Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul a aprobat lista celor…

Guvernul a aprobat lista celor aproape 500 de proiecte de dezvoltare locală din cadrul programului „Satul European”. Maia Sandu: „Vor soluționa problemele stringente ale comunităților” – VIDEO

Guvernul a aprobat în ședința de vineri, 22 iulie, lista proiectelor de dezvoltare locală propuse spre finanțare în cadrul programului „Satul European”. Lista include 492 de proiecte care vor fi finanțate în cadrul acestui program, din cele 724 de proiecte depuse.

„Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală va comunica fiecărei autorități publice locale care nu a fost inclusă în lista proiectelor prioritare și care nu a fost acceptată pentru finanțare motivele care au stat la baza neacceptării și va oferi asistența necesară pentru îmbunătățirea proiectelor pentru a fi eligibile pentru următoarele apeluri de propuneri de proiecte”, a afirmat secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul ședinței Guvernului.

Șefa statului a publicat vineri un mesaj video în care a anunțat că mai bine de jumătate din localitățile din R. Moldova vor implementa proiecte de dezvoltare locală, finanțate în cadrul programului „Satul European”, care a fost lansat în luna martie.

„Proiectele vor soluționa problemele stringente ale comunităților: la Mereni și Corjeuți vor fi construite sisteme de alimentare cu apă și canalizare. Pe străzile din Hârbovăț și Calfa va fi instalat iluminat stradal. Gimnaziul din Trifănești va fi izolat termic, iar la Cârnăței va fi construit un parc fotovoltaic, care va produce energie pentru comunitate”, a scris președinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Șefa statului menționează că astfel vor crea locuri de muncă și noi oportunități pentru comunități.

„Bugetul programului este de aproximativ 2 miliarde de lei – de 4 ori mai mare decât investițiile în dezvoltarea locală de anul trecut. R. Moldova poate avansa doar atunci când și oamenii din satele noastre vor simți că viața li se schimbă în bine. O Moldovă europeană este o țară în care lucrurile funcționează, iar oamenii trăiesc în bunăstare și pace”, notează Maia Sandu.


Guvernul a aprobat includerea proiectelor câștigătoare în Lista proiectelor prioritare de dezvoltare locală, pentru finanțare din sursele Fondului național privind dezvoltarea regională și locală (FNDRL), în perioada 2022-2023.

Astfel, potrivit Executivului, din 492 de proiecte selectate:

  • 152 sunt destinate construcției/extinderii/reabilitării/modernizării sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei și de canalizare;
  • 43 de proiecte – instalarea iluminatului public;
  • 35 de proiecte – elaborarea planurilor urbanistice generale;
  • 120 de proiecte – construcția, renovarea/reabilitarea clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice;
  • 8 proiecte – instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile;
  • 71 de proiecte – construcția, reconstrucția edificiilor sportive, centre de îngrijire pentru copii, persoane în etate și persoane cu nevoi speciale;
  • 52 de proiecte – restaurarea/reabilitarea/reconstituirea/conservarea monumentelor/structurilor istorice;
  • 11 proiecte – cofinanțarea proiectelor implementate din sursele de asistență externă.

În urma aprobării listei proiectelor, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală urmează să inițieze procedura de semnare a contractelor de finanțare cu administrațiile publice locale.

Pentru finanțarea proiectelor câștigătoare se vor utiliza mijloacele financiare alocate în FNDRL, prevăzute în Legea anuală a bugetului de stat, mijloacele financiare alocate din surse externe, bugetele autorităților publice locale, dar și alte surse.

Programul național de dezvoltare locală „Satul European” a fost lansat în R. Moldova în luna martie. Autoritățile au anunțat atunci că programul are scopul de a finanța proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale. Proiectele câștigătoare au fost desemnate în urma unui concurs la care au putut participa toate autoritățile publice locale din țară. Valoarea maximă a unui proiect aprobat este de 10 milioane de lei.