• „Feel India”: Filmul unui tânăr regizor din R. Moldova cucerește festivalurile internaționale

  „Feel India”: Filmul unui tânăr regizor din R. Moldova cucerește festivalurile internaționale
  vizualizări
  08 august 2020 | 12:00

  Ion Șova este un tânăr regizor din R. Moldova, al cărui film „Feel India” este acum acceptat în competiție la numeroase festivaluri din lume. Și-a făcut studiile la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, România și a regizat anterior scurtmetrajul „Tenebris”, premiat în 2014, cu mențiune de onoare în cadrul Festivalului de Film de la Manhattan, SUA. Ion ne-a povestit despre călătoria sa și filmările prin India, interacțiunea cu localnicii și lecțiile cu care s-a întors de acolo. 

  Eu am tot încercat să-mi găsesc drumul în viață, după facultate. Am încercat să găsesc un stil pe care să-l urmez. Am încercat să fac documentare despre moldovenii din străinătate, dar nu a mers și, după, am început să călătoresc mai mult, dat fiind faptul că am făcut parte din echipaje de cabină o perioadă, până la pandemie. 

  Odată ce ești în lume, poți să apeși Play pe cameră, să mai filmezi câte ceva. Deși lucrul pe care îl făceam e solicitant, zilele de muncă coincideau cu numărul zilelor de odihnă și atunci poți călători și să mai filmezi. 

  Am învățat să combin utilul cu plăcutul. Pot spune că au fost mai mulți factori care au contribuit la menținerea drumului meu cinematografic. Când călătorești, ai timp să descoperi și, evident, poți și să muncești la unele proiecte. 

  Aventura mea cu India a început în Cambodgia. Mă angajasem într-o companie care lucra pentru această țară, am ajuns acolo, am făcut un training, am lucrat două luni și, după asta, compania a dat faliment. Nouă ne-au fost puse la dispoziție bilete să ne întoarcem acasă. Eu am cerut biletul și m-am dus spre India. Demult voiam să ajung acolo, dar tot nu reușeam. Asta era șansa mea. 

  Când îți dorești tare ceva, își asumi și anumite riscuri. Am călătorit prin India două luni și jumătate. Au fost momente în care pentru trei euro pe noapte stăteam într-un apartament cu două camere, dar au fost și nopți când dormeam în gară, lângă câini și boschetari, pentru că nu aveam unde să rămân. Odată, am putut să stau timp de o săptămână într-un apartament cu trei camere, numai că locul pe care l-am ales era destul de plictisitor – erau numai turiști ruși și bătrâni pe acolo. Am rămas o săptămână și nu știam ce să fac de plictiseală. 

  Prima călătorie a fost până la Mumbai, unde am ajuns cu două genți. Eu începusem să plănuiesc traseul încă din Cambodgia. Ulterior, pe drum, mai aruncasem din lucruri și acasă am ajuns cu o singură geantă. 

  Nu se face totul ușor. Pentru filmările cu drona, am stat de două ori la închisoare. Prima dată, în apropiere de o zonă de conflict. Am și filmarea cum vin spre mine vreo cinci motociclete. Acolo am stat două zile după gratii. Apoi, am mai stat odată când filmasem, din întâmplare, într-o rezervație, după ce m-am îndepărtat de ghid. Atunci, am stat o noapte la închisoare. Am mâncat și orez împreună cu deținuții. 

  Sunt atâtea lucruri care te uimesc în India, încât la un moment dat, nu mai faci diferența, nu mai compari lucrurile. Totul te șochează la început, apoi te obișnuișeti cumva. Oricum, experiența de acolo, rămâne cu tine. India e o țară așa de diversă, totul e impresionant. Acolo, în fiecare dimineață te trezești și te întrebi oare ce te mai așteaptă în ziua asta. 

  Nimeni nu s-a apropiat de mine să îmi spună să nu îl filmez, cât am umblat prin țară. Aici, dimpotrivă, oamenii adesea te întreabă dacă nu vrei să le faci o fotografie. Pe ei nu-i deranjează să fie filmați. 

  Filmul este despre oameni, durează 11 minute și 22 de secunde și nu are dialog. Am lucrat mai mult de un an la el. Reușisem să adun în jur de doi Terabytes de informație. Aveam probleme cu spațiul, încercam să fac și rezerve, ca să nu pierd material. Nu avem un plan despre cum cum aș vrea să fie filmul, pur și simplu, mergeam și filmam tot ce vedeam. Eu nu aș vrea, de fapt, să redau ideea filmului, ca fiecare să își facă singur o concluzie, după ce îl vede. 

  Jumătate de an m-am jucat doar cu editarea și cred că l-am editat așa cum mi-aș fi dorit. Am găsit loc pentru tot ce am vrut să păstrez în film. Sunt niște cadre chiar mi s-au întipărit în minte și pentru acele imagini am și găsit spațiu în film, cu celelalte – asta e. Altfel, filmul e constituit din foarte multe cadre, e foarte dinamic și m-am așteptat să fie acceptat la mai multe festivaluri.

  India m-a schimbat în totalitate. Eu tind să cred că fiecare lucru cu care interacționăm ne schimbă într-un fel sau altul. Evident că am învățat multe călătorind pe acolo, dar mai mult cred că lucrurile m-au transformat. Am ieșit alt om de acolo. Și am fost transformat într-un sens profund și puternic, e foarte greu să descrii asta. Am aflat răspunsuri la întrebări pe care mai înainte nici nu mi le puneam.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Belarus: Noi proteste împotriva lui Lukașenco

  Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat duminică, 20 septembrie, la Minsk, în pofida presiunilor poliţiei, pentru un nou marş de protest împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează Agerpr…
  Belarus: Noi proteste împotriva lui Lukașenco

  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Odată cu declanșarea pandemiei de noul coronavirus, în mediul online din întreaga lume au apărut diverse teorii ale conspirației, unele dintre ele leagă răspândirea COVID-19 de tehnologia 5G. Informațiile despr…
  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Alte 260 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Germania-1). Au fost efectuate 1142 de teste, dintre care primar – 979 şi…
  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1 231 de cazuri noi de Covid-19, din 13.391 de teste efectuate. Alte 33 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 47…
  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Pandemia de coronavirus a lăsat fără locuri de muncă o armată întreagă de muncitori migranți. Mulți dintre ei încă mai încearcă, fără succes, să revină acasă. Cum se întâmplă exact acest lucru? Aflăm din relată…
  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Sâmbătă, 19 septembrie, Rusia a raportat 6 148 de noi cazuri de infectări cu coronavirus. Aceasta fiind pentru a doua zi consecutiv când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6 000, transmite Agerp…
  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv