Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Colorează Lumea în Oranj: Uniți…

Colorează Lumea în Oranj: Uniți împotriva violenței în bază de gen – pandemia din umbră pe timp de criză globală, cauzată de COVID-19

„În contextul COVID-19, avem o responsabilitate comună să descoperim soluții inovative în vederea creării unei societăți în care nimeni nu va fi lăsat în urmă, în care femeile și fetele nu vor suferi în urma violenței, iar drepturile acestora vor fi respectate” – Dominika Stojanoska, Reprezentanta de țară UN Women Moldova.

În 2020, cu toții am trecut prin ceea ce nici nu ne imaginam. COVID-19 a afectat sănătatea și bunăstarea fiecăruia din noi, prezentul și viitorul nostru. Și în timp ce cu toții încercăm să prevenim răspândirea COVID-19, măsurile de restricție necesare impuse de către autorități, au avut un impact diferit asupra femeilor și bărbaților. Violența împotriva femeilor în perioada pandemiei – fiind cunoscută ca „pandemia din umbră” a crescut semnificativ în toate țările. În unele țări, numărul de apeluri la liniile de asistență telefonică a crescut de 5 ori. Potrivit raportului privind apelurile telefonice efectuate către Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, administrată de către Centrul Internațional „La Strada”, în Republica Moldova, numărul cazurilor de violență semnalate a crescut cu 35%. Chiar și până la pandemie, violența împotriva femeilor era una dintre cele mai des răspândite încălcări ale drepturilor omului. Aproape 35 procente din ele, cel puțin o data au experimentat violența fizică și/sau sexuală din partea partenerului intim sau violență sexuală din partea unui necunoscut. Această cifră nu include hărțuirea sexuală. Potrivit datelor statistice, din cele 87,000 de femei care au fost omorâte intenționat în 2017 la nivel mondial, mai mult de jumătate (50,000 sau 58%) au fost omorâte de către partenerii intimi sau membri ai familiei. Aceasta denotă că în toată lumea 137 de femei sunt ucise de către membrii propriilor familii în fiecare zi. 

În Republica Moldova, potrivit studiilor recente, 63.4% femei s-au confruntat cu violență psihologică, fizică sau sexuală din partea soțului sau partenerului intim. Cu alte cuvinte, începând cu vârsta de 15 ani, 6 din 10 femei au experimentat cel puțin o formă de violență. În ultimii 4 ani, în Republica Moldova, 144 de femei au decedat în urma actelor de violență domestică. 

Violența împotriva femeilor duce la cheltuieli enorme, începând cu asistența medicală sporită și cheltuielile pentru asistența juridică și pierderea capacității de muncă, acestea având un impact asupra bugetului național și dezvoltarea generală. Costul global al violenței împotriva femeilor până acum a fost estimat la aproximativ 1.5 trilioane de dolari. Această cifră poate crește, dacă se va atesta o creștere a numărului de cazuri de violență la moment și dacă aceasta va lua amploare după sfârșitul pandemiei.

Având în considerare că în Republica Moldova, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, se desfășoară campania „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”, timp de 19 ani consecutiv, este important să luăm în considerare toate provocările cu care se confruntă supraviețuitoarele violenței în timpul pandemiei COVID-19 și să revizuim modalitățile de acordare a asistenței și răspuns la violența în bază de gen. Pentru ca aceasta să devină realitate, supraviețuitoarele violenței  trebuie să  fie implicate în crearea soluțiilor durabile în calitate de partenere.

În acest an, în cadrul campaniei internaționale, în Republica Moldova, accentul va fi pus pe importanța protecției și sporirea accesului supraviețuitoarelor violenței la serviciile destinate lor, precum și pe urgența declarării acestora drept esențiale în această perioadă de criză și răspuns la oricare altă situație de urgență pe viitor.

În Republica Moldova, Campania  „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” va reflecta prioritățile globale încadrate în strategia de angajament politic a Secretarului General al ONU, aceasta îndemnând autoritățile să accelereze politici de răspuns la violența în bază de gen, în contextul COVID-19, după cum urmează: FINANȚAREA serviciilor esențiale ce țin de violența în bază de gen și organizațiilor pentru femei, care se concentrează pe toate aspectele  privind COVID-19; PREVENIREA violenței în bază de gen prin intermediul campaniilor de mobilizare și o politică de ”toleranța zero pentru” violența în bază de gen; RĂSPUNSUL la nevoile supraviețuitoarelor violenței, precum disponibilitatea serviciilor: linii fierbinți, aziluri și justiție, chiar și în perioade de autoizolare; și COLECTAREA datelor în vederea îmbunătățirii serviciilor destinate supraviețuitoarelor violenței, programelor și politicilor.

Notă: Acest editorial este elaborat în contextul Campaniei de sensibilizare a Drepturilor Omului „Redresare mai bună împreună: drepturile omului pentru toți” lansată de ONU Moldova sub îndrumarea Oficiului ONU pentru Drepturile Omului Moldova.