Falsurile din ultima săptămâna a lunii martie despre războiul din Ucraina – Ziarul de Gardă
 • Falsurile din ultima săptămâna a lunii martie despre războiul din Ucraina

  Falsurile din ultima săptămâna a lunii martie despre războiul din Ucraina
  Sursa: colaj ZdG
  de
  02 aprilie 2022 | 14:37

  Fals despre război: Vorbitorii de limbă rusă din Ucraina sunt supuși unui genocid sprijinit de ONU


  Zilele trecute, presa rusă a publicat un articol în care acuză Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru încurajarea unui „genocid” organizat de naționaliștii ucraineni împotriva populației vorbitoare de limbă rusă din Ucraina. Această acuzație pornește de la ideea că o rezoluție propusă de Moscova privind încetarea focului nu a fost adoptată de către Consiliul de Securitate.

  Portalul de știri care a distribuit această informație scrie în felul următor: „Consiliul de Securitate al ONU a arătat încă o dată lumii inutilitatea sa în chestiuni care necesită o soluție urgentă pentru a salva oameni. A fost blocată Rezoluția umanitară a Federației Ruse (coautori – Belarus, Coreea de Nord și Siria) care cere încetarea focului și evacuarea civililor din Ucraina. Documentul nu a primit cele 9 din 15 voturi pentru necesare. S-au abținut Franța, Marea Britanie, SUA, India, Irlanda, Kenya, Mexic, Norvegia, Albania, Brazilia, Gabon, Ghana, Emiratele Arabe Unite. Deși niciuna dintre aceste țări nu a votat „împotrivă”, este uimitor faptul că niciuna dintre ele nu vrea să oprească crimele groaznice ale naziștilor ucraineni împotriva civililor. Kievul va continua să folosească populația civilă ca scuturi umane și, contrar dreptului internațional, să concentreze arme grele în apropierea spitalelor și a grădinițelor”, se comunică în știrea unui portal informațional rusesc.

  La acest subiect a comentat și Mihail Mizințev, șeful Centrului de control al apărării naționale din Federația Rusă, cunoscut ca și „măcelarul din Mariupol”. „La Harkov au fost împușcați civili, care, fiind disperați, epuizați de foame și lipsă de apă, au vrut să părăsească subsolul uneia dintre case. «Pentru această inițiativă ei au fost împușcați de fanaticii naționaliști chiar în curtea casei lor»”, a spus Mizințev.

  În realitate, rezoluția inițiată de Rusia a fost respinsă de către Consiliul de Securitate al ONU, deoarece aceasta nu făcea vreo referire la rolul Moscovei în declanșarea crizei umanitare. Această criză a apărut în urma invaziei Ucrainei de către armata rusă, provocând pagube semnificative ale infrastructurii civile și pierderi de vieți omenești. Anterior, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție în care cere încetarea conflictului, aceasta, însă, a fost ignorată de Rusia.

  Rezoluția „Consecințele umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei”, care acuză Moscova de agresiune militară, a fost votată de 140 de state membre ONU. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a adus mulțumiri comunității internaționale pentru adoptarea acestei rezoluții, care solicită Rusiei să înceteze focul, să nu atace civilii și infrastructura non-militară.

  Emisiune propagandistică rusească: „Trupele ruse nu bombardează casele civililor în Ucraina”


  Renumita emisiune „Știrile săptămânii” (Вести недели, n.r.), de la postul de televiziune controlat de Kremlin „Rossia 1”, a inclus în cadrul ediției din 27 martie mai multe falsuri privind acțiunile armatei ruse în Ucraina, inclusiv declarații care ar infirma faptul că soldații ruși bombardează instituții sociale și case de locuit.

  Publicitate
  Blocuri rezidențiale distruse de bombardamentele armatei ruse. Regiunea Kiev, Ucraina. Foto: contul de Facebook al Poliției din Kiev

  Emisiunea de săptămâna precedentă conține mai multe ovații adresate „măreției armatei ruse”, fiind incluse și declarații ale soldaților ruși despre „caracteristicile campaniei militare din Ucraina”. Aceștia susțin că grupările rusești nu atacă și nu bombardează case de locuit, iar soldații ucraineni s-ar ascunde „intenționat” printre civili.

  „De o lună au loc lupte grele la periferia de nord-vest a Kievului. Regimul de la Kiev a transformat orașele satelit de la Kiev într-o zonă fortificată. Dar, în același timp, civilii nu au fost evacuați. Gruparea rusă nu poate lovi clădirile rezidențiale cu artilerie propulsată de rachete. Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei evită ciocnirile directe, se retrag în spatele civililor”, este menționat în cadrul emisiunii controlate de Kremlin.

