Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Ședința Parlamentului: agenții economici…

LIVE Ședința Parlamentului: agenții economici care vor depune contestații vor trebui să achite o taxă de stat

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova/Flickr.com

Parlamentul are ședință de joi, 8 mai. Ordinea de zi conține câteva proiecte de lege care vor fi propuse spre examinare în a doua lectură, inclusiv două proiecte care se referă la evaluarea performanțelor judecătorilor și procurorilor, precum și la unele aspecte organizatorice privind comisiile de evaluare externă a judecătorilor și a procurorilor, dar și inițiativa legislativă care propune introducerea taxei de stat la depunerea contestațiilor și modificări la Legea cu privire la serviciul diplomatic.

Pe ordinea de zi se mai regăsește ratificarea unor acorduri de finanțare cu Comisia Europeană.

Deputații vor examina în prima lectură proiectele de lege care se referă la punerea în circulație a noilor modele de pașapoarte și documente de călătorie, precum și la cadrul conex punerii în circulație a cărții de identitate, eliberate cetățenilor Republicii Moldova și a cărții de rezidență, eliberate cetățenilor străini, apatrizilor, refugiaților și beneficiarilor de protecție umanitară.

Tot în prima lectură vor fi discutate subiecte care vizează facilitarea implementării proiectelor de eficiență energetică; susținerea economiei digitale și a serviciilor electronice; asistența juridică garantată de stat parțial. La fel, o inițiativă care are drept scop eliminarea impedimentelor de ordin juridic și administrativ în constituirea și activitatea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații va fi examinată în prima lectură.

UPDATE 16:35 Autoritățile din Republica Moldova vor emite, începând cu anul 2026, pașapoarte și documente de călătorie moderne, adaptate la standardele europene de securitate. Un proiect de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte a fost votat de Parlament în prima lectură.

UPDATE 16:30 Parlamentul a aprobat în a doua lectură modificări la Legea cu privire la serviciul diplomatic. Documentul a fost votat de 55 de deputați. Acesta prevede posibilitatea de a numi un ambasador al Republicii Moldova cu sediul la Chișinău, fără necesitatea înființării unei misiuni distincte cu sediul în străinătate. Potrivit calculelor, acest lucru ar genera economii lunare de 4 000 de euro, din contul acordării indemnizației pentru șeful misiunii pentru aflare în statul de reședință. În plus, ar putea fi evitate cheltuieli de aproximativ 10 000 de euro pe lună pentru întreținerea unei clădiri în misiune.

Documentul mai conține prevederi care vizează includerea în lista funcțiilor diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a secretarului general adjunct al instituției, condițiile de angajare într-o funcție diplomatică, termene clare de numire / rechemare a ambasadorilor și consulilor generali, activitatea diplomaților etc.

Documentul conține restricții mai riguroase pentru scutirea de plata drepturilor de import pentru un singur mijloc de transport pentru fiecare familie, la revenirea din misiune. Totodată, personalul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare nu vor avea dreptul să participe în calitate de candidat, reprezentant, observator, persoană de încredere a candidatului, trezorier sau membru al grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în cadrul campaniilor electorale.

UPDATE 16:20 Deputații au susținut în prima lectură  proiectul de lege cu privire la asistența juridică garantată de stat parțial gratuită cu 57 de voturi.

UPDATE 15:50 Va fi creat Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) pentru a facilita implementarea proiectelor în acest sector. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de Parlament.

Potrivit documentului, Fondul pentru Eficiență Energetică va cuprinde toate mijloacele bănești destinate pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică și pentru valorificarea surselor regenerabile de energie, care vor fi implementate de Instituția Publică Centrul Național pentru Energie Durabilă (IP CNED) în baza programelor aprobate de Guvern. Sursele de finanțare ale FEE vor fi banii colectați în cadrul schemei de obligații în domeniul eficienței energetice; alocările de la bugetul de stat prin intermediul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice; granturi, donații sau alte mijloace financiare oferite de partenerii de dezvoltare; contribuțiile beneficiarilor programelor de finanțare și alte mijloace financiare care nu contravin legislației.

Mijloacele financiare din cadrul FEE vor fi utilizate inclusiv pentru oferirea garanțiilor și a compensațiilor financiare. Respectiv, IP CNED va putea acorda garanții financiare și va compensa rata dobânzii la creditele acordate asociațiilor de proprietari în condominiu și proprietarilor de case individuale pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică sau de valorificare a surselor de energie regenerabilă.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la eficiența energetică a fost elaborat de Ministerul Energiei cu suportul „Moldovan Green Transition Technical Assistance Facility project”, implementat de către Expertise France. Documentul va fi propus Parlamentului pentru examinare în a doua lectură.

