Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Nimic nou pe frontul propagandei…

„Nimic nou pe frontul propagandei rusești”. O nouă săptămână a falsurilor de război

Foto: BBC/Kathy Long

Analiză Bellingcat: „fapte” vs dovezi


Fotografiile recente din orașul Bucha, din apropierea Kievului, Ucraina, arată distrugeri pe scară largă, cadavre împrăștiate pe străzi. Imaginile explicite au fost surprinse în timp ce forțele ucrainene au recăpătat teren în urma retragerii forțelor ruse. Aceste tablouri zguduitoare au fost distribuite pe rețelele de socializare, inclusiv de mai mulți membri ai presei internaționale care au vizitat orașul în ultimele zile.

Rapoartele inițiale ale organizațiilor internaționale pentru drepturile omului prezintă violențe evidente împotriva civililor din partea forțelor ruse. Localnicii din orașul Bucha și împrejurimile sale acuză trupele ruse că au omorât bărbați neînarmați, suspectându-i că ar fi luptat pentru forțele armate ucrainene din Donbas, în 2014.

Oficialii ruși au respins aceste afirmații. La 3 aprilie, Ministerul rus de Externe a publicat o declarație în care susținea, fără echivoc, că „fotografiile și filmările de la Bucha sunt o altă păcăleală și o provocare a regimului de la Kiev pentru mass-media din Occident”.

Pe canalul de Telegram al Ministerului rus al Afacerilor Externe a fost publicată, la rubrica „fapte”, o declarație care menționează că „niciun rezident local nu a suferit vreo acțiune violentă”. Ei susțin, de asemenea, că localnicii erau liberi să plece pe tot parcursul perioadei în care forțele ruse au ocupat orașul.

Comunicatul Ministerului de Externe menționează că forțele rusești s-au retras din Bucha pe 30 martie, susținând că „așa-numitele «dovezi ale crimelor» din Bucha nu au apărut decât în ​​a patra zi”. Comunicatul conține și un videoclip al primarului orașului Bucha, Anatoliy Fedoruk, care susținea că Bucha a fost eliberat la 31 martie. Există, însă, dovezi care vin în contradicție cu afirmațiile rușilor și care pun sub semnul întrebării cronologia aparentă a evenimentelor descrise de Rusia, dar și afirmația lui Fedoruk din 31 martie este neclară.

Mai mult, ministerele F. Ruse – al Apărării, dar și cel al Afacerilor Externe – au arătat videoclipurile din Bucha, susținând că unele cadavre se mișcau și, prin urmare, filmarea ar fi fost o fabricație. Aceste afirmații, aparent provenite de la utilizatorii rețelelor sociale pro-ruse, au fost dezmințite rapid și complet de reporteri și utilizatorii de rețele sociale, inclusiv de Shayan Sardarizadeh de la BBC Monitoring. Sardarizadeh a subliniat munca făcută de Aurora Intel, un site de știri specializat pe dezmințirea falsurilor, care a examinat imaginile video care conțin „cadavre în mișcare”.

S-a demonstrat că versiunea videoclipului de pe rețelele sociale conține doar niște fragmente din imaginea video care pot crea iluzia unor „mișcări”. Presupusul „corp în mișcare” reflectat în oglinda laterală a unei mașini poate fi explicat cu ușurință prin „deformarea reflexiei, care afectează vizibil și alte obiecte din jurul cadavrului”, explică reporterul BBC, Shayan Sardarizadeh.

Investigatorul de surse deschise și colaboratorul Bellingcat, Benjamin Strick, au identificat și alte videoclipuri din diferite ipostaze și unghiuri, cu oamenii care zac morți pe străzi, demonstrând veridicitatea masacrului din Bucha.

Autoritatea Aeronautică Civilă: zborurile din Federația Rusă către Chișinău nu pot fi efectuate la această etapă


În mediul online, zilele trecute, circulau mai multe falsuri și zvonuri privind reluarea zborurilor către Federația Rusă. Această informație a fost dezmințită de către Autoritatea Aeronautică Civilă, anunțul fiind publicat pe canalul de Telegram al Guvernului R. Moldova, „Prima Sursă”.

„Cu privire la informația difuzată în spațiul public, ce ține de reluarea zborurilor de către Federația Rusă în 52 de țări, inclusiv în Republica Moldova, din data de 9 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă precizează că autoritățile din țara noastră nu au fost informate despre intenția reluării zborurilor de către Federația Rusă”, se precizează în mesajul de pe canalul oficial de verificare a informațiilor pe Telegram.

Deși zborurile către Rusia încă nu sunt posibile, spațiul aerian al R. Moldova a fost redeschis parțial spre Vest, astfel fiind posibilă reluarea curselor regulate de pasageri pe sau de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Spațiul aerian al Ucrainei și al Uniunii Europene rămâne, în continuare, închis pentru companiile aeriene rusești.

Alertele cu bombe în regiunea transnistreană continuă. Cum explică acest caz Biroul Politici de Reintegrare


În cea de-a doua ediție, din 24 martie, a rubricii „Stop Fals” am dezmințit informațiile privind sursa alertelor false cu bombă din mai multe instituții din stânga Nistrului. În data de 5 aprilie, un portal de știri al regiunii separatiste a publicat o știre privind un nou caz de alertă cu bombă în mai multe orașe din regiune.

De această dată, instituțiile „minate” sunt centrele de igienă și epidemiologie din Tiraspol și Bender, Spitalul Raional Central Râbnița, Spitalul Republican pentru Invalizi, Policlinica Centrală din Bender, Colegiul de Medicină din Tiraspol și una dintre școlile din Râbnița.

Ziarul de Gardă a solicitat o declarație de clarificare în baza alertelor repetate din regiunea transnistreană.

Regretăm că provocările de acest gen continuă și seamănă panică nejustificată în rândul cetățenilor. Urmează ca organele naționale competente să investigheze circumstanțele, să identifice responsabilii și să intervină cu măsurile stabilite de legislația în vigoare” este răspunsul departamentului de comunicare a Biroului pentru Reintegrare.

Sinteza Stop Fals” a fost elaborată cu susținerea proiectului Consiliului Europei la Chișinău ”Susținerea Pluralismului Media și a Libertății de Exprimare în Republica Moldova”. Informațiile și părerile exprimate în prezentul material nu pot fi considerate că reflectă, în niciun fel, opinia oficială a Consiliului Europei”.