Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce spune Curtea Constituțională despre…

Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

Magistrații Curții Constituționale (CC) ar putea examina vineri, 4 decembrie, Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru validarea alegerilor și validarea mandatului de președinte al Republicii Moldova pentru Maia Sandu. Ședința va avea loc la această dată dacă CC va primi toate informațiile privind soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

La 23 noiembrie Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a fost prezentat CC împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

După recepționarea raportului, CC a făcut mai multe interpelări în adresa autorităților și instanțelor competente, solicitând informațiile cu privire la soluționarea contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

Președintinta CC, Domnica Manole, a spus pentru ZdG că instituțiile sesizate ar trebui să ofere răspunsuri până marți, 1 decembrie, astfel încât magistrații să se poată întruni în ședință vineri, 4 decembrie.

„La moment, noi analizăm toate materialele. Am făcut interpelări și așteptăm răspunsuri. Conform legii, CC are la dispoziție un termen de 10 zile, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație. Doar atunci când vom avea toate informațiile din partea instanțelor judecătorești vom putea stabili data ședinței de confirmare a rezultatelor și de validare a mandatului președintelui”, ne-a spus președinta CC.

Manole spune că este prematur să se discute despre stabilirea unei date, însă, spune că în cazul în care toate contestațiile vor fi soluționate, ședința va avea loc 4 decembrie.

„Am stabilit ca până marți, 1 decembrie, să fie prezentate toate informațiile cu privire la contestații. Astăzi am fost telefonați de reprezentanți ai Curții de Apel și ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru a concretiza despre ce informații avem nevoi. Am înțeles că CSJ va activa și în zilele de sâmbătă și duminică pentru a soluționa toate contestațiile. Până marți trebuie să avem toate informațiile solicitate de la toate organele”, ne-a mai spus Domnica Manole.

Totodată, președinta CC ne-a spus că indiferent de etapa soluționării, președintele urmează să fie învestit în funcție nu mai târziu de expirarea termenului de 45 de zile de la desfășurarea turul doi de scrutin.

„La moment, acest subiect este prioritar pentru CC și încercăm să reușim să facem lucrurile la timp, conform Constituției și în timpul prevăzut de normele legale”, ne-a mai spus președinta CC, Domnica Manole.

În cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale, candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 57.72% din sufragii, echivalentul a 943.006 de voturi. Contracandidatul ei susținut de PSRM, Igor Dodon, a fost votat de 690.615 de alegători, echivalentul a 42.28% de voturi.

Mandatul președintelui în exercițiu, Igor Dodon, expiră la 23 decembrie curent.