Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul rus de externe acuză…

Ministerul rus de externe acuză UE și România de duble standarde după ce au criticat ședința nocturnă a Parlamentului

Purtătoartea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a criticat dur dublele standarde pe care UE și România le-ar aplica atunci când comentează deciziile luate de Chișinău. Zaharova spune că diplomația rusă a observat „recentele luări de atitudine a partenerilor din Uniunea Europeană în legătură cu mai multe decizii ale Parlamentului Republicii Moldova, inclusiv cele de restabilirea statutului limbii ruse și transmisiunilor TV rusești”.

„Toate aceste declarații conțineau critici și elemente de șantaj. De la început, reprezentantul oficial al UE de la Bruxelles a acuzat parlamentarii moldoveni că aceste proiecte au fost prezentate „în grabă și netransparent”, iar votarea s-a făcut „fără respectarea procedurilor parlamentare” cu susținerea „unor persoane suspectate de corupție”. Apoi, munca parlamentarilor moldoveni a fost criticată de reprezentantul UE la Chișinău, făcând aluzie legătura directă a acesteia cu susținerea financiare care va fi acordată Republicii. Într-un final, după ce legile au fost aprobate, Ministerul de Externe al României a declarat că aceste decizii „influențează negativ dezvoltarea Moldovei, stabilitatea ei financiară și reputația internațională”, se arată în comentariul Mariei Zaharova.

În opinia Ministerului rus de Externe, aceste declarații reprezintă duble standarde. Asta pentru că atunci când limbii ruse i s-a retras statutul de limbă de comunicare interetnică, au tăcut.

„De menționat că aproape trei ani în urmă, atunci când limbii ruse i s-a retras statutul de limbă de comunicare interetnică, iar mass-media de limbă rusă a fost limitată în difuzare, UE și România nu a scos niciun cuvânt despre discriminare, îngrădirea libertății mass-media și drepturile la limba vorbită a cetățenilor. Cu toate acestea, limba rusă a continuat să fie limbă de comunicare interetnică, iar cota mass-mediei de limbă rusă nu a scăzut”, se mai spune în comentariul plasat pe site-ul oficial al Ministerului rus de Externe.

Zaharova spune că 80% din cetățenii moldoveni folosesc limba rusă, inclusiv minoritățile etnice, iar statutul limbii ruse este foarte important în contextul reglementării transnistrene.

„Astfel, recentele decizii ale Parlamentului Republicii Moldova au o mare însemnătate pentru stabilitatea politică internă republicii. Cerem partenerilor noștri externi să renunțe la politica „dublelor standarde”, impunerea unor decizii politice care le convin în detrimentul intereselor cetățenilor moldoveni și implicarea în treburile interne ale statului moldovenesc suveran”, încheie Maria Zaharova intervenția.

Miercuri noaptea, 16 decembrie, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală.

Tot în ședința de miercuri deputații PSRM – ȘOR au votat un alt pachet de legi, printre care legea cu privire la anularea „legii miliardului”, dar și legea privind modificarea Legii cu privire Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Anterior, Parlamentul, în aceeași structură, a mai votat un șir de legi controversate ca legea privind statutul special pentru limba rusă, pachetul de legi cu privire la UTA Găgăuzia, dar și legea privind modificarea Codului serviciilor media, care au fost promulgate de Igor Dodon la 18 decembrie.

România a criticat modul cum au fost luate aceste decizii. Într-un comunicat de presă din 17 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe român constata că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaționali ai R. Moldova, inclusiv România, coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma ,,Pentru Moldova”, care include Partidul Șor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea R. Moldova, stabilitatea financiară și credibilitatea sa internațională.

Tot atunci, europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, a condamnat decizia majorității parlamentare din R. Moldova de a adopta Legea bugetului de stat precum și alte legi importante în mod netransparent, fără să respecte procedurile parlamentare democratice și fără să țină cont de amendamentele opoziției.