Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Judecătorul român Cristian Danileț infirmă…

Judecătorul român Cristian Danileț infirmă „categoric” zvonurile că se va alătura echipei Ancăi Dragu de la BNM

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Magistratul român Cristian Danileț a infirmat pe rețelele de socializare zvonurile apărute în presa română precum că va face parte din echipa de conducere a Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

„Infirm categoric o astfel de informație”, a scris judecătorul pe Facebook.


Declarația vine după ce marți, 16 ianuarie, au apărut zvonuri în presa de peste Prut precum că Danileț se va alătura echipei de conducere a băncii centrale a R. Moldova.

Pe 11 noiembrie 2022, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care a acordat cetățenia R. Moldova judecătorului român Cristi Danileț.

Întrebat atunci de G4Media de ce a primit cetățenia R. Moldova, Danileț a declarat că „am lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru R. Moldova”.

„Din 2010 am participat la proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare. În 2021 a fost ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei. Nu am nici un obiectiv politic în R. Moldova ”, a afirmat judecătorul.

ZdG a făcut în 2015 un interviu cu judecătorul român.

Interviu cu judecătorul român, Cristi Danileţ: „Cum să aştepţi anticorupţie în R. Moldova, când nu ai rezolvat anticorupţia în justiţie?”


Fosta ministră română de Finanțe, Anca Dragu, senatoare a Uniunii Salvați România (USR) de București, a fost numită vineri, 22 decembrie, la funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost aprobat de Parlament cu 58 de voturi.

Anca Dragu a obținut cetățenia R. Moldova joi, 21 decembrie, în ziua în care Octavian Armașu a fost revocat din această funcție.