Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   CITITORUL DE GARDĂ/ Scrisoare de…

CITITORUL DE GARDĂ Scrisoare de la Năvârneț adresată Parlamentului și Ziarului de Gardă: Cerem anchetarea omorului fiului nostru, într-un accident comis acum șase ani

Foto: Direcția de Poliție a mun. Chișinău

De șase ani, părinții victimei unui accident rutier mortal vor să cunoască adevărul despre tragedia care le-a răpit fiul, într-o noapte de octombrie 2016. Mihai Grecu avea 21 de ani când viața i-a fost frântă pe traseul Năvârneț-Călinești, raionul Fălești. Părinții și rudele tânărului nu înțeleg cum poate rămâne fără pedeapsă făptașul identificat și cercetat în dosarul penal nr.2016370416, intentat acum șase ani.

În scrisoarea expediată repetat Legislativului, dar și în adresa Ziarului de Gardă, părinții tânărului spun că acesta „a fost tamponat, iar autorul tamponării a părăsit locul accidentului”, precizând că, în consecință, Mihai a decedat la fața locului, cadavrul desfigurat al acestuia fiind depistat pe traseu.

„În urma investigațiilor, a fost identificat conducătorul unui automobil „Volkswaghen Tiguan”, O.B., domiciliat în satul Chetriş, care, după ce l-a lovit pe Mihai, a părăsit locul accidentului. Abia peste trei zile, după ce a lichidat toate probele accidentului de pe automobilul său, O.B. s-a prezentat la poliție”, explică părinții victimei, precizând că, din start, au fost informați de către polițiștii de la Fălești că făptașul a fost identificat și își va primi pedeapsa binemeritată.

„O.B. a invocat, însă, o altă versiune a celor întâmplate, spunând că el nu ar fi vinovat de moartea fiului nostru. Acesta acuză un alt conducător auto, neidentificat, care, la fel, a părăsit locul accidentului. Totodată, O.B. admite că, ulterior, el a trecut cu automobilul peste cadavrul fiului – o versiune absurdă, contrară circumstanțelor cauzei”, se spune în scrisoarea părinților tânărului decedat în accident.

La Chișinău ar fi fost nimicite mostrele fiului lor, în România fiind expediate mostre ce aparțin unei femei

Aceștia mai argumentează că raportul de expertiză medico-legălă, prezentat la 24 octombrie 2016, constata prezența mai multor leziuni corporale care au cauzat moartea lui Mihai Grecu. Ulterior, au fost efectuate alte expertize, concluziile cărora erau contradictorii. „Acest fapt a determinat efectuarea unei expertize medico-legale suplimentare. Reieșind din faptul că singura instituție medico-legală este Centrul de Medicină Legală, care își expusese deja concluziile, am solicitat ca expertiza ulterioară să fie numită în afara R. Moldova, în România, cu verificarea ADN-ului mostrelor ce au servit drept obiect al expertizelor precedente”, explică părinții victimei decedate, indignați de faptul că la Chișinău ar fi fost nimicite mostrele fiului lor, în România fiind expediate mostre ce aparțin unei femei (expertiza propriu-zisă confirmă aceste supoziții). Din acest motiv, părinții au solicitat organului de urmărire penală exhumarea cadavrului lui Mihai, în scopul colectării mostrelor, pentru o nouă expertiză medico-legală la IML ,,Mina Minovici” din București, România, însă solicitarea unei noi expertize a fost respinsă.

Părinții se declară derutați de faptul că nu au fost efectuate verificări în vederea constatării celuilalt automobil suspectat că ar fi fost implicat în tragicul accident. Totodată, aceștia povestesc că, după 2 ani de la decesul fiului lor, unul dintre martorii care se afla în automobilul lui O.B. i-ar fi spus vecinului său că Mihai ar fi fost omorât într-o bătaie, iar făptașii au strămutat cadavrul pe traseu, l-au legat de automobil și l-au târât pe o distanță de 47 de metri, înscenând astfel un accident rutier.

„Deși am depus această informație la Procuratura Fălești, martorul respectiv nu a fost audiat nici până în prezent. Dosarul fiului nostru a fost strămutat din Fălești la organul de urmărire penală al Direcției de poliție Chișinău, dar nici aici martorul nu a fost chemat la audieri. Totul se tărăgănează”, susțin Ala și Marin Grecu, solicitând ca instituțiile statului să întreprindă acțiuni de urgentare a acțiunilor de urmărire penală în dosarul morții fiului lor, acțiuni care stagnează timp de șase ani.

Solicitat de ZdG, procurorul Eduard Fiștic, care inițial a gestionat ancheta în cazul morții lui Mihai Grecu, ne-a declarat că, personal, a efectuat toate acțiunile de anchetă, înaintând și învinuirea. Procurorul ne-a spus că nu cunoaște motivele pentru care dosarul, timp de șase ani, nu a ajuns în judecată, acesta fiind transferat de la Procuratura Fălești în cadrul altei procuraturi.

Procurorul Radu Talpă, de la Procuratura Chișinău, unde, acum jumătate de an, dosarul morții lui Mihai Grecu a fost transferat de la Fălești, ne-a spus că dosarul va fi trimis în judecată atunci când vor fi efectuate expertizele solicitate și când vor exista suficiente probe pentru a acuza pe cineva de moartea acestui tânăr.

P.S. Se vor găsi voci care vor invoca faptul că pe Mihai nu-l mai întorci, că viața trebuie trăită, păstrându-i amintirea. Așa este. Dar părinții, considerați de lege succesori ai victimei, au dreptul să cunoască totul despre moartea fiului lor, iar instituțiile statului au obligația să caute și să ofere răspunsuri la orice întrebări venite din partea acestor părinți.