Principală  —  Ştiri   —   LIVE/ Până la ora 9:00,…

LIVE Până la ora 9:00, Misiunea de observare Promo-LEX a înregistrat 63 de incidente în secțiile de votare

Misiunea de observare Promo-LEX susține un briefing de presă și face precizări privitor la încălcările depistate. De la deschiderea secțiilor de votare și până la ora nouă, de către observatorii Promo-LEX au fost atestate 63 de incidente.

Pavel Postica, șeful misiunii spune că a fost constatat un caz în care unui observator Promo-LEX i-a fost restricționat accesul în secția de votare până la ora 6:55. Președintele biroului electoral al secției de votare a motivat aceasta prin faptul că, observatorii trebuie să fie prezenți la ora 6:30.

Publicitate electorală în preajma secțiilor de votare

S-a constatat prezența publicității electorale în raza a 100 metri de la localul secției la șase secții de votare: s. Văleni, r-nul Cahul, or. Vadul-lui-Vodă mun. Chișinău, or. Dondușeni, or. Edineț, or. Comrat, s. Rădulenii Vechi r-nul Florești.

În cinci cazuri s-a atestat sigilarea necorespunzătoare a urnelor de vot, inclusiv la o secție de votare din Rusia și una din România.

În șapte secții de votare s-a constatat întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot.

Unei persoane cu febră nu i s-a peris accesul în secția de votare

În mun. Bălți, o persoană care manifesta febră a venit la vot, însă un membru al secției de votare nu i-a permis intrarea în secție. În scurt timp președintele biroului electoral al secției de votare a informat-o că are voie să intre să voteze, însă persoana a refuzat să intre și a plecat definitiv.

În satul Văleni din raionul Cahul s-a constatat un caz de transportare organizată a alegătorilor. Conform Promo-Lex, la ora 8.40, la o distanță de aproximativ 50 m de la secția de votare, s-a oprit un microbuz de culoare albă din care a coborât în jur de 15 persoane. Microbuzul nu avea nici o inscripție referitor la transportare persoane, fără semn de ruta regulata sau numere galbene.

Lipsă de curent electric, transportarea organizată a persoanelor la o secție de vot și nerespectarea măsurilor anti -COVID-19

S-au constatat deficiențe tehnice în programul SIAS „Alegeri” la patru secții de votare.

Un alegător care recent și-a modificat viza de reședință nu s-a regăsit în lista electorală de bază. Alegătorului nu i s-a permis să voteze pe lista suplimentară chiar dacă a prezentat actul de identitate în care era specificat domicilierea în raza secției respective . De asemenea, s-a constatat un caz de fotografiere a buletinului de identitate a unui alegător.

S-au atestat patru cazuri de nerspectare a măsurilor anti-COVID în secțiile de votare: nu a fost efectuată termometria membrilor biroului electoral al secției de votare, membrii nu poartă corect masca de protecție, fie nu au viziere sau termomentrul nu funcționează corect.

De asemenea, la o secție de vot nu a fost curent electric, la alta- în loc de trei cabine de vot au fost instalate două, iar unui alegător i s-a refuzat eliberarea repetată a unui buletin de vot. Dat fiind faptul că alegătorul a bifat eronat cu pixul în buletinul de vot, a solicitat un alt buletin, iar membrii secției de votare însă au refuzat să-i ofere un buletin nou, din care cauză alegătorul a aplicat ștampila ”votat” în buletinul marcat cu pixul.

Pavel Postica a menționat că persoanele care merg la vot trebuie să fie echipate corespunzător pentru a preveni răspândirea infecției cu noul tip de coronavirus: să poarte mască, mănuși și să aibă pixuri proprii. Totuși, lipsa acestora nu este un impediment în exercitarea dreptului la vot. Funcționarii electorali urmează să le pună la dsipoziție echipamente din contul organelor electorale.

În procesul de monitorizare, Promo-LEX a implicat 608 observatori statici. Adițional, 42 de observatori statici sunt prezenți în secțiile de votare în care urmează să voteze locuitorii din sânga Nistrului. De asemenea, sunt implicate 80 de echipe mobile Promo-LEX care monitorizează procesul de votare la secțiile unde nu sunt observatori statici, dar și în afara secțiilor de votare. 52 de observatori Promo-Lex sunt prezenți în diasporă.