Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Inspecția judiciară s-a autosesizat „pe…

Inspecția judiciară s-a autosesizat „pe marginea circumstanțelor” celor 21 de hotărâri emise de CSJ

Sursa foto: Consiliul Superior al Magistraturii/Facebook

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunță că Inspecția judiciară s-a autosesizat în contextul celor 21 de decizii ale Curții Supreme de Justiție (CSJ) privind contestațiile deciziilor Comisiei Pre-Vetting.

CSM nu subestimează importanța soluțiilor emise de către CSJ, luând în considerare inițiativele anticorupție și de asigurare a integrității din domeniul justiției”, se arată în reacția publică a organului de autoadministrare judecătorească emisă miercuri, 2 august.

Totodată, CSM menționează se abține „să dea o apreciere soluțiilor și constatărilor instanței supreme, neavând o asemenea competență”.

„CSM a observat că deciziile instanței de judecată au provocat reacții din partea mai multor persoane. CSM îndeamnă judecătorii să se abțină de la utilizarea unui limbaj care ar putea fi interpretat ca o încălcare a codului de etică. Totodată, persoanele publice, inclusiv politicieni, au catalogat că deciziile adoptate de CSJ au fost determinate de unele elemente corupționale sau influențate din afara sistemului judecătoresc. CSM încurajează toate persoanele să se exprime liber, însă să se abțină de la atacurile care ar putea să afecteze actul de justiție. În aceste condiții, informăm că Inspecția judiciară s-a autosesizat pe marginea circumstanțelor expuse supra. În final, CSM își exprimă îngrijorarea față de atacurile publice împotriva unor membri ai CSM. Atenționăm că orice asemenea acțiuni subminează autoritatea instituției de autoadministrare judecătorească”, notează instituția.

Potrivit legii cu privire la CSM, una dintre competențele Inspecției judiciare este să „verifice sesizările sau, după caz, să se autosesizeze privind faptele care pot constitui abateri disciplinare”.

Ministerul Justiției a publicat un comunicat de presă cu privire la hotărârile Curții Supreme de Justiție (CSJ), din 1 august, de anulare a deciziilor Comisiei Pre-Vetting, în care atrage atenția asupra mai multor „aspecte îngrijorătoare”, inclusiv la faptul că împuternicirile legale ale completului de judecată special se referă doar la admiterea contestațiilor și dispunerea reevaluării, nu și la anularea deciziilor.

Într-un comunicat publicat în urma declarațiilor critice din spațiul public, Curtea Supremă de Justiție a recomandat „politicului, guvernării, grupurilor de interese, mass-mediei şi oricărei persoane să se abțină de la etichetări umilitoare, linșaj public şi justiție televizată””.

Curtea Supremă susține în comunicatul de presă că a reținut „probleme serioase de legalitate în privința deciziilor Comisiei de Pre-Vetting, atât pe dimensiunea legalității substanțiale, cât şi celei procesuale”.

Anterior, în cadrul Curţii Supreme de Justiţie au fost constituit completul de judecată special pentru examinarea contestaţiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor, în următoarea componenţă: Tamara Chişca-Doneva – preşedintă, Mariana Pitic, Ion Guzun.

Pe 1 august 2023, CSJ a anulat 21 de decizii de nepromovare a candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP): Angela Popil, Vladislav Holban, Alexei Panis, Anatolie Gîrbu, Veronica Cupcea, Alexandru Rotari, Stanislav Sorbalo, Valentin Caisin, Ion Chirtoacă, Vitalie Codreanu, Vitalie Stratan, Angela Bostan, Aureliu Postică, Victor Sandu, Nicolae Șova, Aliona Miron, Cristina Gladcov, Tatiana Chiriac, Ecaterina Buzu, Mihail Bușuleac și Sergiu Osoianu, și a dispus reevaluarea acestora de către Comisia Pre-Vetting.