Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Ziua Europeană a Diplomaţiei pentru…

Ziua Europeană a Diplomaţiei pentru Climă a fost ieri, şi la Chişinău

Schimbările climatice reprezintă una dintre provocările majore ale secolului 21, cu riscuri pentru prosperitatea şi securitatea internaţională. Asigurarea acţiunii internaţionale, ca răspuns la aceste provocări, este o prioritate-cheie pentru politica externă a Uniunii Europene. Oportunităţile economice şi de afaceri prezentate de o tranziţie către un viitor cu emisii reduse de carbon sunt de asemenea semnificative: cu cât mai repede vom acţiona, cu atât mai mare va fi beneficiul. Investiţiile în timp util în emisii reduse de carbon, dezvoltarea rezistenţei climatice pot genera locuri de muncă şi creştere economică, precum şi raţionalizarea costurilor pe termen lung de reducere a emisiilor şi de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

Schimbările climatice afectează toţi oamenii care trăiesc pe această planetă. De asemenea, acestea afectează şi Republica Moldova. Ca o ţară cu un sector agricol esenţial pentru economie, Moldova este deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice. Vremea rea poate face diferenţa între creşterea economică şi contracţia economică. De aceea, mizele Moldovei în succesul negocierilor climatice sunt foarte mari.

Anul 2015 este un an decisiv pentru negocierile privind schimbările climatice. Pentru a ne menţine pe drumul de limitare a creşterii temperaturii globale la mai puţin de 2°C, este esenţial să se asigure un acord internaţional echitabil, ambiţios şi obligatoriu juridic în temeiul Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC), la Conferinţa Părţilor la Paris 2015 (COP21), şi să se intensifice acţiunile privind schimbările climatice pre-2020. Rezultatele de succes ale acestor negocieri vor necesita măsuri diplomatice concertate şi coordonate de către UE şi statele membre, precum şi ţările partenere, inclusiv Republica Moldova.

Acesta este motivul pentru care UE a decis să marcheze ziua de 17 iunie ca „Ziua Diplomaţiei pentru Climă”, pentru a dezvălui eforturile diplomatice în curs de desfăşurare pentru a obţine un acord internaţional privind o acţiune comună de limitare a schimbărilor climatice. Delegaţia UE a întreprins activităţi speciale pentru a marca nu doar simbolic, ci şi eficient diplomaţia pentru climă pe data de 17 iunie 2015, în cadrul Săptămânii Energiei Durabile a UE. Statele membre ale UE, în special Franţa şi Marea Britanie, vor întreprinde, de asemenea, activităţi pentru a atrage atenţia cu privire la schimbările climatice. În cursul acestei săptămâni, o dezbatere publică privind diplomaţia climatică va avea loc cu participarea Ambasadorului Regatului Unit şi Ambasadorului Franţei în Republica Moldova, un test privind schimbările climatice cu premii de câştigat, şi o prezentare specială privind schimbările climatice. Pe 17 iunie, am invitat publicul în parcul Ştefan cel Mare din Chişinău, pentru a participa la activităţile de marcare a Zilei Diplomaţiei pentru Climă.

Haideţi să lucrăm împreună pentru un viitor mai bun, pentru Republica Moldova, şi pentru lumea din care cu toţii facem parte.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre schimbările climatice, diplomaţia pentru climă, şi ceea ce înseamnă aceasta pentru Republica Moldova, vă rugăm să accesaţi linkul http://ec.europa.eu/clima/

E.S. Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în R. Moldova