• Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu
  26 noiembrie 2020 | 19:14

  Magistrații Curții Constituționale (CC) ar putea examina vineri, 4 decembrie, Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru validarea alegerilor și validarea mandatului de președinte al Republicii Moldova pentru Maia Sandu. Ședința va avea loc la această dată dacă CC va primi toate informațiile privind soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

  La 23 noiembrie Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a fost prezentat CC împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

  După recepționarea raportului, CC a făcut mai multe interpelări în adresa autorităților și instanțelor competente, solicitând informațiile cu privire la soluționarea contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

  Președintinta CC, Domnica Manole, a spus pentru ZdG că instituțiile sesizate ar trebui să ofere răspunsuri până marți, 1 decembrie, astfel încât magistrații să se poată întruni în ședință vineri, 4 decembrie.

  „La moment, noi analizăm toate materialele. Am făcut interpelări și așteptăm răspunsuri. Conform legii, CC are la dispoziție un termen de 10 zile, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație. Doar atunci când vom avea toate informațiile din partea instanțelor judecătorești vom putea stabili data ședinței de confirmare a rezultatelor și de validare a mandatului președintelui”, ne-a spus președinta CC.

  Manole spune că este prematur să se discute despre stabilirea unei date, însă, spune că în cazul în care toate contestațiile vor fi soluționate, ședința va avea loc 4 decembrie.

  „Am stabilit ca până marți, 1 decembrie, să fie prezentate toate informațiile cu privire la contestații. Astăzi am fost telefonați de reprezentanți ai Curții de Apel și ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru a concretiza despre ce informații avem nevoi. Am înțeles că CSJ va activa și în zilele de sâmbătă și duminică pentru a soluționa toate contestațiile. Până marți trebuie să avem toate informațiile solicitate de la toate organele”, ne-a mai spus Domnica Manole.

  Totodată, președinta CC ne-a spus că indiferent de etapa soluționării, președintele urmează să fie învestit în funcție nu mai târziu de expirarea termenului de 45 de zile de la desfășurarea turul doi de scrutin.

  „La moment, acest subiect este prioritar pentru CC și încercăm să reușim să facem lucrurile la timp, conform Constituției și în timpul prevăzut de normele legale”, ne-a mai spus președinta CC, Domnica Manole.

  În cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale, candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 57.72% din sufragii, echivalentul a 943.006 de voturi. Contracandidatul ei susținut de PSRM, Igor Dodon, a fost votat de 690.615 de alegători, echivalentul a 42.28% de voturi.

  Mandatul președintelui în exercițiu, Igor Dodon, expiră la 23 decembrie curent.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  „Moldova este în pericol. Nu dăm țara străinilor”, este mesajul preelectoral al Partidului Socialiștilor, care poate fi citit pe panourile stradale. Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt…
  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM, a declarat Igor Dodon, la emisiunea Prime Time, de la Prime TV. „Pe mine așa m-au învățat părinții, bunicii, că tot timpul trebuie să ofer l…
  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  O femeie de 73 de ani este în stare gravă, internată în secția Reanimare a Spitalului Clinic Bălți, după accidentul din Elizaveta, care a avut loc joi, 13 mai. Informația a fost oferită pentru ZdG de purtătoare…
  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Octavian Țîcu. „Curtea a…
  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin

  În ultimele 24 de ore au fost administrate 13 857 de doze de vaccin, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cu prima doză au fost vaccinate 11 692 de persoane, iar cu a doua – 2 165.
  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin