Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   CITITORUL DE GARDĂ / Energia…

CITITORUL DE GARDĂ Energia regenerabilă: cum poate fi produsă o cantitate salvatoare pentru R. Moldova?

Deoarece R. Moldova se confruntă cu numeroase probleme legate de lipsa de carburanți, sistemul energetic riscă să se prăbușească. Deși guvernarea depune eforturi pentru a soluționa problema energetică, sunt numeroase probleme actuale, dar și care ne leagă de trecut.

În prezent, când prețurile continuă să crească, toți cetățenii responsabili, fie că sunt ingineri, energeticieni, savanți sau inovatori, ar trebui să studiem minuțios cauzele acestor probleme energetice, pentru a identifica soluții adecvate, excluzând, astfel, orice şantaj energetic.

O analiză sumară a situației demonstrează că, pe lângă preţurile mari la gazele naturale, problemele vin și din cauza utilajelor învechite atât fizic, cât și moral, randamentul cărora este sub orice nivel.

Spre exemplu, cu ceva timp în urmă, în loc să fie achiziționate turbine generatoare, care au o eficiență mai mare de 90%, cu o durata de lucru de 200 000 moto-ore, puterea de acțiune reglându-se de la 5% la 110%, deservirea fiind una simplificată, la CET-uri au fost achiziționate generatoare cu motoare de ardere internă, care au un randament scăzut, costuri enorme de întreţinere. De fapt, așa și nu este clar cum a fost posibil de a realiza o asemenea investiţie dubioasă.

Dacă noi, cetățenii R. Moldova, analizăm, studiem problema energetică, am constata cât de importantă este dezvoltarea energiei regenerabile, că orice alte căi sunt păguboase

Este adevărat că, fără acțiuni ferme guvernamentale, este imposibilă dezvoltarea acestui domeniu. În Europa, energia regenerabilă are un randament mare. Acolo, orice edificii ai construi, ești obligat să instalezi baterii solare, iar statul îți oferă sprijin important în acest scop. La noi, însă, ca sa construiești o stație electrică solară, trebuie să depui eforturi colosale. Până la urmă, din cauza sistemului de cote, care te impune să aștepți, adică să pierzi mult timp, tu nu ai posibilitate să distribui energia produsă.

Or, acum nu se permite producerea energiei regenerabile în cantitate mai mare de 24% din toată energia electrică consumată, astfel, se creează un dezechilibru între interesele  producatorului principal de energie electrică, a producătorului de energie regenerabilă și ale consumatorului.

Pentru a diminua acest dezechilibru, este necesar de achiziționat turbine generatoare sau acumulatoare de capacitate mare – 10-100 MW. Astfel, vom putea produce energie electrică regenerabilă 100% și nu este nevoie de procurat din afara R. Moldova energie electrică, producerea acumulatoarelor fiind posibilă pe piaţa internă.

Surplusul de energie electrică regenerabilă ar putea fi utilizat la producerea hidrogenului și a oxigenului, care, ulterior, pot fi transformate, din nou, în energie electrică sau hidrogenul fiind folosit în calitate de carburant.

Pentru soluționarea acestor probleme, Guvernul ar trebui să elaboreze un plan strategic de producere a energiei electrice regenerabile, solicitând implicarea specialiștilor de domeniu și a celor din domeniul academic.

Andrei Ciora, inginer