Continuă înregistrarea pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 2025. La înregistrarea prealabilă, Rusia – pe primul loc

CEC anunță că până pe 14 august 2025, cetățenii R. Moldova cu drept de vot care, în perioada votării, se vor afla pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda, Islandei, Japoniei, Republicii Coreea, Uniunii Australiei, Noii Zeelandei, se pot înregistra pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025.
De asemenea, continuă procesul de înregistrare prealabilă, iar cetățenii moldoveni din Rusia sunt cei mai activi, urmați de cei din SUA.
Până pe 10 iulie, peste 550 de cetățeni s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență, cei mai mulți fiind din SUA (circa 300) și Canada (circa 170).
Înregistrarea pentru votul prin corespondență este o procedură obligatorie prin care alegătorul îşi exprimă intenția de a vota în străinătate cu utilizarea serviciilor poștale/de curierat. Procesul de înregistrare se realizează online, prin intermediul paginii web oficiale http://alegator.md , administrată de către CEC, ori direct pe https://inregistrare.cec.md.
Alegătorul care dorește să se înregistreze pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze:
- adresa poştală completă la care solicită să fie trimis prin poștă plicul cu materiale pentru votare;
- datele de contact – adresa de e-mail şi numărul de telefon;
- fotografia cu faţa sa efectuată simultan cu actul de identitate care confirmă dreptul de vot: paşaportul cetăţeanului R. Moldova (inclusiv cu termen de valabilitate expirat), buletinul sau cartea de identitate a cetăţeanului Republicii Moldova.
Comisia atrage atenția că înregistrările anterioare pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din anul 2024 nu mai sunt valabile. Pentru a putea vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025, alegătorul trebuie să se înregistreze din nou.
Scopul procedurii este de a stabili numărul de alegători care optează pentru această metodă alternativă de vot și de a întocmi listele electorale pentru votul prin corespondență.
Înregistrarea prealabilă: cetățenii moldoveni din Rusia și SUA – cei mai activi
Potrivit statisticilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, până pe 11 iulie, peste 4 mii de persoane cu drept de vot pe teritoriul R. Moldova și-au declarat intenția de a participa la alegerile parlamentare votând de pe teritoriul Rusiei.
Pe locul doi se află cetățenii moldoveni din Statele Unite ale Americii, cu puțin peste 100 de persoane.

Pentru înregsitrarea prealabilă accesaţi pagina web oficială www.alegator.md, administrată de către Comisia Electorală Centrală, selectează opțiunea „Înregistrarea prealabilă” sau linkul direct inregistrare.cec.md, după care urmaţi pașii indicați în aplicație.
Vă puteți înregistra prealabil odată ce este anunțată data scrutinului/lor și până la 45 de zile înainte de data scrutinului respectiv. Înregistrarea prealabilă efectuată anterior poate fi anulată cu cel târziu 25 de zile înainte de ziua alegerilor. În cazul desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și votării repetate se mențin înregistrările inițiale.
Scopul înregistrării prealabile este acela de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării în ziua alegerilor, pentru a organiza secții de votare în condițiile Regulamentului privind constituirea secțiilor de votare peste hotare, aprobat prin hotărâre a Comisiei Electorale Centrale.