Putin l-a înlocuit pe comandantul forțelor terestre al Rusiei. Război în Ucraina, ziua 1177

UPDATE 22:15 Vladimir Putin l-a înlocuit pe comandantul forțelor terestre ale Rusiei, generalul de armată Oleg Saliukov, potrivit unui decret publicat joi pe site-ul Kremlinului. Nu se cunoaște deocamdată cine îi va lua locul. Numirea vine în contextul în care presa susține că Rusia pregătește o ofensivă majoră în Ucraina, în ciuda eforturilor de pace în curs de desfășurare conduse de Statele Unite.
Saliukov a fost numit secretar adjunct al Consiliului de Securitate, se arată în decret.
Din ianuarie 2023, Saliukov a fost adjunctul lui Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al Rusiei, care a fost numit de Putin comandant suprem pentru a conduce războiul Rusiei în Ucraina.
Saliukov a fost sancționat de Regatul Unit, Uniunea Europeană, Canada și alte câteva țări.
Consiliul de Securitate este cel mai înalt organism consultativ al Kremlinului, prezidat de Putin și responsabil de gestionarea și integrarea politicii de securitate națională.
Acesta nu are autoritate directă asupra agențiilor și ministerelor de securitate ale Rusiei.
Secretarul Consiliului de Securitate este fostul ministru al apărării Serghei Șoigu.
Saliukov a condus în ultimii 11 ani marile parade de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova, care marchează aniversarea capitulării Germaniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
UPDATE 19:33 „Nu putem alerga în jurul lumii în căutarea lui Putin”, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski reporterilor la Ankara, conform Reuters. Zelenski a anunțat în cursul unei conferințe de presă că nu va participa personal la viitoarele negocieri cu Rusia de la Istanbul, trimițând în schimb o delegație ucraineană condusă de ministrul apărării Rustem Umerov, notează The Kyiv Independent.
Liderul rus a refuzat să participe și l-a desemnat pe consilierul său, Vladimir Medinski, să conducă discuțiile.
„Simt lipsă de respect din partea Rusiei. Fără timp de întâlnire, fără agendă, fără delegație la nivel înalt – aceasta este lipsă de respect personală, față de Erdogan, față de Trump”, a declarat Zelenski.
„Cu siguranță vom avea întâlniri cu grupurile american, turc și ucrainean – această întâlnire va avea loc. De asemenea, intenționăm să ne întâlnim cu partea rusă și sper să se întâmple, să nu fie doar pentru spectacol”, a declarat Zelenski. „Încă așteptăm ca partenerii noștri turci și americani să confirme ora – dacă întâlnirea va avea loc mai târziu astăzi sau mâine. Echipa noastră va fi acolo și mâine”.
Postând pe X, liderul de la Kiev i-a mulțumit lui președintelui Recep Erdogan pentru sprijinul său și a acuzat din nou Rusia de lipsă de respect.
„Astăzi, Rusia a demonstrat încă o dată că nu intenționează să pună capăt războiului, după ce a trimis o delegație de reprezentanți de nivel destul de scăzut. Mai mult, o astfel de abordare rusă este un semn de lipsă de respect – față de lume și față de toți partenerii. Ne așteptăm la un răspuns clar și ferm din partea partenerilor”.
Zelenski a declarat că el și Erdogan au discutat despre „garanții de securitate, monitorizarea încetării focului, deminarea maritimă, reconstrucția Ucrainei și dezvoltarea parteneriatului dintre cele două state”.
I had a good and productive meeting with President of Türkiye @RTErdogan in Ankara. It focused on bringing peace closer and guaranteeing security.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 15, 2025
I thank President Erdoğan and all of Türkiye for their support of our state, and for supporting all the real steps toward a full,… pic.twitter.com/dk3lPdooJE
Șeful delegației ruse, Medinski, a declarat reporterilor că Moscova intră în discuțiile de la Istanbul cu directive clare din partea lui Putin.
„Președintele a stabilit obiectivele noastre și a definit poziția noastră de negociere”, a declarat Medinski, adăugând că echipa rusă este „pe deplin autorizată să conducă negocierile”. Potrivit acestuia, obiectivul Rusiei este „de a obține o pace durabilă prin abordarea cauzelor profunde ale conflictului”.
„Considerăm aceste negocieri drept o continuare a procesului de pace de la Istanbul, care, din păcate, a fost întrerupt de partea ucraineană în urmă cu trei ani”, a spus el.
Kievul spune că termenii pe care Rusia îi oferea în 2022 erau inacceptabili și ar fi echivalat cu o capitulare.
„Delegația este hotărâtă să fie constructivă, să caute soluții posibile și un teren comun”, a spus Medinski.
UPDATE 15:30 Președintele Ucrainei și președintele Turciei au început discuțiile la Ankara, relatează Ukrinform.
La sosirea sa la Ankara, președintele Zelenski a declarat că va coordona cu președintele Erdogan etapele ulterioare ale negocierilor.
UPDATE 14:00 Zelenski a ajuns în capitala Turciei.
Potrivit Ukrinform, în primul său mesaj după coborâre, președintele i-a mulțumit președintelui Turciei.
„În primul rând, aș dori să îi mulțumesc președintelui Erdogan pentru organizarea întâlnirii, pentru oportunitatea de a purta discuții directe aici, la Ankara”, a declarat Zelenski.
El a menționat că partea ucraineană va purta discuții la Ankara în următoarele ore.
Totodată, Zelenski consideră că sosirea sa în Turcia este un „mesaj clar” pentru președintele rus, Vladimir Putin.
