităţilor R. Moldova rămâne neschimbată – în zona de securitate nu este nevoie de elicoptere sau maşini blindate. Situaţia este calmă şi trebuie găsite soluţii pentru rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean.

RdG