Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum au scăpat cu viață…

Cum au scăpat cu viață toți locuitorii unui oraș din provincia Hatay, grav afectată de cutremurele din Turcia

Sursa foto: Getty Images

Există o localitate care continuă să stea în picioare, în timp ce toate oraşele din jur înregistrează daune uriaşe în urma cutremurului din Turcia. „Nu am făcut niciun compromis în construcții”, susține primarul oraşului Erzin. Ce spun oamenii din oraş?  Maria Andrieș și Laurențiu Ungureanu, jurnaliști Libertatea, se află în Turcia și transmit reportaje exclusive în urma cutremurului devastator soldat cu zeci de mii de morți. 

„Şi noi am simţit cutremurele ca toată lumea. Ne-am speriat, normal, ne-a zgâlţâit, dar am trecut cu bine peste asta. Nu avem nicio victimă în oraş şi, într-adevăr, nicio clădire n-a căzut. Sunt câteva blocuri care au fisuri, însă nimic de speriat”, spune Ibrahim, în vârstă de 40 de ani. 

 „Poate sunt mai bine construite casele noastre” 

Ibrahim locuieşte în oraşul Erzin, localitatea din nordul provinciei Hatay, una dintre cele mai afectate regiuni din Turcia, în urma cutremurelor de luni. Oraşul are aproximativ 42.000 de locuitori, iar cifrele acestea nu au suferit nicio schimbare la finalul săptămânii care a îngenuncheat Turcia. Bilanțul celor care au murit până acum a depășit 25.000 de oameni în Turcia și Siria, transmite Libertatea

În oraşul Erzin însă, nicio victimă, nicio clădire prăbuşită, aproape nicio pauză de la viaţa de zi cu zi. Câteva case şi minaretele moscheilor au fost avariate, atât. 

„Poate sunt mai bine construite casele noastre, nu ştiu ce să zic. Oricum, majoritatea sunt joase. Cele mai înalte clădiri au 5 etaje. Nu cred să fie ceva mai înalt în oraşul nostru”,  încearcă să-şi explice Gorkem, un tânăr de 21 de ani, care locuieşte în oraş.

 Primar: „N-am făcut niciun compromis” 

Primarul oraşului, Ökkeș Elmasoğlu – de la principalul partid de opoziție CHP (Partidul Republican al Poporului din Turcia) -, are însă o explicaţie mai informată: „Nu vreau să dau vina pe alţi primari din alte localităţi din Hatay. Vreau să povestesc propria experienţă. În ceea ce mă priveşte, nu am făcut niciun compromis (în construcţii, n.r.). La fel, nici primari din Erzin dinaintea mea n-au făcut compromisuri”, le-a explicat Elmasoğlu jurnaliştilor din Turcia. 

 „Nu avem nicio epavă. Nu avem răniți sau pierderi de vieți omenești din cauza cutremurului. Cu toate acestea, oamenii noștri din locuri precum İskenderun și-au pierdut viața; le transmit condoleanţele mele. Erzin este norocos în acest sens. Avem pagube, avem clădiri cu fisuri minore, medii. Avem câteva clădiri grav avariate. Dar acestea sunt rezultatele inevitabile a două cutremure mari, de 7,7 grade”, a mai spus primarul Ökkeș Elmasoğlu.

Edilul crede că este nevoie de o schimbare de mentalitate în ce priveşte disciplina în construcţii din ţara sa, astfel încât cetăţenii să nu mai aştepte nicio concesie din partea statului pentru construcţii ilegale. Cel puțin 6.000 de clădiri s-au prăbușit în cele zece provincii afectate de cutremure.  

Orașe distruse și mii de morți, la doar o sută de kilometri de Erzin

 La doar 130 de kilometri de Erzin, se află oraşul Samandag, unde 2.500 de oameni au fost scoşi fără suflare de sub dărâmături. „Eram aici ca frații. Turci, kurzi, arabi, toți trăiam în pace. Bunicii noștri au ridicat locurile astea și acum noi, cu mâinile goale, scormonim să ne scoatem rudele de aici”, a povestit o localnică pentru Libertatea.

Mai aproape, la doar 100 de kilometri, se află oraşul Antakya. Potrivit autorităţilor locale, cel puţin 2.000 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului de luni. Nimeni nu ştie câţi oameni au murit, însă voluntarii şi salvatorii sunt atât de copleşiţi de numărul victimelor, încât unele trupuri neînsufleţite sunt lăsate pe stradă, pentru a fi ridicate mai târziu, de autorități.

Şi mai aproape, la doar 20 de kilometri de Erzin, se află oraşul Osmaniye. Pe lângă daunele deja provocate de cutremurele de luni, încă o clădire s-a mai prăbuşit în oraş vineri, în urma unei replici de 5 grade pe scara Richter. Poliţia, echipele de salvatori şi voluntari au izolat imediat zona şi au început operaţiunile de căutare. 

Amnistia din construcții dată de Erdogan

Pe 23 februarie 2018, în cadrul unei vizite prilejuite de alegerile municipale în Kahramanmaraş, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, le-a spus oamenilor: „Mulţumită amnistiei noastre în construcţii, am rezolvat problemele a 144.556 dintre cetăţenii noştri din Maraş”. 

În acelaşi an, în cadrul unei întâlniri în Hatay, acelaşi Erdogan. „Mulţumită amnistiei noastre în construcţii, am rezolvat problemele a 205.000 dintre cetăţenii noştri din Hatay”. 

Erdogan vorbeşte despre ultima amnistiere a proprietarilor care au ridicat sau au modificat clădiri fără avizul municipalităţilor sau ocolind birocraţia. Cu toate că aceştia trebuiau amendaţi, iar clădirile – demolate, proprietățile au fost introduse în legalitate, în preajma alegerilor municipale. 

Guvernele anterioare au adoptat mai multe amnistii între 1955 și 2002. Ultima a fost cea dată de guvernul lui Erdogan în 2018 și a acoperit construcțiile ridicate până în 2017, potrivit publicației turce Cumhuriyet.

„Un gest de compasiune din partea statului către cetăţenii noştri”

De altfel, pentru a-şi promova această politică, în contextul alegerilor municipale, administraţia prezidenţială a trimis tuturor instituţiilor mass-media din ţară o reclamă video cu privire la amnistierea în construcţii. În clip, pe fundalul unei melodii vesele, mai mulţi cetăţeni spun că şi-au construit ilegal casele şi întreabă dacă vor fi pedepsiţi de stat pentru asta. Un domn îmbrăcat la costum îi lămureşte: amnistierea îi va scăpa pe toţi de probleme. 

Traducerea dialogului din reclama administrației lui Erdogan: 

 „Unchii mei, bunicile mele, fraţii mei! Statul are o surpriză pentru voi! Amnistia în construcţii e aici!” (Rumoare în public) 

 „- Dar ce este amnistia în construcţii?  

– Un gest de compasiune din partea statului către cetăţenii noştri. Dacă aţi construit o clădire fără să o înregistraţi, acum o puteţi face! […]” 

 „- În urmă cu ceva timp am construit două case fără să le spunem autorităţilor şi, de atunci, ne e teamă că statul le va demola. Puteţi să ne iertaţi? 

– Statul este aici pentru a rezolva problemele cetăţenilor! Acum, cu această amnistie, vă puteţi conecta, în mod legal, la electricitate, apă şi gaz în casele voastre!”. 

„- Tatăl meu a transformat primul etaj al clădirii într-un spaţiu comercial fără permisiune. Va deveni legal după amnistie?

– Sigur că da! […]”. „- Înscrieţi-vă (n.red. – urmează adresa site-ului) şi luaţi-vă codurile de înregistrare!”. 

În zonele lovite de cutremure din sudul Turciei, până la 75.000 de clădiri au primit amnistii în construcții, scrie Libertatea.