Principală  —  IMPORTANTE   —   Oamenii se tem să părăsească…

Oamenii se tem să părăsească subsolurile: Cum supraviețuiește Avdiivka sub focul de artilerie al ocupanților

În orașul Avdiivka de lângă Donețk, de opt ani se aud sunete de arme. De la începutul invaziei militare a Rusiei, bombardamentele nu s-au oprit, fiind uciși mulți civili, și totuși Avdiivka rămâne sub controlul armatei ucrainene. Cum trăiesc oamenii în condiții de război și ce tactici au ales ocupanții ca să spargă linia de apărare au relatat jurnaliștiii de la novosti.dn.

Din cauza bombardamentelor permanente a rușilor, în Avdiivka nu mai există nici o clădire întreagă, iar locuitorii se tem să-și părăsească subsolurile. În ciuda tuturor acestor lucruri, invadatorii nu sunt capabili să spargă apărarea și să intre în oraș.

Potrivit șefului adjunct al Administrației militare a orașului Avdiivka, nu există „nicio logică” în bombardarea orașului, deoarece, de regulă, este distrusă infrastructura civilă, se distrug drumurile și transportul cu mărfuri.

În tot orașul au rămas cratere uriașe după exploziile obuzelor.

Uzina chimică din Avdiivka a fost, de asemenea, atacată de inamic săptămâna trecută. Rușii au folosit muniții cu dispersie în zona fortificată și cel puțin o persoană a fost rănită. Rușii folosesc tactica pământului pârjolit.

Analistul militar Denis Popovici relatează că rușii foloseau și mai înainte tactici destul de primitive împotriva Avdiivkăi.

Dar armata rusă și soldații din așa-numita DNR, care luptă în această direcție, nu vor putea intimida armata ucraineană. Din 24 februarie au existat deja sute de încercări de a ocupa orașul. Dar toți acești 8 ani autoritățile ucrainene au construit în Avdiivka o zonă fortificată.

Șeful adjunct al Administrației militare a orașului Avdiivka a explicat de ce orașul este bombardat atât de intens. „O astfel de zonă fortificată pe care o avem în oraș, plus profesionalismul armatei, plus armele îpiedică rușii să spargă apărarea. Din această cauză inamicul folosește o altă metodă. El distruge orașul în mod metodic”, a spus acesta.

Fără gaz, lumină, apă

Nici o farmacie din Avdiivka nu funcționează. Oamenii obțin medicamente de la spitalul orășenesc. Medicamentele specifice sunt aduse de voluntari la cerere. Însă din cauza bombardamentelor intense, oamenii vin la Avdiivka din ce în ce mai rar, deoarece riscă să nu se mai întoarcă.

În oraș nu este gaz, lumină și apă. Oamenii gătesc în curți, la rug. O cantitate substanțială de alimente a fost distrusă de armata rusă când a fost lovit sediul umanitar unde au fost depozitate toate aceste stocuri.

Locuitorii din Avdiivka iau apă din fântâni sau de la voluntari. Din cele 156 de magazine, au rămas doar trei. Acolo se vinde salam, cafea și ceai. În ciuda acestor condiții dificile de supraviețuire, oamenii nu prea pleacă, chiar dacă sunt nevoiți să locuiască în subsoluri.

Nu putem spune numărul exact de persoane care au rămas în oraș din motive de securitate. Dar există încă mai mult de o mie de oameni în oraș cu care se lucrează în mod constant privind evacuarea. Pleacă câte 7 persoane pe zi, câte 10, uneori nici una. Dacă s-a produs un bombardament, destul de mare, atunci o parte din oameni pleacă, dacă nu, stau liniștiți”, spune șeful adjunct al Administrației militare a orașului Avdiivka, Serghei Leghenki.

Potrivit acestuia, din cauza că inamicul blochează comunicațiile, Internetul în oraș funcționează slab și nu există lumină, fără de care antenele de telefonie mobilă nu pot lucra. Unele antene au generatoare, astfel că se mai pot face apeluri.

Între timp se așteptă arme și mai serioase din Vest, Avdiivka încearcă să păstreze cel puțin unele semne de viață civilizată în condiții de război și să ușureze viața oamenilor.

Serviciul municipal funcționează în oraș, gunoiul este scos, străzile sunt curățate. Serviciile municipale încearcă să elimine consecințele bombardamentelor.