Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Noaptea Europeană a Muzeelor/După doi…

Noaptea Europeană a Muzeelor/După doi ani de restricții, muzeele din R. Moldova își redeschid ușile. Intrarea – gratuită

În mai multe muzee din R. Moldova, astăzi, 14 mai, vor fi organizate evenimente culturale, cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor. Programul se va desfășura între orele 18:00-24:00. Intrarea în muzee va fi liberă pentru vizitatori, informează Ministerul Culturii.

Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează ateliere de creație pentru adulți și copii și recitaluri de muzică clasică susținute de artiști ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, ai Sălii cu Orgă, dar și de elevii Școlii de Arte „Alexei Stârcea” și ai Liceului Republican de Muzică „S. Rahmaninov”.

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei vor avea loc spectacole coregrafice susținute de colectivul „Bravissimo” al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, recitaluri de muzică susținute de Corul de tineret „Cantabile” al Academiei de Studii Economice din Moldova, concert de muzică clasică cu participarea soliștilor Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, reprezentații medievale, proiecție de film. Programul artistic va avea loc între orele 18:00 – 23:00.

Pentru vizitatorii pasionați de lectură, Librăria Cărturești din incinta Muzeului a pregătit mai multe recitaluri de autor cu începere de la ora 18:30 până la 21:00.

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, începând cu ora 10:00, va avea loc lansarea cărții „Retorică vestimentară: cămașa cu altiță” (autor dr. Varvara Buzilă), dar și programe folclorice susținute de interpretele Ioana Căpraru și Mariana Dumbrăveanu, Ansamblul „Moștenitorii”, Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă”, elevii Școlii de Artă „Alexei Stârcea”. Vor mai avea loc spectacole pentru copii susținute de Teatrul Epic de Etnografie și Folclor „Ion Creangă” și prezentări ale costumelor etno realizate de studenții UPSC „Ion Creangă”. Programul va dura până la ora 22:30.

Totodată, între orele 10:00 – și 18:00, în curtea Muzeului va fi organizat Târgul Meșterilor Populari, unde vor fi etalate creațiile celor mai iscusiți meșteri din Republica Moldova, care vor organiza și ateliere pentru vizitatori.

Programul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” începe cu vizionarea filmului „Se caută un paznic” (scenariu de Vlad Ioviță, regia Gheorghe Vodă). Ulterior, vizitatorii sunt invitați la vernisarea expoziției „Arhiva de scrisori a scriitorului Vasile Vasilache: noi intrări în patrimoniul muzeului” și lansarea cărții „Destine în alb și negru. Alte o sută și una de povești adevărate” (2022) a scriitoarei Lidia Bobână. Muzeul va putea fi vizitat până la ora 23:00.

Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” începe programul cu inaugurarea noului spațiu expozițional, ulterior fiind organizate lansarea monografiei „Butuceni” de Isachie Bejan, vernisarea expoziției „Arhitectura vernaculară”, o serie de ateliere de preparare a bucatelor tradiționale, un Museum Quest și o activitate inedită – „palaiOS”, care are scopul de a studia scheletul uman. Evenimentul se va încheia cu o șezătoare.

La Casa-Muzeu „A.S. Pușkin” va avea loc vernisarea expoziției temporare cu genericul „Могучий властелин судьбы”, dedicată împlinirii a 350 de ani de la nașterea lui Petru cel Mare, un atelier de pictură, program muzical susținut de elevii Școlii de Arte „Alexei Stârcea” și recitaluri de poezie.

Evenimente de celebrare a muzeelor și a patrimoniului muzeal vor fi organizate în 22 de raioane ale Republicii Moldova. Muzeele locale vor organiza ateliere de creație, lecții deschise la subiectul păstrării, dezvoltării și promovării patrimoniului cultural, înscenări teatralizate, recitaluri de cântece, poezii, vernisaje de pictură, concursuri, pentru a consemna importanța activității instituțiilor muzeale și culturale în viața unei comunități, informează Ministerul Culturii.

Noaptea Europeană a Muzeelor a fost lansată la inițiativa Ministerului Culturii și Comunicării din Franța în anul 2005, iar pe parcursul anilor sute de muzee din țările europene s-au alăturat, organizând evenimente inedite și oferind un prilej unic vizitatorilor de a admira colecțiile muzeale pe timp de noapte.

În Republica Moldova, Noaptea Europeană a Muzeelor este organizată începând cu anul 2014, sub patronajul Ministerului Culturii.