Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În izolare, cu abuzatorul. Cum…

În izolare, cu abuzatorul. Cum pot fi ajutate victimele violenței domestice, în această perioadă

Perioada de carantină pune în pericol și mai mare victimele violenței în familie, acum, când agresorii se află practic tot timpul acasă. Mai multe organizații neguvernamentale locale, cât și internaționale, atrag atenția asupra acestui fapt. Astfel, la nivel global și european se înregistrează o creștere a cazurilor de violență domestică.

În R. Moldova, nu s-au înregistrat mai multe cazuri, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că numărul lor e în scădere. Între timp, centrele care se ocupă combaterea fenomenului violenței domestice îndeamnă persoanele știu despre un asemenea caz să sesizeze organele competente.

  • Izolarea socială și consecințele pentru victimele violenței în familie

Centrul de Drept al Femeilor raportează despre cazul Mariei, care s-a adresat la ei cu o săptămână în urmă. Potrivit lor, femeia a fost bătută şi alungată de acasă de soţ. Respectiv, nu ştia ce să facă şi încotro să meargă. Locuia cu soţul într-o casă şi cu socrii într-o ogradă. Agresorul a lovit-o cu un rulou de metal în cap și i-a luxat mâna, motivând că victima nu îi respectă părinții.

Centrul a reușit să o plaseze pe femeie într-un apartement special rezervat victimelor violenţei în familie, în această perioadă de criză. Iar între timp, s-a implicat cu suport juridic şi social. Maria a obţinut Ordonanţă de Protecţie pentru 90 de zile şi a primit pachet de prim ajutor cu produse alimentare şi alte lucruri strict necesare. 

Totodată, ONG-ul „La Strada” punctează că paradoxal, Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 nu înregistrează curba ascendentă a raportărilor legate de cazurile de violență domestică în această perioadă. Acest fapt însă nu înseamnă că fenomenul violenței în R.Moldova s-a diminuat. Dimpotrivă, ONG-ul subliniază că acesta „este un semnal foarte îngrijorător, mai ales acum, când majoritatea reprezentanților forțelor de ordine sunt încadrați în implementarea măsurilor restrictive de prevenire a răspândirii virusului COVID -19”.

  • Ce soluții propun ONG-urile

Coaliția Națională ”Viața fără Violență în Familie” a lansat, pentru perioada de criză, un serviciu prin care asigură femeilor victime ale violenţei în familie și copiilor acestora plasament în apartamente de urgență. Beneficiarele sunt cazate în regim de urgență de organizațiile la care s-au adresat. Apartamentele funcționează în regim non-stop.
Aici găsiti organizaţiile la care se pot adresa: https://bit.ly/2UT1ccl

Totodată, „La Strada” îndeamnă pe fiecare dintre noi să dăm dovadă de mai multă atenție față de vecini, rude și apropiați. „E tocmai cazul când a trage cu urechea la zgomotul de peste peretele sau gardul vecinilor nu e semn de proastă educație, ci ar putea salva sănătatea sau viața cuiva”, punctează centrul. Iată care sunt sfaturile lor:

  1. Mențineți zilnic legătura cu femeia sau fata care presupuneți că ar putea avea nevoie de ajutor. Aflați discret cum se simte, ce fac copiii și dacă au nevoie de ceva.
  2. Stabiliți un canal de comunicare sigură și un cuvânt-parolă, la rostirea căruia să știți că ar fi nevoie de intervenția forțelor din afară (asistent social, polițist, serviciul 112).3.
  3. Încurajați-o să sune, dacă poate, la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 08008 8008 sau sunați dumneavoastră din numele ei.
  • Ce trebuie să știe victimele?

