Principală  —  Ştiri   —   DOC/ Scandal în gimnastică. Antrenori…

DOC Scandal în gimnastică. Antrenori și arbitri invocă „grave probleme” în cadrul Federației de Gimnastică Ritmică Sportivă din R. Moldova. Federația îi acuză că „urmăresc interese personale” 

Un grup de membri ai Asociaţiei Obşteşti „Federația de Gimnastică Ritmică Sportivă din R.  Moldova”, antrenori și arbitri în domeniul gimnasticii ritmice, au expediat o scrisoare în adresa Ministerului Educației, dar și în adresa Ziarului de Gardă, argumentând că „se confruntă cu provocări care afectează imaginea şi interesele membrilor Federaţiei şi ale sportivilor”. Aceștia se referă la „acțiuni de defăimare a imaginii Federației la nivel naţional şi internațional, prejudicierea intereselor sportivilor şi promovarea intereselor personale ale reprezentantului Federației (administrator) şi a unor terţe persoane, afiliate reprezentantului”. 

Semnatarii scrisorii fac trimitere și la „un şir de ilegalități”, printre care:

1. Depăşirea atribuţiilor de către preşedinta Federaţiei, în scopul promovării unor interese personale, contrar atribuţiilor prevăzute de Statutul Asociației. Potrivit semnatarilor scrisorii, contrar acestor prevederi, preşedinta Federației a emis un Ordin prin care, fără a ţine cont de opinia şi interesele Adunării Generale a membrilor Federaţiei şi a Consiliului Federației, a aprobat independent componenţa lotului național la Campionatul European de Gimnastică Ritmică Sportivă 2023 Baku şi Campionatul Mondial 2023.

2. În scrisoare se mai spune că președinta a ignorat decizia Consiliului Federației din 13 octombrie 2023 privind desfăşurarea Campionatului republican pe 02-03 decembrie 2023 şi a emis individual decizia de a organiza Campionatul pe 06-07 aprilie 2024, din acest motiv fiind imposibilă formarea lotului naţional pentru anul 2024 şi elaborarea calendarului acţiunilor sportive în termenii solicitați de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, lăsând Federaţia fără finanţare pentru 2024. Decizia individuală emisă privind organizarea Campionatului pe 06-07 aprilie 2024, este una ilegală şi poate prejudicia interesele copiilor, or, în cazul unei eventuale contestații a rezultatelor Campionatului în Instanţa de judecată, rezultatele competiţiei pot fi anulate.  În document se mai semnalează și „numirea în mod individual, fără organizarea unui concurs şi fără decizia Adunării Generale a Federaţiei sau a Consiliului Federației, a participantelor care vor reprezenta R. Moldova la Cupa Mondială de la Baku din 19-21 aprilie 2024”. 

3. Semnatarii scrisorii mai spun că, în cadrul delegației oficiale a Federației la Grand Prix de la Tartu (Est) din februarie 2024 a fost inclus un părinte a unui participant, cu statutul fals de „antrenor”, deși, potrivit Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Lotului Național al R. Moldova, „componența lotului naţional care se deleagă la competiții sportive se constituie din sportivi, antrenori, conducător de lot, însoțitor/partener, medici, asistenţi medicali, maseuri, fizioterapeuți, psiholog, kinetoterapeut, operator foto/video, cercetător şi alţi specialişti din domeniul educaţiei fizice şi sportului. Monitorizarea loturilor naționale este realizată de antrenorii principali de lot, care sunt numiţi de federațiile sportive naționale. „Contrar prevederilor Regulamentului, în cadrul lotului naţional a fost inclus sub statutul fals de antrenor părintele unei gimnaste participante la Grand Prix de la Tartu, Estonia”, se spune în scrisoare.  

4. Alt subiect abordat e despre faptul că preşedinta Federației şi Secretariatul Uniunii Federațiilor din R. Moldova resping şi împiedică reînnoirea licenţelor sportive internaţionale pentru mai multe gimnaste. Potrivit deciziei Federației Internaționale de Gimnastică, fiecare gimnast/atlet trebuie să deţină o Licenţă FIG valabilă pentru a fi eligibil să participe la competițiile internaţionale. „Având în vedere intențiile de a participa la Campionatele internaționale și obligația de a deține licenţe, în adresa reprezentantului Federației şi a secretarului Uniunii Federațiilor de Gimnastică din R. Moldova, au fost expediate mai multe solicitări de a elibera şi semna licenţe elevilor. La solicitările expediate, preşedinta Federației şi secretarul Uniunii Federațiilor de Gimnastică din R. Moldova nu reacţionează şi nu intenţionează să elibereze licențe”, explică semnatarii scrisorii.

