Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Anchetă din presa maghiară: Victor…

Anchetă din presa maghiară: Victor Orbán ar fi achiziționat Euronews, unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa

Documente confidențiale publicate de telex.hu (preluate de la Direkt36) dezvăluie că familia premierului ungar Viktor Orbán a finanțat în secret cumpărarea Euronews, unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa, scrie G4Media.

Omul de afaceri portughez Pedro Vargas Santos David a fost întâmpinat cu întrebări neliniștitoare atunci când a apărut în fața televiziunii Euronews la începutul anului 2022.

Cu puțin timp înainte, la sfârșitul anului 2021, s-a anunțat că firma lui David urma să cumpere unul dintre cele mai mari canale de știri din Europa, despre care a afirmat că are 145 de milioane de telespectatori pe lună, iar vestea a fost întâmpinată cu îngrijorare de organizațiile și persoanele preocupate de libertatea presei în Europa, atât în interiorul, cât și în afara televiziunii. Motivul alarmei a fost faptul că David era cunoscut ca având legături personale și de afaceri strânse cu guvernul lui Viktor Orbán, care, în ultimii ani, a redus semnificativ jurnalismul independent din Ungaria, construind în același timp o uriașă mașină de propagandă.

David a încercat să calmeze temerile legate de acest lucru în redacția Euronews. Potrivit unei surse familiare cu detaliile întâlnirii de la începutul anului 2022, omul de afaceri de 37 de ani de la acea vreme, care vorbea într-o manieră zâmbitoare și prietenoasă, a spus că pentru el era vorba doar de o investiție de afaceri. El a adăugat că nu era la fel ca tatăl său, Mario David, un politician conservator portughez care se află în relații de prietenie cu Orbán.

Cu toate acestea, David nu a spus personalului Euronews sau jurnaliștilor interesați de acest caz cine a furnizat fondurile pentru afacere. Compania sa a declarat pentru ziarul portughez Expresso în 2021 că nu au existat bani publici în afacere și că nu au existat oameni de afaceri maghiari printre investitori.

Viktor Orbán a încercat, de asemenea, să respingă orice speculație potrivit căreia el sau partidul său ar fi avut vreo legătură cu afacerea. Întrebat la o conferință de presă din decembrie 2021 dacă cercurile Fidesz ar putea fi implicate în achiziția canalului internațional de televiziune, el a spus: „FIDESZ nu are planuri pentru un imperiu mondial, pot să vă spun asta cu siguranță, și nu pot vorbi în numele mediului de afaceri”.

De fapt, însă, cercurile guvernamentale maghiare au avut un rol foarte serios în preluarea companiei. O investigație realizată de Direkt36, împreună cu Expresso și ziarul francez Le Monde, a dezvăluit că o parte semnificativă a tranzacției de 150 de milioane de euro a fost finanțată de statul maghiar și de oficiali guvernamentali.

Documentele obținute de Direkt36 arată că 45 de milioane de euro (17,5 miliarde HUF la cursul de schimb actual) au fost furnizate de un fond de capital de stat maghiar. Este vorba despre o companie numită Széchenyi Funds (SZTA), care făcea parte din Ministerul de Finanțe și care ulterior a fost externalizată către o universitate. Banii au fost plasați într-un fond de investiții numit European Future Media Investment Fund, care în cele din urmă a achiziționat Euronews.