  Există însă o serie de rapoarte care arată cum artileria rusă „evită” bombardarea clădirilor rezidențiale. Ne vom referi, prioritar, la Kiev și suburbiile sale, la care s-a referit „Știrile săptămânii”. În data de 26 martie, Andriy Nebytov, șeful Departamentului Principal al Poliției Naționale din regiunea Kiev, a publicat o postare pe pagina sa de Facebook, în care vorbește despre distrugerile de către ruși a clădirilor rezidențiale, atașând și imagini de la fața locului.

  „Inamicul a lovit din nou în așezările umane din regiunea Kiev, utilizând artileria grea. Cel puțin 5 case au fost distruse, sunt victime civile, inclusiv un copil. După cum puteți vedea, ocupanții lovesc oriunde, în zone rezidențiale, în infrastructura civilă și în clădiri înalte. Ei distrug cu cinism cetățenii și casele lor cu rachete «grad». Poliția din regiunea Kiev a documentat deja, în detaliu, peste 250 de fapte de crime de război ale agresorilor din regiunea Kiev, care vor fi folosite la Curtea Internațională de Justiție în cadrul procesului criminalilor politico-militari ruși (dacă vor supraviețui)”, scrie Andriy Nebytov.

  Într-un comunicat al poliției regiunii Kiev se menționează că armata rusă a atacat, din nou, casele de locuit ale civililor. „Un copil de doi ani a fost ucis, patru persoane au fost rănite: invadatorii ruși au tras asupra Noului Petrivtsi. Pe 17 martie, ocupanții au tras din artilerie grea în clădirile rezidențiale din raionul Vyshgorodsky”, informează poliția kieveană.

  MAEIE dezminte declarațiile de solicitare ale autorităților ruse privind evacuarea cetățenilor moldoveni din regiunea Herson


  Ministerul rus al Apărării a anunțat că militarii ruși i-au evacuat în Rusia pe cetățenii moldoveni care se aflau în regiunea Herson, Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) infirmă faptul că ar fi făcut oficial Rusiei o astfel de solicitare.

  Locuitori Herson în timpul protestului realizat împotriva războiului. Sursa: PA MEDIA

  Pe site-ul Ministerului rus al Apărării a apărut o informație, care anunța că pe 26 martie a fost organizat „un traseu sigur în regiunea Herson pentru 90 de persoane, inclusiv cetățeni ai Ucrainei, Rusiei și Moldovei, care doresc să plece în Rusia”. În comunicat se notează că ambasadele străine au cerut ajutor pentru evacuare, iar cererile au fost depuse direct de către cetățeni.

  „Personalul militar rus a asigurat recuperarea în siguranță din regiunea Herson a 90 de cetățeni din Rusia, Moldova și Ucraina. În piața principală din orașul Herson, cadrele militare ruse au asigurat încărcarea și transferul în siguranță pe teritoriul Federației Ruse a tuturor celor care și-au exprimat dorința de a părăsi zonele operațiunii militare speciale”, se anunță pe canalul de Telegram al Ministerului Apărării.

  Canalul oficial de verificare a informațiilor al Guvernului R. Moldova precizează că informația privind solicitarea autorităților de evacuare a cetățenilor moldoveni de către forțele armate ale Federației Ruse este falsă. „Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene infirmă informația distribuită de presa rusă cu privire la pretinsele adresări din partea misiunilor diplomatice moldovene privind evacuarea cetățenilor noștri din regiunea Herson a Ucrainei prin intermediul forțelor armate ale Federației Ruse. Pentru cetățenii moldoveni din Ucraina rămân active în regim permanent liniile telefonice de urgență ale misiunilor diplomatice”, se menționează pe canalul de Telegram „Prima Sursă”.

  „Sinteza Stop Fals” a fost elaborată cu susținerea proiectului Consiliului Europei la Chișinău, Susținerea Pluralismului Media și a Libertății de Exprimare în Republica Moldova. Informațiile și părerile exprimate în prezentul material nu pot fi considerate, în niciun fel, că reflectă opinia oficială a Consiliului Europei”.

  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  MAEIE: Lituania și Serbia completează lista țărilor care acceptă prelungirea automată a termenului de valabilitate a pașapoartelor cetățenilor R. Moldova

  Lituania și Serbia completează lista țărilor care acceptă prelungirea automată a termenului de valabilitate a pașapoartelor cetățenilor R. Moldova, anunță vineri, 1 iulie, Ministerul Afacerilor Externe și Integ…
  MAEIE: Lituania și Serbia completează lista țărilor care acceptă prelungirea automată a termenului de valabilitate a pașapoartelor cetățenilor R. Moldova

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler