Principală  —  IMPORTANTE   —   Plecați în vacanță, rămași în…

Plecați în vacanță, rămași în carantină. Cum se descurcă moldovenii care au fost nevoiți să rămână peste hotare

avion-airmoldova

Unii dintre moldovenii care și-au dorit o vacanță peste hotare, s-au trezit blocați acolo. Astfel, Natalia Scobioală, deși trebuia să revină în Moldova pe 9 martie, încă se află în Italia, în carantină. De cealaltă parte, Natalia Ciobanu, o călătoare înrăită, originară din R. Moldova, povestește că în Africa de Sud, acolo unde a ajuns de curând, situația este relativ calmă. O altă moldoveancă, Ana Gachiuta este blocată în India, unde spune că localnicii se țin la distanță de turiști, de frica infectării.

Nata Scobioală a plecat în Italia pe 6 martie, iar pe 9 urma să revină în R. Moldova. Însă, pandemia de coronavirus a schimbat planurile. 

„N-am auzit ca ambasada noastră să ajute moldovenii blocați sau măcar să vină cu informație”

„Dimineața, pe 9 martie, deschid netul și citesc că începând cu ora 12:00 toate zborurile dinspre Italia și în Italia vor fi oprite. Al meu era la 6 dimineața și mi-am zis că reușesc să ajung acasă. La aeroport m-am trezit că e anulat și acesta. Am plâns de nu îmi venea a crede, mai tare pentru că pe 10 eram la lucru, tata nu știa că sunt în Italia, haine nu aveam (luasem doar o pereche de blugi și câteva tricouri), deci practic nimic nu aveam. În buzunar, doar 40 euro. M-am liniștit, am încercat să găsim alternative, dar peste tot erau bilete prin alte țări, cu prețuri mari și oricum exista riscul să rămân undeva în carantină. Am hotărât sa rămân în Italia și prietenul meu m-a luat la el acasă. Acum ne înghesuim mai mulți într-o casă – el, tata, fratele, un prieten și eu”, spune Natalia. 

Ea stă numai acasă deja a doua săptămână. „Dacă  mă oprește poliția chiar nu am nici un motiv să spun de ce umblu pe străzi”, subliniază Natalia, adăugând că în zonă se iau măsuri de protecție stricte. „Obligatoriu se poartă mască în oraș și magazine. Magazinele alimentare se închid la ora 7 seara, celelalte localuri – la 6. Am înțeles că după ora 7, în genere, nimeni nu are voie să părăsească localitatea. Am noroc că am la cine sta și cine să mă ajute acum, altfel chiar nu știu cum mă descurcam. N-am auzit ca ambasada noastră să ajute moldovenii blocați sau măcar să vină cu informație”, conchide ea. 

„Vreau să mă întorc acasă” 

O altă moldoveancă, Ana Gachiuta, a rămas blocată în India, deși trebuia să revină în Italia, acolo unde este stabilită, la sfârșitul lunii martie. 

„Am zburat pe 31 decembrie din Roma spre Thailanda, deci sunt aproape trei luni de când călătoresc. Mă aflu în India de mai mult de o lună. Aici sunt 124 de cazuri de coronavirus, toate fiind persoane care au venit aici deja infectate. Trebuia să mă întorc în Italia la sfârșit de martie, dar aici încep a închide activitățile turistice, turiștii nu mai intră în țară, unii indieni se comportă straniu cu turiștii, le este frică să nu-i contamineze. Vreau să mă întorc acasă, pentru că mi-e frică sa rămân aici blocată pentru o perioada îndelungată. Familia mea, în afară de tata, se află la Roma în carantina, unde bineînțeles nu mă pot întoarce și unde nu nici nu mai am de muncă –  sunt ghid turistic”, spune femeia. 

„Dacă mă îmbolnăvesc aici, nu mă ia nimeni la spital” 

Natalia Ciobanu este moldoveancă stabilită în Franța, care anul trecut a pornit într-o călătorie în jurul lumii. Anul acesta, și-a dorit să continue vizita unor țări, orientându-se spre continentul african. În această perioadă, se află în Africa de Sud, unde spune că situația este calmă, deși ea, în calitate de călătoare, a fost nevoită să-și încetinească ritmul. 

„Aici nu prea se vorbește despre virus dar eu, fiind  o călătoare mi-am încetinit ritmul. Mă gândesc acum la cei din Moldova, Italia, Franța. Nu e cred că ușor de stat în casă tot timpul. Am sunat recent la consulatul francez de la Cape Town și mi-au spus că dacă am zbor, să văd cu compania ce fac. Zborul meu era cumpărat de ceva timp în urmă, pentru 1 aprilie și nu știu ce cred oamenii, dar mulți îmi zic să nu vin în Franța. Pe de altă parte, dacă stau aici și mă îmbolnăvesc, nu mă ia nimeni la spital, plus că sistemul medical local e mult sub nivelul celui din Europa. Până la urmă, pentru mine, nu sunt atât de preocupată. Eu încerc să mă păzesc, fără să exagerez. M-a uimit că atunci când am ajuns aici, nu mi-au pus nicio întrebare, doar mi-au luat temperatura și m-au întrebat de unde vin. Le-am zis că din Namibia și m-au lăsat să trec. Altfel, aici au închis deja frontierele pentru turiști, iar cei de la consulat m-au îndemnat să plec acasă. Observ că afară se respectă distanța, dar nici nu e plin de lume. Se poate de plimbat, deși, sigur, fără a exagera”, povestește Ciobanu.