5. Autorii acuză că la Campionatele oficiale ale FIG au fost delegate sportive care nu se regăsesc pe listele lotului național al R. Moldova, conform Ordinului Ministerului Educaţiei şi Cercetării, chiar dacă Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Lotului Național spune că, în lotul național sunt selectați sportivii de performanță, cetăţeni ai R. Moldova, clasați pe locuri I-III în cadrul Campionatului R. Moldova (senior, tineret, junior). „Pentru 2023, însă, au fost selectate două sportive care nu sunt din R. Moldova şi nu au participat la Campionatul R. Moldova şi nu au fost clasate pe niciun loc. Sportivii care au ocupat locuri de frunte şi au fost incluşi în listele lotului naţional al R. Moldova au rămas fără locuri la campionat şi nu au reprezentat R. Moldova în cadrul acestor campionate”, spun autorii petiției, solicitând responsabili din cadrul Ministerului Educației să investigheze aceste abuzuri.  

cerere federația de gimnastică by Victor Moșneag

Printre semnatarii scrisorii sunt mai mulți membri ai Federaţiei de Gimnastică Ritmică Sportivă din R. Moldova Maria Nicolaeva, Elena Romanovici, Natalia Podgainaia, Natalia Șabalina, Anastasia Pervancivic, Olga Malamen, Oxana Stotinova, Aida Jantovan, Natalia Reaboi, Maia Nicolaeva și alții.

ZdG a solicitat opinia Administrației Asociaţiei Obşteşti „Federația de Gimnastică Ritmică Sportivă din R. Moldova” pe marginea acuzațiilor aduse de semnatarii scrisorii.

Într-un răspuns expediat în adresa redacției, semnat de Victoria Federiuc, președinta FGRS, se spune că, de fapt, „cei care prejudiciază imaginea federației, urmăresc interese personale și încalcă statutul organizației sunt chiar persoanele care v-au scris”.

Victoria Federiuc/ foto: facebook.com

Deși scrisoarea adresată Ministerului Educației și ZdG este semnată de peste 20 de antrenori și arbitri, răspunsul oferit de FGRS conține exclusiv acuzații aduse în adresa a două dintre semnatare, despre care se spune că ar fi avut „relații conflictuale și cu fosta conducere a federației”. Potrivit răspunsului oferit ZdG, „unul dintre motivele conflictului este arbitrajul”. 

Președinta FGRS amintește că, în 2019, pe atunci unicul arbitru internațional al FGRS, a depunctat intenționat una dintre gimnastele care reprezenta R. Moldova pe arena internațională, fapt demonstrat în raportul unei comisii independente. 

Potrivit răspunsului FGRS, și în 2021, la Campionatul R. Moldova, au fost depistate mai multe încălcări de manipulare a notelor obținute de gimnaste la competiție, motiv din care, în 2022, s-a decis organizarea Campionatului intern cu implementarea unor tehnologii noi, în scopul prevenirii manipulării rezultatelor sportive. 

Semnatarii scrisorii sunt acuzați de conducerea FGRS de „dezinformări și manipulări”, de răspândirea unor falsuri și informații distorsionate. Conducerea FGRS mai spune că semnatarii scrisorii ar fi „boicotat anul trecut ședințele consiliului federației, fapt pentru care nu s-a putut organiza campionatul republicii, iar în rezultat nu s-a putut forma lotul național, iar federația a rămas și fără acea finanțare minimă de care beneficia de la MEC”.   

„Personal, în calitate de președintă a FGRS, am avut de la bun început obiectivul de a dezvolta această probă, de a implementa tehnologii inovatoare, inclusiv, selectarea celor mai bune gimnaste în baza principiului sportiv, care presupune și concurarea pe același covor și arbitrajul de către un corp de arbitri neutri. Acțiunile conducerii federației au fost întotdeauna în limitele statutului și a legislației naționale”, se mai spune în răspunsul oferit pentru ZdG.

răspuns federație by Victor Moșneag