Principală  —  Ştiri   —   Aproximativ 3 mii de persoane…

Aproximativ 3 mii de persoane fără adăpost din Chișinău au rămas fără nicio șansă de supraviețuire în condițiile pandemiei de coronavirus. Apel către autoritățile R. Moldova

„Coliba Albastră” – grupul de inițiativă care sprijină persoanele fără adăpost a adresat o scrisoare deschisă către guvernare să țină cont de necesitățile acestor persoane când instituie măsuri de siguranță publică și să intervină urgent pentru a le proteja, oferind servicii de primă necesitate. 

Potrivit grupului de inițiativă, aproximativ 3 mii de persoane fără adăpost din capitală au rămas fără nicio șansă de supraviețuire în condițiile actuale. Și asta pentru că, în plină pandemie, acești oameni sunt lipsiți de hrană, posibilitate de muncă și îngrijire medicală.

„Cantinele sociale care ofereau anterior hrană persoanelor fără adăpost s-au închis. Spațiile publice – parcuri, scuaruri – în care aceste persoane își cîștigau o mică existență (de exemplu prin pescuit) și unde puteau să înnopteze – sînt acum patrulate și închise. Micile „afaceri” – comerțul cu carton, sticlă și altele, munca ocazională la șantierele de construcții – nu mai sînt disponibile. Oamenii străzii nu pot supraviețui cînd orașul e blocat și cînd orășenii se închid în case și se izolează de oraș”, se arată în scrisoarea grupului de inițiativă.

Potrivit Grupului de inițiativă „Coliba Albastră”, statisticile în privința numărului persoanelor fără adăpost în mun. Chișinău variază. Cele mai optimiste evaluări indică un număr de cîteva sute de persoane iar cifrele mai pesimiste indică un număr de aproape 3 mii de persoane.

Activiștii civici atrag atenția asupra faptului că din cauza măsurilor impuse prin situația de urgență, în special a carantinei, oamenii străzii nu au acces la apă potabilă și facilități de duș pentru spălat.

„Blocarea spațiilor publice – scuaruri, parcuri – și interzicerea aflării persoanelor în aceste spații afectează și mai mult persoanele fără adăpost. Grupurile de carabinieri și polițiști care patrulează aceste spații efectiv îi alungă pe cei care nu au adăpost, fără a face nicio diferență dintre situația lor și cea a oamenilor care se află în spațiile publice în scop recreativ. Mai mult, forțele de ordine îi amenință pe oamenii străzii cu amenzi de zeci de mii de lei”, susțin activiștii.

Solicitările activiștilor civici, adresate guvernării:

  • Guvernului și Comisiei Situații Excepționale:
  • Să țină cont de situația și necesitățile persoanelor fără adăpost atunci cînd adoptă măsuri și politici publice în contextul epidemiei COVID-19, și de felul în care aceste măsuri le pot afecta pe aceste persoane.
  • Să-și revizuiască dispozițiile anterioare pentru a ține cont de situația și necesitățile specifice ale persoanelor fără adăpost. În special, să instituie excepții în cazul regulilor despre aflarea persoanelor în spațiile publice.  
  • Să asigure ajutoare de urgență sub formă de medicamente gratuite și alte servicii medicale necesare pentru persoanele fără adăpost infectate de toate tipurile de viroze sau care suferă de boli cronice în această perioadă.

Primăriei Municipiului Chișinău: 

  • Întrucît la nivelul municipiului Chișinău există doar 100 de locuri de plasament pentru persoanele fără adăpost, solicităm primăriei extinderea capacității de găzduire temporară prin amenajarea centrelor temporare de găzduire cu sistem de triere și screening simptomatic.
  • Să intervină rapid în vederea amplasării unor stații mobile de igienă în care persoanele fără adăpost ar putea face duș și și-ar spăla hainele.
  • Mobilizarea unor instituții publice de alimentație (cantine ale instituțiilor publice municipale) pentru prepararea unor prînzuri calde pentru persoanele fără adăpost. 
  • Mobilizarea parcului de automobile de serviciu al instituțiilor publice pentru livrarea prînzurilor calde pentru persoanele fără adăpost dar și alte grupuri de persoane vulnerabile. 

Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate:

  • Să elaboreze un plan de activități de prevenire și testare la COVID 19 în rîndurile populației persoanelor fără adăpost care reprezintă un grup de risc în situația actuală. 

Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării

  • Să dispună ca angajații organelor de poliție, trupelor de carabinieri și ai armatei să țină cont de situația persoanelor fără adăpost, să nu le alunge, amenințe sau hărțuiască cînd le întîlnesc în spațiile publice, să le acorde ajutor în cazuri de urgență.