Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputatul Iurie Reniță și prezidențiabilul…

Deputatul Iurie Reniță și prezidențiabilul Octavian Țîcu cu noi documente din „operațiunea Bahamas” în care apar membrii CEC Maxim Lebedinschi, Vadim Filipov și Adjunctul SPPS, Petru Corduneanu

O nouă conferință de presă a deputaților Iurie Reniță și Octavian Țîcu, ultimul fiind și candidat la alaegrile prezidențiale din 1 noiembrie. Cei doi legislatori au anunțat că vor prezenta noi dovezi în dosarul Bahamas.

Cei doi demnitari au prezentat o serie de documente prin care, spun ei, demonstrează o întreagă „caracatiță” formată din rude și prieteni ai președintelui Igor Dodon care au participat la această operațiune.

Iurie Reniță a prezentat și o încheiere semnată de ofițerul CNA Adrian Țurcan în 2016 care, analizând documentele dosarului Bahamas și după ce fostul director executiv al companiei Exclusiv Media, Petru Burduja a refuzat să prezinte organelor competente contractul original prin care compania sa împrumuta peste 1,5 milioane de euro de la compania Westerby Limited din Bahams, a conchis că „din cele relatate, putem concluziona că persoanele fizice și juridice enumerate supra, sunt afiliate și participă într-o schemă de spălare a banilor cu o proveniență necunoscută, urmărind în cele din urmă scopul de legalizare a banilor pe teritoriul Republicii Moldova și finanțarea partidului politic PSRM în compania electorală”, se arată în document.

Extras din concluziile ofițerului CNA

„Deci, o instituție a statului, CNA a examinat și propus solutia. Ce se întâmplă mai departe? Toate documentele se află la Procuratura Anticorupțoe, inclusiv și cele pe care le vom prezenta mai departe. Este foarte straniu că deținând aceste probe incontesatbile, PA nu a intentat procesul de urmărire penală, dar s-a limitat la câteva explicații, inclusiv una aberantă in care un ofițer de la CNI, în cazul lui Vasile Bolea, a explicat ca daca iai 6 milioane 150 de mii de lei împrumut, iar pe parcursul anului l-ai restituit, nu e obigatoriu să scrii asta în declarația de avere. Cei de la CNA atât și au așteptat”, a mai adăugat Reniță.

Deputatul spune că în documentele pe care le deține, pe lângă deputații Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea, în operațiune au fost implicați și alte persoane aproapiate de Igor Dodon. Unul dintre aceștia ar fi membrul CEC, Maxim Lebedinschi. Funcționarul ar fi luat cu împrumut de la compania Exclusiv Media 960 de mii de lei în 3 tranșe, de 200 de mii, 260 de mii și respectiv 500 de mii de lei.

„Per total sunt 960 de mii de lei, aproape un milion, iar în declarația de avere a sa nu este specificat niciun cuvânt, deși legea și deținerea un post de funcționar public te obligă să declare orice împrumut”, a mai declarat Reniță.

Și candidatul la prezidențiale, Octavian Țîcu a prezentat mai multe documente. Primul dintre acestea prezintă împrumutul de 500 de mii de lei de la aceeași firmă realizate de către Petru Corduneanu, actualul șef-adjunct al SPPS și unul dintre cei mai devotați oameni ai lui Igor Dodon cu care sunt consăteni.

„Petru Corduneanu nu a declarat acest credit și mai arată o imaginație debordanta în prezentarea declarației de avere și interese cu prețul pentru o mașină Skoda Superb. În 2016 a cumpărat o Skoda cu 10 mii de lei. Atât costă o Șkoda Superb, 500 de euro, aș vrea și eu să găsesc un vânzător cu așa preț și să le trimit parinților la țară așa o mașină să se plimbe la bătrânețe”, a declarat Octavian Țîcu. 

Un alt exponent al lui Igor Dodon și al PSRM care a contractat un împrumut de la Exclusiv Media este un alt membru al CEC, Vadim Filipov. Fiul președintelui socialist al raionului Dubăsari a luat la fel 500 de mii la 23 martie 2016 și care expira la 31 decembrie 2017. Potrivit lui Țîcu, Filipov, „la fel ca restul oamenilor din afacerea Bahamas a uitat să indice acest imprumut în declarația de avere”.

Anterior, Iurie Reniță a făcut mai multe dezvăluiri despre implicarea deputaților socialiști în această schemă. Ulterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo spunea că pe acest caz au fost audiate peste 29 de persoane printre care și deputații Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea.