Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Un judecător român a…

DOC Un judecător român a primit cetățenia R. Moldova: „Am lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani”

Foto: Cristi Danileţ/Facebook

Președinta Maia Sandu a semnat vineri, 11 noiembrie, decretul prin care a acordat cetățenia R. Moldova judecătorului român Cristi Danileț și fostului șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu.

Decretul a intrat în vigoare vineri, 18 noiembrie, la data publicării în Monitorul Oficial.

697 by Ziarul de Gardă on Scribd

Potrivit presei române, judecătorul Cristian Danileț de la Tribunalul Cluj, „una dintre figurile cele mai cunoscute ale mișcării reformiste din justiția din România”, este o țintă pentru aripa anti-reformistă din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din România. În luna iulie, el a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru o presupusă exercitare a funcției cu gravă neglijență.

Întrebat de G4Media de ce a primit cetățenia R. Moldova, Danileț a declarat că „am lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru R. Moldova”.

„Din 2010 am participat la proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare. În 2021 a fost ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei. Nu am nici un obiectiv politic în R. Moldova ”, a afirmat judecătorul.

Daniel-Marius Staicu a fost președintele Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România în perioada 2018 – 2020. Acesta conduce o direcție a unei bănci din R. Moldova.

Într-un interviu oferit ZdG în septembrie 2021, întrebat „cine dintre marii justițiari ai lumii ar vrea să îl consilieze sau chiar să devină ministru al Justiției”, ministrul Sergiu Litvinenco l-a menționat și pe Cristi Danileț.

„(…) De exemplu, apreciez ceea ce a făcut Laura Codruța Kövesi în România privind activitatea DNA. De asemenea, apreciez reforma DNA, inițiată de către Monica Macovei în 2004-2005, plus consilierii Monicăi Macovei – Laura Ștefan, Cristi Danileț. La aceste persoane ne raportăm. Sper că unele dintre acestea vor ajunge să mă ajute în activitatea de reformare a justiției din R. Moldova”, a spus atunci Litvinenco.

ZdG a făcut în 2015 un interviu cu judecătorul român: