Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Cele mai bune (și…

EDITORIAL Cele mai bune (și mai proaste) alegeri 

Alegerile în zona noastră n-au fost niciodată un  procedeu simplu. În perioada sovietică – alegerile erau un spectacol grotesc, fals și strident. Secțiile de votare erau îmbrăcate în roșu, la intrare se amenaja neapărat un bufet, răsuna muzică sovietică în limba rusă, iar lângă urnele de vot stăteau în solemnitate câte doi pionieri cu cravate roșii la gât. Totul era foarte oficial, iar listele electorale erau o problemă. Pe liste nu ajungeau oameni care nu erau agreați de KGB. Toți știau asta, de aceea mergeau la alegeri ca la o farsă organizată de Moscova. Și nu te simțeai în siguranță dacă ignorai farsa. Ziua alegerilor era ziua în care se ajusta trupa aflată la putere din voința Kremlinului și atât.  

Începând cu anii ‘90, am învățat să facem altfel de alegeri. Dar Kremlinul nu a renunțat niciodată la alegerile noastre. Niciodată. Moscova a avut, timp de 30 de ani, liste de candidați și planuri electorale pentru toate alegerile – parlamentare, prezidențiale, chiar și pentru cele locale. Cum a devenit Voronin, fostul șef al miliției în perioada sovietică, președinte al statului independent Moldova? Prin alegeri, desigur. Cum a luat două termene prezidențiale acest politician care bătătorea cărările la Kremlin? Prin alegeri! Cum a ajuns Dodon, un alt politician pro-rus, care făcea afaceri cu fiii procurorului Federației Ruse? Prin alegeri, nu altfel. Cum au ajuns în toate legislaturile parlamentare pe care le-a avut Republica Moldova garnituri întregi de deputați aserviți Moscovei? Prin scrutine perfect legale, prin alegeri bine organizate! 

Dar cum a controlat Moscova toate scrutinele electorale? Noi, ceilalți, ce făceam? Timp de 30 de ani, unii dintre noi au luptat împotriva Moscovei: au încercat să construiască partide curate, să identifice politicieni noi, să muncească la legislația electorală, să construiască organe electorale independente. Sunt 35 de ani de muncă asiduă, plini de oboseală, riscuri, suferințe, amenințări. Unii dintre înaintașii noștri au murit  fără să prindă zilele în care am putut alege mai liber. Dar nimeni, încă absolut nimeni în Republica Moldova, nu a trăit un scrutin electoral total liber de ingerințele Rusiei. Azi, în Parlament încă mai există un număr de deputați care merg la Moscova, în plin război, ca să revină de acolo de fiecare dată cu strategii, sprijin financiar și logistic. 

Deci, cum a fost posibil ca Moscova să se implice în alegerile din statul independent și suveran Republica Moldova timp de 3 decenii? Lista care i-a garantat succesul este foarte lungă. După destrămarea URSS, Rusia și-a menținut o armată pe teritoriul statului nostru. Și un depozit enorm de arme. Atunci când a avut nevoie, în 1992, Rusia a pus la dispoziție armele separatiștilor – să lupte contra Republicii Moldova. Așa și-a creat o zonă separatistă. Cu armata rusă, depozitul de arme de la Cobasna și 11% din teritoriu ocupat de Rusia, le-a fost simplu să amenințe și să șantajeze mereu. Cu niște politicieni șantajabili, corupți și dispuși să facă orice pentru confortul lor material, Rusia și-a crescut aici partide, lideri de partide, miniștri, echipe parlamentare și președinți de stat. 

Rusia a avut în permanență și o listă extinsă de instituții media. Și armate întregi de jurnaliști. Și le-a dat în permanență bani. Și le-a dictat ce să spună și cum să manipuleze oamenii. Și, deseori, le-a reușit. Totodată, Rusia este campioana adaptabilității. Când au început a fi închise televiziunile rusești, Rusia a fost pregătită cu o mulțime de pagini web și cu studiouri TV care să emită pe internet. Când au fost blocate unele pagini web, Rusia avea deja streamuri directe pe paginile de Facebook. Dacă au fost blocate careva conturi pe Facebook, Rusia a fost printre primele surse de informare pe TikTok. Rusia e oriunde, acolo unde sunt alegătorii moldoveni. 

Atunci când nu a mai putut controla președinția, parlamentul și guvernul în întregime din interior, Rusia a lansat o mare schemă de cumpărare a votanților. O schemă bine pusă la punct, conectată la tehnologii, cu grupuri de influență în fiecare raion din R. Moldova, cu aplicații mobile, cu bani transmiși în „kuliok”, dar și prin aplicații bancare, cu organizarea protestelor false, a alegătorilor falși, a sloganelor false. Rusia derulează campanii de dezinformare și manipulare nonstop. Iar pentru înspăimântare, ne mai aruncă drone și amenințări. 

Veți întreba, ce are Rusia cu alegerile din Moldova? Ce s-a legat anume de noi? Bine, Rusia ar aprecia mult să dețină o portiță pentru a lovi acum Ucraina din spate, pe la Chișinău, dar și de a închide hotarul dintre R. Moldova și România. Ba nu, Rusia nu se implică doar în Moldova, vedeți ce face în Ucraina –  asta e tragedia de a avea hotar comun cu Rusia. Georgia își pierde șansele de integrare europeană tot din cauza implicării rusești în procesele electorale. Zilele trecute, Varșovia a anunțat implicări cibernetice rusești în campania electorală din Polonia. Și în România? Vedem cum oamenii Kremlinului, inclusiv Dughin, îl susțin pe un anume candidat din România, pe Simion. Iar în alegerile trecute, presa din România a dezvăluit legăturile dintre anumite elemente criminale din România și grupări rusești implicate în promovarea candidatului Georgescu. 

Concluzia este că Rusia, atunci când pătrunde într-o țară, nu mai iese de bună voie. Și nu se lasă până nu pătrunde. Iar generația actuală trebuie să facă cele mai bune, mai curate, mai oneste alegeri din viață, căci doar în așa mod nu poate câștiga Rusia în orice țară a lumii – prin oamenii onești, integri, responsabili, implicați și buni profesioniști aleși în funcții publice. 

De ce nu vrem să ne cucerească Rusia? Pentru că acolo speranța de viață e cu un deceniu mai scurtă decât în țările UE, pentru că salariul și pensiile sunt mai mici ca în UE, pentru că sistemul de sănătate și infrastructura nu mai sunt dezvoltate și pentru că oamenii tineri sunt trimiși să moară la război, atacând altă țară. Cele mai bune alegeri înseamnă să alegi o viață mai bună, mai lungă, mai sănătoasă pentru toți.