Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Trei judecătorii din țară au…

Trei judecătorii din țară au obținut statutul de instanță model

Sursa foto: Procuratura Anticorupție

Timp de 2 ani Judecătoriile Bălți, Ungheni și Edineț au lucrat la îmbunătățirea activității lor pentru a deveni mai accesibile, transparente și prietenoase pentru public, fiind susținute de Proiectul USAID „Instanțe Judecătorești Model”. Rezultatele atinse de cele trei judecătorii au fost evaluate de o comisie independentă, formată din reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Curților de Apel Chișinău și Bălți și ai Proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model”. 

Astfel, Judecătoria Bălți a obținut statutul de judecătorie model pentru realizări în domeniul managementului calității, serviciilor online și a comunicării cu mass-media și publicul. Judecătoria Ungheni a primit statutul de judecătorie model pentru rezultatele obținute în domeniul managementului calității, gestionării infrastructurii instanței judecătorești și a comunicării cu mass-media și publicul. Judecătoria Edineț, la rândul său, a obținut statutul de judecătorie model pentru rezultate înregistrate în domeniul managementului calității, performanței instanței de judecată și a serviciilor online. 

La evenimentul de atribuire a statutului de instanță-model celor trei judecătorii au participat reprezentanți ai Misiunii USAID în Moldova, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, instanțelor judecătorești și ai societății civile. 

Șeful Misiunii USAID în Moldova, Jeff Bryan, a declarat că „Guvernul Statelor Unite este ferm în sprijinul său pentru Republica Moldova, în timp ce Moldova își continuă calea sa de reforme democratice și în inițierea procesului de aderare la UE. Reforma sistemului judiciar reprezintă o componentă crucială a acestui proces. Prin intermediul proiectelor sale curente și precedente, USAID a sprijinit ambițiile Moldovei de a-și moderniza și îmbunătăți procesele judiciare în beneficiul cetățenilor și pentru consolidarea integrității și independenței judecătorilor”. 

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a apreciat suportul oferit de USAID la modernizarea instanțelor judecătorești, ceea ce duce la facilitarea accesului la justiție al cetățenilor și la creșterea calității actului de justiție, menționând că „Reforma justiției este un proces complex, care include și administrarea eficientă a instanțelor de judecată, transparentizarea activității acestora, dezvoltarea și adaptarea infrastructurii în judecătorii după nevoile justițiabilului, digitalizarea serviciilor și, nu în ultimul rând, menținerea dialogului continuu cu cetățenii și educația juridică a acestora. Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” USAID Contractor Dexis Consulting Group moldova@dexisonline.com Judecătoriile Ungheni, Bălți și Edineț întrunesc toate aceste aspecte, iar modelul după care au fost concepute trebuie replicat în toate instanțele din țară”. 

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a adus sincere mulțumiri atât Proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model”, cât și Judecătoriilor Bălți, Ungheni și Edineț pentru eforturile depuse în procesul de implementare a inovațiilor, ce au contribuit la îmbunătățirea eficienței acestora și ca rezultat la creșterea nivelului de satisfacție a justițiabililor privind sistemul judecătoresc. 

„Un lucru important care trebuie menționat este angajamentul și dedicația conducerii și a membrilor echipelor de implementare ale celor trei judecătorii, fără de care nu am fi reușit să atingem obiectivele propuse de a crește eficiența instanțelor judecătorești și încrederea cetățenilor în sistemul judecătoresc. Evident, mereu este loc de mai bine, dar sunt sigură că noile abordări și practici au pus bazele unui nivel spre care trebuie să tindă fiecare instanță judecătorească din Republica Moldova”, a completat Directoarea Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, Natalia Vîlcu. 

Bunele practici implementate de Judecătoriile Bălți, Ungheni și Edineț, cum ar fi evaluarea opiniei justițiabililor despre activitatea judecătoriilor, asigurarea accesului la informație despre activitatea instanțelor judecătorești prin intermediul info-chioșcurilor și a materialelor informative, analiza datelor despre performanța instanțelor judecătorești, au fost extinse la nivel național pentru a contribui la gestionarea eficientă a activității instanțelor judecătorești din țară și a consolida eficiența acestora. 

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” este o inițiativă realizată cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul și-a propus (1) să susțină judecătoriile-pilot în aplicarea celor mai bune practici și standarde internaționale pentru a deveni mai accesibile, transparente și prietenoase pentru justițiabili și (2) să asigure extinderea bunelor practici la nivel național.