Principală  —  Blog  —  Arta de gardă   —   Doi ani de război: „Icoane…

Doi ani de război: „Icoane pictate pe cutii de muniție”

La Chișinău se desfășoară expoziția „Icoane pictate pe cutii de muniție”, în cadrul căreia sunt prezentate lucrări ale artiștilor plastici ucraineni Olexander Klymenko și Sonia Atlantova. Evenimentul este organizat de Institutul Polonez din București și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Ambasada Poloniei și cea a Ucrainei în R. Moldova.

Expoziția vine să marcheze o dată tristă pentru continentul european și pentru țările noastre – doi ani de agresiune militară a Rusiei în Ucraina. Potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan, sunt și doi ani de rezistență stoică a Ucrainei în acest război devastator, doi ani de solidaritate a lumii întregi, inclusiv a Moldovei, cu eroicul popor ucrainean.

„Recunosc, nu mi-am imaginat vreodată că icoana – acest obiect sacru, căruia ne rugăm de pace și sănătate – va fi pictată pe cutii de muniție, aducătoare de moarte. Dar aceasta este realitatea dură în care trăim, când viața și moartea au devenit o constantă zilnică în țara vecină. În această realitate, orice efort de a apropia pacea este salutar și aici se înscrie și creația celor doi artiști care, pictând icoane pe cutii de muniție folosite în război, transformă moartea în viață”, a declarat ministrul cu prilejulș inaugurării expoziției.

El a subliniat, totodată, că nu este vorba doar de o abordare artistică originală și că banii obținuți din vânzarea icoanelor fiind folosiți pentru a-i ajuta pe cei care luptă pe front sau pentru a trata răniții. Deci, e un ajutor care apropie victoria Ucrainei. În contextul dat, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, le-a mulțumit organizatorilor pentru o experiență emoționantă și memorabilă, și a invitat publicul să viziteze expoziția, contribuind și în acest mod la victoria Binelui asupra Răului.

Ideea principală a proiectului este de a transforma moartea (simbolul căreia este o cutie de arme) în viață (care în cultura ucraineană este personificată în mod tradițional printr-o icoană). Cutiile pe care sunt pictate icoanele sunt aduse din zona de război. De aceea icoanele scrise pe fragmentele lor sunt martori tăcuți, dar elocvenți ai acestui război. Conceptul proiectului combină lucruri aparent incompatibile: atributele războiului modern și limbajul artistic antic, care datează din Evul Mediu european. Astfel, războiul ruso-ucrainean este cuprins pe fundalul istoriei ucrainene și chiar europene a ultimului mileniu, se spune în prezentarea acestui proiect.