Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședința CSM: Cererea de…

LIVE Ședința CSM: Cererea de demisie a președintei interimare a CSJ și cea a unui alt magistrat al instanței au fost acceptate parțial de CSM. Tamara Chișca-Doneva și Ion Guzun, eliberați din funcția de judecător începând de astăzi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit în ședință. Membrii CSM au examinat în ședința de vineri, 25 august, cererile de demisie depuse de președinta interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ) Tamara Chișca-Doneva și magistratul Ion Guzun. Cei doi fac parte din completul care a dispus recent anularea a 21 de decizii luate de Comisia Pre-Vetting în privința candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. 

UPDATE 11:40 Membrii CSM au luat o pauză de 5 minute. Aceștia urmează să examineze în continuarea asigurarea funcției de președinte interimar al CSJ, în contextul în care funcția a devenit vacantă.

UPDATE 11:40 A fost admisă parțial cererea de demisie a magistratului CSJ Ion Ceban. Acesta se eliberează din funcție din data de 25 august.

UPDATE 11:25 CSM a respins cererea de amânare a examinării demisiei magistratului de la CSJ Ion Guzun. Judecătorul a solicitat ca cererea sa de demisie să fie examinată când se va întoarce din concediul de odihnă, după 8 septembrie.

UPDATE 11:20 Cu vot unanim, cei șase membri ai CSM au acceptat parțial cererea de demisie a magistratei Tamara Chișca-Doneva. Aceasta a fost eliberată din funcție din data de 25 august.

UPDATE 11:00 Tamara Chișca-Doneva a plecat de la ședință și a cerut să-i fie comunicată decizia CSM după ce va fi adoptată.

Membrul CSM Ion Guzun a propus eliberarea din funcția de judecător a magistratei în temeiul articolului 26 alin. 5/1 – „Nu se consideră plecare onorabilă demisia judecătorului care a comis fapte care discreditează justiţia sau compromit cinstea şi demnitatea de judecător”.

UPDATE 10:10 Membrii CSM examinează cererea de demisie a Tamarei Chișca-Doneva. Aceasta a schimbat data solicitată pentru eliberarea din funcție. În prima cerere expediată CSM, judecătoarea a indicat data de 31 decembrie 2023. Acum, această vrea să-și încheie activitatea pe după 14 august 2024.

„Doamna președintă va numi mâine 9 judecători, eu plec mâine. Va numi peste o săptămână, eu plec peste o săptămână”, a declarat judecătoarea.

UPDATE 10:05 CSM a respins și ce-a de-a doua cerere, de amânare a examinării subiectului, a magistratei Chișca-Doneva.

UPDATE 10:00 Tamara Chișca-Doneva a solicitat amânarea examinării cererii sale de demisie. Aceasta a spus că vrea să-și angajeze un avocat după ce CSM a respins cererea de recuzare a Ninei Cernat.

„Pentru a mă gândi asupra situației de astăzi. Nu retrag cererea”, a spus președinta interimară a CSJ.

UPDATE 09:58 Membrii CSM au respins cererea de recuzare a Ninei Cernat de la examinarea cererii de demisie.

UPDATE 09:45 Președinta interimară a CSJ Tamara Chișca-Doneva a cerut recuzarea membrei CSM Nina Cernat, care este și raportoare al subiectului, de la examinarea cererii sale de demisie. Chișca-Doneva a declarat că mandatul judecătoarei de la Curtea de Apel Chișinău este „expirat”.

„Nina Cernat nu deține calitatea de membru al CSM legal, mandatul fiiind expirat începând cu numirea componenței noi a CSM în baza condițiile prevăzute de articolul 3/1 din legea cu privire la CSM.

(…) Un alt temei de recuzare este că Nina Cernat, aflându-se în componența CSM precedentă, contrar prevederilor legislației în vigoare, a tolerat și a participat la adoptarea hotărârilor emise în privința mea: nr. 48/4 din 29 martie 2022 prin eliberarea acordului la efectuarea perchezițiilor, nr. 81/6 din 15 aprilie 2022 cu privire la suspendarea din funcția administrativă. Fiind contestate de către mine, hotărârile au fost anulate de către instanța de judecată ca ilegale și arbitrare.

Având în vedere statutul ilegal al Ninei Cernat în componența CSM și faptul că există împrejurări ce exclud participarea dânsei la examinarea acestei chestiuni care pun la îndoială obiectivitatea și nepărtinirea sa, solicit admiterea cererii de recuzarea a Ninei Cernat”, a afirmat președinta interimară CSJ.


ZdG a relatat anterior că în cererea de demisie depusă de Tamara Chișca-Doneva, aceasta a solicitat demisia din funcția de judecător din 31 decembrie 2023, în timp ce în cererea lui Ion Guzun, depusă pe 10 august, nu este indicată data de încetare a mandatului de magistrat. 

Cererile de demisie ale celor doi au venit la mai puțin de 20 de zile de la notificarea care le-a fost expediată de Comisia de Vetting privind inițierea evaluării integrității, ceea ce înseamnă că nu vor fi supuși procesului de evaluare.

„Termenul expiră pe 17 august pentru majoritatea judecătorilor de la CSJ. În contextul acestor cereri, CSM depune efort pentru a se întruni în ședință săptămâna viitoare, cel mai probabil vineri, 25 august”, a spus Sergiu Caraman.

Alți 20 de magistrați CSJ au demisionat în primăvara anului 2023.

Completul special al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a dispus pe 1 august reevaluarea a 18 candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a trei candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Din complet au făcut parte, pe rând, judecătorii Tamara Chişca-Doneva, Mariana Pitic, Ion Guzun și Ion Malanciuc.