Principală  —  Ştiri   —   DOC/ „Aventurile lui Ion Ceban…

DOC „Aventurile lui Ion Ceban în România. Cum a ajuns primarul pro-rus al Chișinăului preferatul partidelor românești”. Raport întocmit de o organizație de la București

Centrul Român de Politici Europene (CRPE), un think-tank românesc specializat în afaceri europene, a publicat un raport în care este analizată cooperarea dintre primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, și mai mulți politicieni din România.

Potrivit autorilor raportului, Ion Ceban ar fi noul personaj controversat de la Chișinău pe care mizează unii lideri politici de la București.

ZdG a contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a primarului municipiului, Natalia Ixari, dar aceasta nu a răspuns, deocamdată, pentru a comenta concluziile raportului.

„Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului, dar care pozează în politician de centru, chiar cu viziuni pro-europene, a avut adevărate tururi de forță în România, încercând să atragă finanțări și suport dinspre partidele și administrațiile românești. Dacă finanțările sunt încă limitate, multe primării sau consilii județene fiind reticente sau alocând bugete reduse, nu același lucru se poate spune despre rezultatele campaniei sale de PR. Ceea ce Ion Ceban știe să exploateze foarte bine acasă, în Republica Moldova.

Ceban este probabil liderul moldovean cu care primarii, președinții de consilii județene, miniștrii sau șefii de partide din România se întâlnesc cel mai des”, se arată în analiză efectuată de CRPE.

Totodată, autorii raportului subliniază că „Ceban este un politician abil, care știe să exploateze inconsecvența României pentru a puncta acasă”.

„Fuga oligarhului Plahotniuc din R. Moldova și disoluția de facto a Partidului Democrat din Moldova, preferatul Bucureștiului, au lăsat un „gol” în politica moldovenească, pe așa-zisa zonă de centru, pe care Ceban încearcă să o ocupe cu un discurs moderat. Un gol a rămas și în preferințele unor lideri politici de la București.

Ion Ceban caută cât mai mult suport în România sau alte state europene pentru a se pregăti de alegerile locale din 2023 și, cel mai probabil, și de cele parlamentare și prezidențiale”, mai consideră sursa citată.

Raport CRPE 2022 Aventurile Lui Ion Ceban in Romania by Ziarul de Gardă on Scribd

În 2022, Ion Ceban s-a întâlnit cu numeroși lideri politici din România, în special ai Partidului Social Democrat. Din documentarea CRPE, Ion Ceban a avut cel puțin 30 de întâlniri cu lideri politici din România, atât șefi de partide, primari, șefi de consilii județene, cât și miniștri.

În luna august, ZdG a scris că Ion Ceban, care anunțase de mai multe ori lansarea „Partidului Mișcarea Alternativă Națională”, a spus că nu are ambiții de a deveni președinte de țară și că va candida, în 2023, pentru al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău.

Primarul Capitalei Ion Ceban anunță că lansează Mișcarea Alternativă Națională: „Au fost guvernări corupte, oligarhice, dar mai proastă guvernare R. Moldova nu a avut niciodată”

În 2019, Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău. Ceban l-a învins pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, care a acumulat 47,61%, cu un avantaj de 11 294 de voturi.

Ion Ceban a devenit primul candidat al unui partid de stânga, ales primar al municipiului Chișinău. După victoria sa a promis public că se retrage din PSRM și nu va face politică, fiind primar al tuturor chișinăuienilor. Cu 2 săptămâni înaine de alegerile prezidențiale din 2020 însă, Ion Ceban a anunțat că își ia concediu pe cont propriu pentru a-l susține pe Igor Dodon.

Este considerat un apropiat al lui Igor Dodon, alături de care a apărut în mai multe ipostaze și cu care regulat a ținut ședințe la sediul Președinției, pe când Dodon era președinte, despre situația din municipiu.