„La strada” punctează o serie de lucruri pe care trebuie să le știe persoanele care se confruntă cu violența domestică:

  • Chiar și pe timp de pandemie, victimele pot fi ajutate
  • Chiar și pe timp de pandemie, agresorul poate fi izolat, iar ea împreună cu copiii pot beneficia de  plasament și asigurare cu cele necesare pe un termen de o lună. Plasamentul este oferit de către organizațiile de suport din cadrul Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie”, din care face parte și La Strada Moldova.
  • Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete oferă în continuare servicii de asitență juridică, consiliere psihologică atât telefonic, cât și online.
  • Consilierii Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete mențin comunicarea cu victima și facilitează procesul de recuperare a victimei din mediul violent de la primul apel telefonic și până la plasarea în siguranță a victimei și eventual copiilor acesteia.
Sursa: Centrul de Drept al Femeilor
  • Ce spune Uniunea Europeană

Președinta Comitetului UE pentru drepturile femeilor și egalitate de gen, Evelyn Regner, îndeamnă UE și statele membre să sprijine victimele violenței domestice în timpul crizei COVID-19.

Atât la nivel global, cât și în unele țări ale UE, s-a raportat despre cazurile de violență în familie că au crescut cu o treime în săptămâna după instituirea carantinei. Femeile aflate în relații violente sunt blocate acasă și expuse abuzatorului pentru perioade mai lungi de timp, iar acest lucru face dificilă posibilitatea de apelare a unor linii de ajutor.

Reacționând la această situație, Evelyn Regner a declarat că e nevoie să fie extinse acțiunile de combatere a fenomenului violenței domestice. „Aceste zile și săptămânile care urmează sunt deosebit de periculoase pentru femei. Cu toții ne confruntăm cu provocări psihologice majore în izolare sau carantină, dar femeile și uneori copiii din case nesigure se confruntă cu un test de stres înfiorător. Prin urmare, acum trebuie să acordăm o atenție deosebită acestei probleme și să extindem acțiunile noastre pentru stoparea violenței împotriva femeilor”, a spus Regner.

Evelyn Regner a subliniat că în această perioadă e nevoie să existe mai multe locuri unde să poată fi plasate femeile care cer ajutor, iar UE să sprijine financiar măsurile luate de statele membre. Totodată, ea punctat o serie de inegalități, care ies în special acum la suprafață.

Pandemia COVID-19 evidențiază în mod constant inegalitatea de gen în toate formele sale. După cum arată cifrele OCDE, 70% din forța de muncă în asistența medicală sunt femei, o mare parte a muncii neremunerate este realizată de femei, iar viitoarea criză economică va afecta mult mai mult femeile. Este sarcina noastră să consolidăm în mod durabil sănătatea fizică și psihică a femeilor și independența economică a acestora, dincolo de criza COVID-19. Cu siguranță nu vom lăsa femeile Europei singure”, a conchis Regner.

  • Ce spun statisticile

Pe parcursul lunii martie curent, Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete al Centrului „La Strada” 0 8008 8008 a înregistrat 114 apeluri (în martie 2019 – 204 apeluri). Dintre acestea, 65 se referă la cazuri de violență  în familie (în 44 de cazuri ne-au sunat victimele, iar în 21 – membrii comunității). Cinci (5) apeluri s-au referit la 3 cazuri de violența sexuală (în niciun caz nu a sunat victima). Majoritatea apelurilor au fost înregistrate în zilele de luni și vineri.

Potrivit datelor unui studiu realizat Organizația pentru Securitate și Cooperare, violența față de fete și femei rămâne a fi cea mai gravă încălcare a dreptului omului din R. Moldova.

  • Aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani.
  • Aproape trei sferturi din femeile din Moldova (73%) care au avut vreodată un partener intim, au fost supuse unei forme de violență.
  • Cea mai răspândită formă de violență din partea unui partener intim este violența psihologică, la care au spus că au fost supuse 71% din femei (cu mult peste media UE de 43%).
  • O treime (33%) au afirmat că au fost supuse violenței fizice din partea unui partener intim pe parcursul vieții. Iarăși, aceasta este mult mai mult decât media UE de 20% și mai mult decât în oricare dintre țările europene
  • Doar în 2019, 7 femei au fost omorâte de partenerii lor.