Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alexandr Stoianoglo, atras în…

DOC Alexandr Stoianoglo, atras în acțiunea de contencios administrativ înaintată de un fost candidat la șefia PG împotriva președintelui Igor Dodon

Judecătoria Chișinău cu sediul Rîșcani a decis să-l atragă pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în calitate de terț în procesul de contencios administrativ intentat la cererea depusă de Serghei Perju, unul dintre participanții la concursul din toamna anului trecut pentru funcția de procuror general, împotriva Președintelui Igor Dodon, cu solicitarea de a fi anulat decretul privind numirea procurorului general.

Judecătoarea de caz a constatat că Perju, prin cererea de chemare în judecată în procedura contenciosului administrativ înaintată împotriva Președintelui Igor Dodon, solicită anularea decretului acestuia privind numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, astfel a decis atragerea șefului Procuraturii Generale în proces în calitate de terț.

Fostul candidat la șefia PG a înaintat, la 28 mai curent, la Curtea de Apel Chişinău acțiune în contencios administrativ împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și președintelui Igor Dodon. Acesta a solicitat anularea hotărârilor CSP cu privire la admisibilitatea dosarelor candidaților la funcția de procuror general și, respectiv, desemnarea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de câștigător al concursului. Totodată, Perju a cerut anularea decretului președintelui cu privire la numirea procurorului general.

La începutul lunii septembrie curent Colegiul civil, comercial și de contentencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a decis că examinarea pretenţiei înaintate de Perju ţine de competenţa Judecătoriei Chişinău, sediul Rîşcani, astfel cauza a fost trasmisă pentru examinare acestei instituții. Magistrații nu au admis însă complet cererea, acţiunea depusă împotriva CSP fiind declarată inadmisibilă.

De menționat că Perju a contestat și rezultatele concursului și a solicitat Ministerului Justiției anularea hotărârii prin care a fost propusă Consiliului Superior al Procurorilor o listă de patru candidați la funcția de procuror general: Alexandr Stoianoglo, Veaceslav Soltan, Vladislav Gribincea și Oleg Crîșmaru. În luna martie curent Curtea de Apel Chișinău a trimis la rejudecare cererea acestuia.

Anterior, și un alt candidat la funcția de procoruror general, Eduard Bulat, a înaintat Ministerului Justiției o cerere de chemare în judecată, invocând că acest concurs nu a fost legal.

Deși fosta ministră a Justiției Olesea Stamate a anunțat la 6 noiembrie 2019 despre anularea rezultatelor pentru preselectarea candidaților la funcția de procuror general, după învestirea noului Guvern, condus de Ion Chicu, noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a decis însă să expedieze Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați selectați de Comisia de concurs: Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo, candidatura căruia a fost selectată și propusă președintelui spre aprobare.