Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Noi acuzații de trucare a…

Noi acuzații de trucare a licitației de la Termoelectrica. Consorțiul „Horus” și „Silovîie Mașinî” afirmă că nu a fost notificat referitor la rezilierea contractului

Compania „Horus Energy”, care a câștigat licitația pentru modernizarea blocurilor 2 și 3 ale „Termoelectrica”, împreună cu „Silovîie Mașinî” din Rusia, este acuzată de faptul că ar fi influențat procedura, pentru a-și asigura câștigul. O înregistrare audio în acest sens a fost făcută publică de liderul Platformei DA, Dinu Plîngău. El a cerut și demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, acuzându-l de complicitate.

„Totul este sub control, parcă plătim”

Avem destule proiecte. Acum am semnat un contrat privind modernizarea primului bloc energetic al CET II, aici, în Chișinău. Va urma și al doilea, și al treilea, cu timpul. Totul este sub control, parcă plătim. În Moldova, la „Vibropribor” avem hală de producție”, se poate auzi pe înregistrarea publicată de Dinu Plîngău, despre care acesta afirmă că ar fi fost făcută înainte de câștigarea licitației pentru modernizarea blocurilor 2 și 3 ale „Termoelectrica”.

Potrivit lui, vocea de pe înregistrare audio ar fi a unui presupus angajat al „Horus Energy”, reprezentant la firma rusă cu care a format un consorțiu pentru a participa la licitație, „Silovîie Mașinî” (suspusă sancțiunilor internaționale în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei). Acesta ar recunoaște că licitațiile organizate de „Termoelectrica” pentru modernizarea blocurilor energetice ar fi aranjate.

În cadrul unei conferințe de presă, susținută joi 12 mai, el a afirmat că licitația ar fi fost aranjată așa încât să câștige anume consorțiul format din „Horus Energy”și „Silovîie Mașinî”.

Acest caiet de sarcini a fost întocmit nemijlocit în favoarea unei companii. Este vorba de „Silovîie Mașinî” și partenerul ei, „Horus” din R. Moldova. Aceste informații sunt bazate pe două plângeri, din partea a două companii, una din Ucraina și alta din România. A urmat tergiversarea semnării contractului. Perioada de pauză impusă de ministrul Spînu, ca să nu mai poți repara, când ajungi într-un moment când nu mai ai ce face și trebuie să semnezi contractul”, a spus Dinu Plîngău.

El a mai atenționat că rezilierea ulterioară a contractului deschide poarta pentru numeroase litigii în judecată împotriva R. Moldova. În acest context, liderul Platformei DA a cerut demisia lui Adrei Spînu din funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Horus” neagă acuzațiile și spune că înregistrarea audio ar fi trucată

Într-un comunicat de presă, grupul de companii „Horus” neagă acuzațiile și susține că liderul Platformei DA ar răspândi falsuri, care ar face parte dintr-o „campanie mediatică murdară, orchestrată de „băieții șmecheri” pentru a-și asigura fraudulos accesul la resursele alocate modernizării sectorului energetic din Moldova pentru întrunirea condițiilor Tratatului Comunității Energetice a Uniunii Europene”.

În același comunicat se menționează că înregistrarea audio cu un reprezentant al companiei ar fi fost trucată „în așa fel ca să se lase o impresie greșită despre activitatea noastră”. Grupul a reiterat că atât licitațiile anterioare, cât și recenta licitație privind modernizarea blocurilor 2 și 3 ale „Termoelectrica” SA ar fi fost efectuate strict în conformitate cu norma legală.

Compania susține că nu a fost notificată privind rezilierea contractului

„Horus” mai anunță că nu a primit nicio notificare privind decizia de reziliere a contractului cu „Termoelectrica”, așa cum au anunțat anterior ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, și prim-ministra Natalia Gavrilița

Contractul a fost semnat acum o lună, pe 8 aprilie 2022. După evenimentele de la Bucea, Ucraina, unde au fost descoperite mai multe crime ale militarilor ruși asupra civililor ucraineni, la 11 aprilie 2022, guvernarea de la Chișinău a anunțat că va rezilia contractul cu „Horus Energy” și „Silovîie Mașinî”, în contextul în care compania omului de afaceri rus Alexei Mordașov a fost introdusă, în 2018, în lista de interdicție a Statelor Unite, pentru livrări ilegale de turbine cu gaze în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. După atacul Rusiei asupra Ucrainei din 24 februarie 2022, oligarhul Mordașov a fost inclus și în lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

„Nu comentăm minciunile și declarațiile politice. „Horus” nu este autorizat să realizeze careva lucrări”

Solicitat pentru a răspunde acuzațiilor, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a transmis un comentariu prin intermediul consilierei sale, Alina Merlici: „Nu comentăm minciunile și declarațiile politice”.

Ea a adăugat că Andrei Spînu a explicat anterior care este situația, în cadrul mai multor emisiuni la care a participat. „Își fac PR politic și intervin cu declarații mincinoase”, a mai spus consiliera ministrului Spînu, cu referire la acuzațiile care i se aduc acestuia.

Reprezentanta Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai precizat că „Horus” ar fi fost informată referitor la rezilierea contractului, deși compania afirmă că nu a fost notificată oficial.

La moment, în cadrul pachetului de achiziție privind reparația capitală a unității nr. 2 și modernizarea unității nr 3, „Horus” nu este autorizat să realizeze careva lucrări, având în vedere prevederile contractuale și succesiunea etapelor care trebuie să fie realizate. Totodată, „Horus” a fost informat despre decizia de a rezilia contractul. În cazul în care compania întreprinde careva activități, vor fi realizate pe risc propriu, din resurse proprii, fapt despre care au fost informați”, a punctat consiliera ministrului Spînu.

Dinu Plîngău: Orice tip de presiune asupra mea nu va merge

În replică, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a calificat atât reacția companiei „Horus”, cât și pe cea a ministrului Adrei Spânu ca fiind „presiuni” asupra sa.

Vă asigur că orice tip de presiune asupra mea nu va merge. Toate declarațiile pe care le-am făcut sunt bazate pe acte oficiale, o parte au fost prezentate Procuraturii Anticorupție, iar altele încă urmează. Am o singură întrebare către ambii: persoana care vă scrie comunicatele e una și aceeași?”, a scris Dinu Plîngău pe pagina sa de Facebook.

Ziarul de Gardă a relatat anterior despre cum a fost organizată licitația pentru repararea blocurilor energetice ale „Termoelectrica” și despre tentativele rusești de a ocoli sancțiunile internaționale prin R. Moldova.