Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Maia Sandu, despre moartea lui…

Maia Sandu, despre moartea lui Evgheni Prigojin: „Acest lucru nu face decât să reconfirme riscurile care vin dinspre Rusia, o țară care nu are justiție”

Sursa foto: CNN

Rusia nu are justiție”, a spus președinta R. Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru CNN, în care a vorbit despre relațiile țării noastre cu Rusia, războiul din Ucraina, dar și despre moartea lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner.

Fiind întrebată despre moartea lui Prigojin, Maia Sandu a spus că „acest lucru nu face decât să reconfirme riscurile care vin dinspre Rusia”.

„Acest lucru nu face decât să reconfirme riscurile care vin dinspre Rusia, o țară care nu are justiție…Din păcate, acest lucru nu se limitează la granițele Rusiei. Cu părere de rău, acesta este modul în care Rusia acționează față de vecinii săi”, a declarat șefa statului.

Miercuri, 23 august, un avion privat, cu zece persoane la bord, s-a prăbușit în regiunea rusă Tver din apropierea Moscovei. Presa afiliată Kremlinului a anunțat că Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, se afla în aeronavă și că nu există supraviețuitori.

După o zi de tăcere, președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe familiilor celor decedați. Putin a spus că îl cunoaște pe Prigojin de la începutul anilor ’90, că acesta a făcut greșeli, dar că era „un om de afaceri talentat”. Evgheni Prigojin și gruparea sa de mercenari au avut un rol-cheie în războiul provocat de Rusia în Ucraina, în special în regiunea orașului Bahmut, după ce a recrutat mii de deținuți din închisorile ruse și i-a aruncat în luptele sângeroase. 

Ulterior, pe 27 august, anchetatorii ruși au declarat că analizele genetice au confirmat că Evgheni Prigojin, fostul șef al grupului de mercenari Wagner, se numără printre cele zece persoane ucise în accidentul aviatic din regiunea Tver, informează Reuters.

În luna iunie, șeful Wagner a intrat în dizgrația lui Putin după ce gruparea sa a pornit într-un marș spre Moscova cu scopul răsturnării puterii, marș care nu a fost însă dus până la capăt.