Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile ucrainene susțin că Rusia…

Autoritățile ucrainene susțin că Rusia ar pregăti provocări cu lovituri de rachete asupra regiunii transnistrene pentru a acuza Ucraina de aceste atacuri

Trupele ruse pregătesc provocări cu lovituri de rachete asupra regiunii transnistrene pentru a acuza Ucraina de aceste atacuri, spune colonelul Vladislav Nazarov, ofițer al Comandamentului Operațional de Sud, al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În zona operațională a Mării Negre, gruparea navală a flotei ruse cu submarine continuă să ne țină în suspans din cauza posibilelor atacuri cu rachete asupra Ucrainei. De asemenea, forțele inamice pregătesc provocări cu atacuri cu rachete asupra Transnistriei pentru a acuza Ucraina că atacă republică nerecunoscută”, spune reprezentantul Comandamentului operațional „Sud”.

În dimineața zilei de 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, precum și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.

Informația a fost negată de copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov.

În seara zilei de luni, 25 aprilie, așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat despre producerea unor explozii în clădirea așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană.

În noaptea zilei de luni spre marți, presa din regiunea transnistreană a anunțat despre explozii lângă satul Parkani, iar marți dimineața – despre explozii în apropierea satului Maiak, raionul Grigoriopol, unde au fost avariate două antene de radiocomunicații.

Ulterior, Tiraspolul a anunțat despre instituirea codului roșu de alertă teroristă în regiunea transnistreană.

Biroului Politici de Reintegrare menționează că împreună cu instituțiile naționale competente este în proces de analiză și documentare a evenimentelor care s-au produs ieri și azi în regiunea transnistreană a Republicii Moldova: „Când vom dispune de informații pertinente pe linia noastră de competență vom comunica neîntârziat”.

Reprezentanții Serviciul de Informații și Securitate (SIS), de asemenea, au anunțat că monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra „opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare”.

Misiunea OSCE în R. Moldova a condamnat încercările de destabilizare a situației din Zona de Securitate și solicită tuturor părților să păstreze calmul și să se abțină de la orice acțiune, care ar putea submina încrederea și stabilitatea de pe ambele maluri ale râului Nistru”, se arată în reacția Misiunii OSCE în R. Moldova.