Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   130 de tone de sare,…

130 de tone de sare, blocate la intrarea în R. Moldova. Cum se soluționează problema


La începutul lunii martie, Guvernul de la Kiev a interzis exportul sării de pe teritoriul Ucrainei. Prin urmare, mai mulți transportatori de sare din Republica Moldova, care traversează teritoriul țării vecine, rămân blocați în punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău susțin că, în astfel de situații, transportatorii trebuie să sesizeze organele competente din R. Moldova.


Victor Grosu, manager de vânzări, firma „Policontract”:
În momentul de față, avem două vagoane cu sare alimentară, care staționează la hotar, între Republica Moldova și Ucraina, pe teritoriul Ucrainei, la vama Moghilev-Podolsk. De două săptămâni nu putem ajunge în Republica Moldova. Avem probleme mari cu agenții economici, cu care avem contracte. Nimeni nu ne dă un răspuns referitor la care ar fi motivul de ce marfa noastră este stopată.”

Pe 5 martie, 2022, guvernul de la Kiev a interzis exportul sării de pe teritoriul Ucrainei. 

Victor Grosu, manager de vânzări, firma „Policontract”:
„Noi înțelegem situația în care s-a pomenit Ucraina și probleme pe care le are. Într-un fel oarecare, înțeleg că ei sunt supărați pe bieloruși, că sarea vine din Belarus. Dar, marfa e achitată de noi și, în cazul de față, noi suferim și nicideum bielorușii.”

Autoritățile de la Chișinău susțin că, în astfel de situații, transportatorii trebuie să sesizeze organele competente din R. Moldova.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE):

„În primul rând, importatorii trebuie să contacteze autoritățile. Acesta este punctul de pornire. Dacă nu există informații referitor la astfel de cazuri, nu este posibil să identificăm soluții. Noi doar nu puteam să cunoaștem că există asemenea probleme, dacă problema nu a fost semnalată la autorități. Până acum, pentru toți transportatorii, care s-au adresat la noi, a fost identificată o soluție. Se discută și se intermediază procesul cu partea ucraineană.”