Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   Ce este cancerul de col…

Ce este cancerul de col uterin și cum îl poți preveni?

Pe 25 ianuarie a început săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin. În R. Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Acesta este al doilea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei în Europa. Maladia poat fi prevenită prin vaccinarea gratuită a fetelor cu vârsta de 10 ani, dar și prin realizarea testului citologic o dată la trei ani, la fel, în mod gratuit – recomandat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani.

La fiecare 2-3 zile, o femeie din R. Moldova moare răpusă de cancerul de col uterin

În R. Moldova, cancerul colului uterin ocupă locul II din numărul total de decese printre femei, depășind mortalitatea prin cancer la bărbați. La fiecare 2-3 zile în țara noastră moare o femeie răpusă de această maladie. Această boală nu cruță pe nimeni, astfel, în Europa, o femeie moarte la fiecare 18 minute, iar la nivel mondial – la fiecare 3 minute. În Europa, anual circa 50 000 de femei dezvoltă cancer cervical și altele 25000 mor în urma acestei boli incurabile. În R. Moldova avem un număr de 4 500 de femei care luptă împotriva acestei maladii.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este o maladie malignă a colului uterin (părții vaginale a uterului). Celulele mucoasei care acoperă colul uterin devin anormale și încep să crească necontrolat. Colul uterin este partea inferioară a uterului, care poate fi observată în timpul unei examinări ginecologice. Infecția cu Virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus sau HPV) este, de obicei, un factor care duce la apariția cancerului de col uterin. HPV se transmite în timpul actului sexual cu o persoană infectată.

La fel, studiile din domeniu arată că fumatul favorizează persistența virusului în celule. Cancerul de col uterin, sau cancerul cervical, reprezintă o tumoare malignă care se dezvoltă la nivelul colului uterin, crește necontrolat cu invadarea țesuturilor și organelor vecine și se răspândește la distanță prin așa numite metastaze.

De ce apare cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este o patologie provocată de Virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV). Sunt cunoscute aproximativ 100 de subtipuri de HPV, dintre care aproximativ 40 pot infecta aparatul genital. Există HPV cu risc crescut (frecvent 16 și 18) și risc scăzut (frecvent 6 și 11) de dezvoltare a cancerului de col uterin.

Factorii care provoacă cancerul de col uterin

  • Maladiile sexual-transmisibile, TORCH-infecții;
  • Orice stare de imunodeficiență (HIV/SIDA);
  • Tabagismul;
  • Traumatisme cervicale;
  • Femeile care se încadrează în această listă de factori, în asociere cu HPV, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.

Semnele cancerului de col uterin


Cancerul cervical este o patologie asimptomatică în stadiile precoce. Femeia nu simte nici un disconfort, prin urmare nu se adresează pentru consult la medic. În stadiile avansate pot apărea însă simptome, precum:

  • sângerări din căile genitale;
  • dureri;
  • dereglări urinare sau intestinale;
  • modificarea stării generale (slăbiciune generală, oboseală pronunțată, subfebrilitate, scăderea în greutate și reducerea capacității de muncă).

Poți preveni cancerul de col uterin – fă testul citologic GRATUIT

În R. Moldova, screening-ul de col uterin este recomandat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. Mai mult decât atât, procedura de screening de col uterin este gratuită pentru femeile din R. Moldova, chiar și pentru cele fără asigurare medicală. Toate femeile de această vârstă trebuie să urmeze procedura de screening cervical (PAP-test) o dată la 3 ani (screeningul de rutină).

Centrele de sănătate sunt dotate cu echipament de protecție, iar lucrătorii medicali sunt instruiți pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilor.

Testul screening/PAP-test reprezintă o examinare scurtă și nedureroasă, medicul va lua o mostră de celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periuțe speciale. Aceste celule vor fi trimise la laborator, unde vor fi examinate la microscop.


Screening-ul de col uterin reprezintă cea mai bună metodă de prevenție doar dacă este urmat cu regularitate. Ca să efectuați screening-ul, trebuie să vă programați la medicul de familie pentru prelevarea testului Papanicolau (PAP-test). Programarea nu trebuie să se suprapună cu perioada de menstruație sau cu vizite la medic din motive de boală. 

Mai multe informații despre prevenirea cancerului de col uterin și importanța screening-ului cervical în reducerea numărului femeilor diagnosticate cu această maladie găsiți pe site-ul: www.paptest.md.

Vaccinul împotriva HPV – un remediu eficient pentru prevenirea apariției cancerului de col uterin

Începând cu 2017, în R. Moldova a fost introdus vaccinul împotriva HPV, pus la dispoziţie gratuit fetelor cu vârsta de 10 ani, pentru a le proteja de riscul apariției cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții.

Aceste vaccinuri sunt eficiente dacă sunt administrate înaintea infectării cu HPV.

Vaccinul este recomandat tuturor fetelor cu vârsta de 10 ani. Acesta se administrează în 2 doze la interval de 6 luni. Pentru o protecție sigură este important ca fetele să primească ambele doze. Medicul de familie va informa părinţii când va fi administrată cea de-a doua doză. În cazul în care a fost omis termenul de revaccinare, discutaţi cu asistenta sau medicul de familie despre efectuarea unei noi sesiuni de imunizare cât mai curând posibil.