Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Comisia Europeană a aprobat decizia…

Comisia Europeană a aprobat decizia de a permite, în premieră, tranzitul prin UE a înghețatei produsă în R. Moldova

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au emis un comunicat prin care anunță că membrii Comisiei Europene (CE) au aprobat marți, 20 aprilie, decizia de a permite tranzitul prin Uniunea Europeană (UE) a înghețatei produsă în R. Moldova.

Comisia Europeană a publicat regulamentul care va permite tranzitul înghețatei din R. Moldova pe teritoriul Uniunii Europene (UE), pentru a ajunge la consumatorii din statele continentul african și țările Orientului Apropiat și Mijlociu.

Este o decizie importantă pentru economia R. Moldova, care va permite agenților economici exportatori o reducere a cheltuielilor pentru transportul produselor lactate, cum este înghețata, către alte țări. ANSA a depus eforturi considerabile în acest sens, prin elaborarea și aprobarea procedurilor necesare desfășurării activităților inspectorilor, obținerea acreditării metodelor de laborator necesare pentru acest segment de produse, implementarea programelor de supraveghere pentru bolile notificabile la animale”, susține directorul general al ANSA, Vladislav Cotici.

Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în primele două luni ale anului curent exporturile de mărfuri au însumat 425,6 milioane de dolari, valoarea acestora fiind mai mică cu 8,4%, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020. Peste 60% din totalul mărfurilor exportate de R. Moldova au ajuns în țările Uniunii Europene, România fiind principala țară în care au ajuns mărfurile moldovenești.

În ianuarie-februarie 2021 principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuricare au deținut 89,4% din total exporturi au fost: România (26,5% din total exporturi), Germania (11,0%), Turcia (10,7%), Federația Rusă (9,4%), Italia (6,1%), Polonia (4,1%), Ucraina (3,2%), Republica Cehă (3,1%), Belarus (2,6%), Ungaria și Elveția (câte 1,7%), Spania, Bulgaria, Grecia și Olanda (câte 1,6%), Franța (1,5%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (1,4%).