UPDATE 15:36 Agenții economici care vor depune contestații vor trebui să achite o taxă de stat. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 54 deputați.  

Potrivit documentului, taxa de stat pentru depunerea contestațiilor va fi de 0,5 % din valoarea estimată a procedurii, dar nu mai mult de 50 000 de lei. În cazul în care contestația va fi admisă parțial sau integral, taxa va fi restituită în totalitate. Agenții economici vor avea la dispoziție trei zile de la depunerea contestației să achite taxa de stat. În caz contrar, contestația se va restitui fără examinare.

UPDATE 14:28 Parlamentul modifică un set de acte normative ce vizează punerea în circulație a cărții de identitate eliberate cetățenilor R. Moldova și a cărții de rezidență, eliberate cetățenilor străini, apatrizilor, refugiaților și beneficiarilor de protecție umanitară. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat de Parlament în prima lectură.

Astfel, în conținutul cărții de identitate, inclusiv cea provizorie, nu se va regăsi informația cu privire la domiciliul sau reședința temporară a titularului. Excluderea acestor date va scuti titularii de obligativitatea preschimbării documentelor de fiecare dată când își schimbă locul de trai. De asemenea, nu va fi inclusă nici informația privind patronimicul titularului.

Proiectul prevede și scutirea de plata taxei de stat pentru înregistrarea la domiciliu și/sau la reședința temporară a copiilor nou-născuți la înscrierea inițială a acestora în Registrul de stat al populației. De aceeași facilitate vor beneficia și copii cu vârsta sub 14 ani, care nu dețin act de identitate, atunci când sunt înregistrați în Registrul de stat al populației după actualizarea datelor din certificatul de naștere. Documentul conține și prevederi ce vizează scutirea de plata taxei de stat pentru copiii străini sau apatrizi care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi însoțiți de о persoană adultă sau au fost lăsați pe teritoriul Republicii Moldova fără un act juridic.

De asemenea, modificările vizează și modul de înscriere a numelui minorităților naționale în actele oficiale. Astfel, persoanele care aparțin minorităților naționale vor avea dreptul să-și utilizeze numele în forma acceptată în limba lor maternă. Totodată, documentul prevede că, la redarea numelui și prenumelui străinilor în cărțile de rezidență, acestea nu se traduc și nici nu se transliterează, dar se transpun conform ortografierii acestora în grafia latină din pașaportul național sau din documentul de călătorie, eliberate de autoritățile competente străine.

În afară de datele personale ale beneficiarului, cartea de identitate conține și semnătura electronică, valabilă pentru 5 ani, care va permite accesarea datelor în format electronic.

UPDATE 14:28 Un proiect de lege care are drept scop susținerea economiei digitale și a serviciilor economice a fost votat în prima lectură de 59 de deputați.  

Una dintre prevederile proiectului se referă la introducerea în legislație a unui mecanism pentru atragerea nomazilor digitali. Aceștia sunt profesioniști calificați care lucrează la distanță pentru companii de peste hotare sau administrează afaceri utilizând tehnologia digitală. 

Totodată, va fi actualizat mecanismul de acordare a dreptului de ședere provizorie în scop de muncă pentru străinii care activează în domeniul tehnologiei informației pe teritoriul Republicii Moldova.

O altă propunere a autorilor este ca agenții economici care operează POS terminale să poată elibera deținătorilor de instrumente de plată mijloace bănești în numerar. Acest lucru se va întâmpla la cerere și în limita disponibilității, dar nu mai mult de 1 000 de lei per tranzacție.

Documentul conține perfecționarea procedurii de înregistrare în registrele informaționale de stat a persoanei juridice și a întreprinzătorului individual, inclusiv prin mijloace electronice, și eliminarea barierelor pentru utilizarea aparatelor de casă virtuale și va fi exclusă obligativitatea tipăririi bonului pe suport fizic, în cazul în care acesta va fi emis electronic.

UPDATE 14:00 Parlamentul a votat în prima lectură pentru ratificarea Acorduluiul de finanțare dintre R. Moldova, Comisia Europeană și regiunea Hauts-de-France pentru Programul Interreg (Interreg VI-C) Interreg Europe 2021-2027, semnat pe 27 decembrie 2024. Bugetul total al programului este de 395 milioane de euro, asistență nerambursabilă

UPDATE 13:55 Deputații au aprobat numirea Ninei Onofrei în funcția de membru al Curții de Conturi. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați. Potrivit procedurii legale, Nina Onofrei a depus jurământul în fața membrilor Legislativului.