„Sunt aici și mesajul meu este clar”, a spus președintele, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor despre mesajul său pentru Putin, transmite un corespondent Ukrinform.
UPDATE 11:30 Forțele ruse au lansat ieri atacuri asupra a șase așezări din regiunea Harkiv, omorând o persoană, rănind alte trei și deteriorând infrastructura civilă, anunță șeful Administrației militare regionale din Harkiv.
Loviturile au implicat cinci bombe aeriene ghidate, o dronă Lancet și două drone FPV.
În districtul Kupiansk, atacurile au avariat nouă case particulare, o clădire de apartamente și un depozit al unei ferme de porci. Un bărbat de 60 de ani a fost ucis în orașul Kupiansk, în timp ce o femeie de 58 de ani a fost rănită.
Bombardamentele rusești din districtul Izium au avariat patru case particulare și două anexe, în timp ce o ambulanță a fost lovită în districtul Harkiv.
UPDATE 11:00 Preşedintele american, Donald Trump, a declarat joi, la Doha, că va participa vineri la negocierile dintre Rusia şi Ucraina în Turcia „dacă ar fi oportun”, informează agenția de știri Reuters.
„Mă gândeam să merg, dar este foarte dificil… Dacă s-ar întâmpla ceva, aş merge vineri, dacă ar fi oportun”, a afirmat Trump la un mic dejun de afaceri la Doha, în timpul unui turneu în Golf.
„Dar avem oameni care negociază acum, sper doar că Rusia şi Ucraina vor putea face ceva. Trebuie să se oprească”, a adăugat preşedintele american.
UPDATE 09:33 Soluționarea războiului provocat de Rusia în Ucraina ar putea înregistra progrese în următoarele 10-14 zile, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-un interviu acordat agenției de presă de stat turce Anadolu pe 14 mai, notează The Kyiv Independent.
Declarațiile lui Rutte au fost făcute înaintea unor posibile discuții directe de pace între Kiev și Moscova la Istanbul, pe 15 mai, după ce Rusia a lansat invitația în loc să accepte o încetare a focului de 30 de zile.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost de acord să participe și l-a invitat pe dictatorul rus Vladimir Putin la o întrevedere în persoană. Kremlinul a ascuns informații cu privire la posibila prezență a liderului rus până târziu, pe 14 mai. Totuși, Putin nu se află pe lista delegației.
„Cred că există această oportunitate în această săptămână, dar și în următoarele 10 zile, două săptămâni”, a declarat Rutte.
„Sub conducerea președintelui Zelenski, dar și foarte mult dirijată de guvernul american, iar Turcia joacă un rol important aici”, a adăugat el.
Președintele american Donald Trump a declarat că este pregătit să participe la potențiala întâlnire la nivel înalt dintre cei doi lideri, în cazul în care Putin ajunge. Cu toate acestea, un oficial al Casei Albe a declarat la 14 mai că Trump nu va participa la discuțiile de pace.
Reprezentanții ruși ar fi sosit deja la Istanbul înainte de discuțiile preconizate cu delegația ucraineană. Rămâne neclar dacă Ucraina intenționează să meargă mai departe cu negocierile în cazul în care Putin nu se alătură discuțiilor.
UPDATE 08:30 Președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin au declarat că nu vor participa joi la ceea ce ar putea însemna primele negocieri directe de pace dintre Moscova și Kiev din ultimii trei ani, Kremlinul trimițând în schimb un grup de experți, notează Reuters.
Putin a propus duminică negocieri directe cu Ucraina, la Istanbul, „fără nicio condiție prealabilă”. Miercuri târziu, Kremlinul a declarat că delegația va include consilierul prezidențial Vladimir Medinsky și ministrul adjunct al Apărării, Alexander Fomin, dar numele lui Putin nu se afla pe listă.
După anunțarea delegației de către Kremlin, un oficial american a declarat că Trump, care se află într-un turneu în Orientul Mijlociu, nu va participa. Liderul american declarase anterior că ia în considerare opțiunea de a participa.
În timp ce Putin nu a confirmat niciodată că va participa personal, absența președinților rus și american reduce așteptările privind un progres major în războiul pe care Rusia l-a început în februarie 2022.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îl provocase pe Putin să participe la discuții „dacă nu îi este frică”, într-un concurs aparent pentru a-i arăta lui Trump cine dorește mai mult pacea, Ucraina sau Rusia.
În timp ce liderul de la Kiev era în drum spre Turcia miercuri târziu, a declarat un oficial ucrainean, el a spus că va participa la discuții numai dacă Putin va fi prezent.
Într-o înregistrare video de miercuri, Zelenski a spus că Ucraina va decide cu privire la pașii săi pentru discuțiile de pace din Turcia odată ce va exista claritate cu privire la participarea lui Putin.
„Răspunsurile la toate întrebările despre acest război – de ce a început, de ce continuă – toate aceste răspunsuri sunt la Moscova”, a declarat Zelenski. „Cum se va termina războiul depinde de lume”.
Trump dorește ca cele două părți să semneze o încetare a focului de 30 de zile pentru a pune capăt celui mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar un deputat rus a declarat miercuri că ar putea exista, de asemenea, discuții despre un schimb uriaș de prizonieri de război.
Zelenski susține o încetare imediată a focului de 30 de zile, însă Putin a declarat că dorește mai întâi să înceapă discuții în cadrul cărora să poată fi discutate detaliile unei astfel de încetări a focului.