Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cancelarul german promite să retransforme…

Cancelarul german promite să retransforme Germania într-o „locomotivă a creșterii”, dotată cu „cea mai puternică armată din Europa”

Cancelarul german, Friedrich Merz, a prezentat un amplu pachet de redresare economică, declarând că Germania trebuie să depășească o recesiune „fără precedent” prin eliminarea barierelor din calea creșterii, cu ocazia prezentării agendei sale guvernamentale, miercuri, în Bundestag. Totodată, el a pledat ca țara sa să aibă „cea mai puternică armată convențională din Europa”, relatează DW.

„Economia noastră este încă în mare parte competitivă, dar condițiile cadru nu mai sunt”, a remarcat noul cancelar federal german, care conduce o coaliție formată din blocul său politic de centru-dreapta, alcătuit din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu filiala sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), și Partidul Social-Democrat (SPD) de centru-stânga.

Germania riscă să intre într-un al treilea an consecutiv de recesiune în 2025, cu o contracție economică estimată la 0,2%, potrivit unei prognoze publicate de Institutul German de Economie (IW) din Köln. Dacă această previziune se confirmă, ar fi cea mai lungă fază de stagnare economică traversată de Germania în perioada postbelică, după ce economia germană a înregistrat deja două ani consecutivi de contracție: o scădere de 0,3% în 2023 și de 0,2% în 2024. Potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică, PIB-ul s-a redus cu 0,1% doar în ultimul trimestru al anului trecut, semnalând o lipsă de relansare economică.

Institutul indică drept cauze principale conflictul comercial în curs cu Statele Unite, în special politicile tarifare ale Washingtonului, precum și costurile ridicate de operare din Germania și incertitudinile globale care afectează investițiile și exporturile.

Cu toate acestea, Friedrich Merz se va bucura de mai multă flexibilitate bugetară decât predecesorul său, social-democratul Olaf Scholz, după ce legislativul la final de mandat a relaxat amendamentul constituțional ce limita contractarea de noi datorii până la cel mult 0,35% din PIB. Această relaxare a „frânei datoriilor” va permite creșterea cheltuielilor militare și implementarea unui plan de 500 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură și de protecție a mediului.  Totuși, noul cancelar a atras atenția în discurs că aceste fonduri trebuie gestionate cu o „prudență extremă”. întrucât este vorba despre datorii care vor trebui rambursate. 

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru a readuce economia Germaniei pe o traiectorie de creștere – prin investiții și reforme. Cele două merg mână în mână. Putem redeveni o locomotivă a creșterii – una pe care lumea o privește cu admirație”, a promis liderul de la Berlin.

Merz a subliniat câteva măsuri de stimulare a economiei, precum: reducerea imediată a impozitului pentru investițiile corporative; o reducere treptată pe cinci ani a ratelor impozitului pe profit; 150 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii; un nou minister pentru digitalizare și modernizare; și o procedură rapidă de 24 de ore pentru înregistrarea întreprinderilor nou înființate.

Merz mai mizează și pe comerțul internațional în eforturile de relansare a economiei: „Dorim să sprijinim UE în încheierea a cât mai multe acorduri comerciale noi posibil chiar acum”, a declarat cancelarul, adăugând că dorește să evite un conflict comercial prelungit cu SUA.

De asemenea, el s-a angajat că Germania va continua să adere la obiectivele naționale, europene și internaționale în materie de climă, a spus el, dar accentul se va muta pe stabilirea prețului dioxidului de carbon.

Veniturile rezultate nu vor fi utilizate de stat, ci vor fi returnate economiei și cetățenilor „într-un mod direcționat”, a spus Merz.

Nu în ultimul rând,, cancelarul german s-a angajat să abroge controversata lege privind diligența necesară a lanțului de aprovizionare și să simplifice reglementările din toate sectoarele. „Să oferim întreprinderilor și lucrătorilor mai multă încredere, mai multă libertate și mai puțină birocrație”, a declarat Merz.

Pe lângă relansarea economiei, noul cancelar a pledat pentru consolidarea puterii militare a Germaniei, astfel încât să aibă „cea mai puternică armată convențională din Europa”. El a subliniat cu fermitate că războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare directă la adresa păcii în Europa.

„Acest război îngrozitor și deznodământul său nu vor determina doar soarta Ucrainei. Rezultatul său va decide dacă legea și dreptatea vor continua să se aplice în Europa și în lume — sau dacă vor prevala tirania, violența militară și legea celui mai puternic. Ceea ce este în joc în Ucraina este nimic mai puțin decât ordinea păcii pe întregul nostru continent.”

Germania, a spus el, își va reafirma rolul de lider în Europa, va reconstrui încrederea cu partenerii și va sprijini Ucraina fără echivoc.

„Nu suntem parte în acest război și nu intenționăm să devenim. Dar nici nu suntem observatori indiferenți sau mediatori neutri între părți. Nu trebuie să existe niciun dubiu în privința poziției noastre: suntem, fără echivoc, de partea ucrainenilor.”

Promițând că Bundeswehr va deveni „cea mai puternică armată convențională din Europa”, Merz a anunțat investiții susținute și un nou serviciu național voluntar.

„Este potrivit pentru cea mai populată și mai puternică economic țară din Europa. Asta așteaptă prietenii și partenerii noștri de la noi — ba chiar, o cer explicit”, a conchis cancelarul german.