Principală  —  IMPORTANTE   —   Igor Dodon, sesizat la PG,…

Igor Dodon, sesizat la PG, după ce l-a numit pe Vadim Krasnoselski „președintele Transnistriei”: „Este o ilegalitate, care constituie un act de trădare de țără și un grav atentat la statul Republica Moldova”

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a depus luni, 3 august, o sesizare la Procuratura Generală (PG) pe „marginea actului imoral și anticonstituțional al președintelui Dodon”, după ce șeful statului l-a numit pe Vadim Krasnoselski „președinte al Transnistriei” în cadrul întrevederii oficiale în format 1 + 1 cu liderul de la Tiraspol, ce a avut loc la vila prezidențială pe data de 28 iulie.

Este o ilegalitate, care, coroborată cu operațiunea „Bolișoi paket” și tentativa de federalizare a țării pe care le-am deconspirat încă în 2018, constituie un act de trădare de țără și un grav atentat la statul Republica Moldova, care potrivit art.1 din Constituție este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil. În timp ce politicienii oportuniști și populiști, ghidați de călăuzele lor externe au preferat să tacă, eu am ales să acționez”, a declarat Năstase.

Procurora Maria Vieru a declarat pentru Ziarul de Gardă că sesizarea lui Andrei Năstase a fost înregistrată în dimineața zilei de luni, 3 august.

Toate interpelările, denunțurile, sesizările, petițiile și solicitările de informații care parvin la Procuratură sunt examinate în condițiile legii”, ne-a comunicat procurora.

Marți, 28 iulie, Igor Dodon a avut o întrevedere oficială în format 1 + 1 cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Întrevederea a avut loc la vila prezidențială de la Condrița, a anunțat Președinția, printr-un comunicat de presă.

După mai multe ore de negocieri, președintele Igor Dodon și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, au făcut declarații despre discuțiile avute. Chiar dacă în comunicatul publicat de președinție, Krasnoselski este prezentat drept „liderul Transnistriei”, în declarații, Igor Dodon vorbește despre „președintele Transnistriei”, lucru care contravine normelor de drept, de vreme ce regiunea din stânga Nistrului nu este recunoscută la nivel internațional.

Ulterior, deputatul blocului ACUM, fracțiunea PAS, Oazu Nantoi, a declarat, în contextul întrevederii dintre președintele R. Moldova, Igor Dodon și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că „acțiunile și comportamentul președintelui R. Moldova Igor Dodon sunt umilitoare și inadmisibile”, și a formulat și adresat o scrisoare deschisă „în legătură cu acțiunile premeditate întreprinse de președintele Igor Dodon care au drept scop instigarea la vrajbă interetnică în societate moldoveneasca”.

Într-un comentariu, Președinția a calificat declarația lui Igor Dodon „expresii utilizate țin de un context exclusiv protocolar”.

Expresiile utilizate țin de un context exclusiv protocolar și nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Cel mai important acum este să negociem cât mai calculat posibil și să asigurăm o relaxare cât mai substanțială a relațiilor dintre malurile Nistrului, pentru accelerarea proceselor de reîntregire teritorială a țării”, a declarat pentru Ziarul de Gardă șefa serviciului de presă a instituției prezidențiale, Carmena Sterpu.