Principală  —  Ştiri   —   Percheziții la „membrii și simpatizanții”…

Percheziții la „membrii și simpatizanții” a două partide afiliate lui Ilan Șor

Sursa: Partidul Politic Șansă/Facebook

Oamenii legii desfășoară miercuri, 4 octombrie, percheziții la reprezentanți a două formațiuni politice apărute în atenția publică în contextul declarării partidului Șor neconstituțional. Despre măsurile care ar fi desfășurate pe întreg teritoriul țării, partidele Renaștere și Șansă au anunțat în comunicate de presă. Partidul Renaștere a mai fost recent supus perchezițiilor, dar este pentru prima dată când membri ai partidului Șansă sunt vizați.

„La fel cum proceda NKVD în perioada stalinistă – membrii și simpatizanții partidului „Șansă” din mai multe raioane ale țării au fost treziți la miezul nopții și percheziționați.

S-a întâmplat la câteva ore după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea adoptată abuziv de majoritatea PAS, care interzice participarea la alegeri a persoanelor afiliate lui Ilan Șor”, a transmis partidul Șansă pe rețelele de socializare.

Reprezentanții partidului Renaștere, condus de mai mulți ex-socialiști, au acuzat că „un alt val de percheziții” la „activiștii” și liderii locali ai partidului din nordul a țării nu face decât să arate că autoritățile „se tem de ei”.

ZdG a solicitat informații de la Centrul Național Anticorupție despre percheziții, dar nu am primit un răspuns deocamdată.

„189 200 de lei, 25 415 de euro, 2 430 de dolari și 4 500 de franci elvețieni”. Percheziții la peste 20 de locații în dosare penale ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice

La 21 septembrie, când au fost arestați deputații afiliați partidului Renaștere – Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins cu peste 20 percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, cât și în 9 automobile, în dosarele penale ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, în care sunt vizații deputați Nesterovschi și Lozovan.

Atunci, în cadrul acțiunilor de urmărire penală, potrivit unui comunicat al PA, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauzele penale: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă, și alte documente. În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 de lei, 25 415 de euro, 2 430 de dolari și 4 500 de franci elvețieni.

Tot atunci o persoană a fost reținută, fiindu-i imputată infracțiunile de finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani, infracțiuni prevăzută la art. 1813 și 243 din Codul penal. Este vorba despre candidatul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC) la alegerile din Chișinău, Mihail Bagas.