Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Expoziția ZdG „Corupția și…

FOTO Expoziția ZdG „Corupția și războiul” și-a deschis ușile pentru vizitatori, de Ziua Internațională Anticorupție

Ziarul de Gardă a dat astăzi, 9 decembrie, startul expoziției Anticorupție la Muzeul Național de Istorie. Tema expoziției este „Corupția și Războiul”, și este inaugurată de Ziua Internațională Anticorupție. Expoziția va dura până la 29 decembrie 2022, inclusiv, și este deschisă pentru toți curioșii de a afla despre impactul corupției în R. Moldova și despre jurnalismul de investigație.

Expoziția încadrează peste 100 de exponate din presa națională și internațională a anului 2022, care aduc vizitatorii în fața unor întrebări directe: Este corupția o cauză a războiului? Ar putea combaterea corupției să prevină războaiele? Poate exista pacea fără integritate și transparență?

Expoziția este împărțită în câteva zone: Coridorul Corupției Naționale, Cercul Războiului, Caracatița moldo-rusă și Tunelul cu Luminiță. Exponatele reprezintă articole de presă, documente, imagini, fotografii, scheme, colaje executate de ZdG, dar și de alte redacții din Moldova și din lume. 

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă: „Luptăm tot anul cu acest flagel și noi, la Ziarul de Gardă, luptăm de 18 ani, și e foarte important să ne oprim în una din zile să tragem niște linii, să facem niște totaluri și să înțelegem ce mai este de făcut. Azi mă simt foarte bine pentru că au venit oamenii să vadă ce se întâmplă cu corupția și războiul în R. Moldova și în lume și credem că orice informație expusă pentur public ajută să soluționăm problemele societății noastre. Expoziția etse un tribut adus jurnalismului de investigație, dar este și un ceva care acoperă golul informațional care este în societate, pentru că dacă ne uităm, vedem că încă nu otți oamenii înțeleg în ce mod corupția duce la război”.

La evenimentul de lansare au participant zeci de invitați și curioși să afle mai multe despre corupția din R. Moldova. Totodată, ne-au onorat cu prezența ambasadorii Marii Britanii, SUA și a Regatului Țărilor de jos, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, directoarea adjunctă a Procuraturii Anticorupție.

Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Moldova: „În primul rând vreau să felicit Ziarul de Gardă pentru prezentarea cetățenilor din R. Moldova această expoziție fantastică, care explică diferite aspecte ale corupției care a afectat această țară și continuă să afecteze această țară. Vreau să remarc să autoritățile sunt pe calea cea dreaptă în acest sens și noi le susținem. Și acestea fiind spune, vreau să subliniez noutatea că astăzi guvernul britanic i-a pus pe cetățenii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sub sancțiuni. Și noi, desigur, vom continua să susținem R. Moldova să lupte cu corupția”,

Kent Logsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău: „Vă mulțumim pentru invitație la această minunată expoziție. Suntem foarte mulțumiți să fim aici la Chișinău și să susținem această incredibil de importantă expoziție care, de altfel, este organizată într-o zi extrem de importantă, Ziua Internațională Anticorupție. Cred că este important că noi vedem rezultatul a 18 ani de activitate a Ziarului de Gardă. Noi suntem foarte bucuroși să vă susținem. Sperăm că mulți cetățeni moldoveni vor veni să vadă expoziția și să afle despre jurnalismul de investigație și munca depusă până acum în acest domeniu și munca pe care trebuie să o facem, împreună, în continuare”.

Expoziția a fost deschisă vineri, 9 decembrie, începând cu ora 11.00 și va putea fi vizitată între 11.00 și 13.00. Ulterior, începând cu sâmbătă, 10 decembrie, ea va fi disponibilă pentru a primi vizitatori zilnic, între 10.00 și 16.45. Expoziția va dura până la 29 decembrie 2022, inclusiv.

Este potrivită pentru grupuri de elevi, studenți, bibliotecari, familii cu copii, dar și pentru oricine este interesat de situația actuală din regiune și de efortul jurnaliștilor de investigație. 

O expoziție similară a fost organizată de ZdG și în 2021. Expoziția tematică de anul trecut a avut titlul „Corupția în Republica Moldova. 30 de ani de luptă”.

Citiți și: 30 de ani de corupție. O expoziție a ZdG