Principală  —  IMPORTANTE   —   „Vrem să vedem sate vii…

„Vrem să vedem sate vii și oameni implicați”- de la măsuri de conservare a tradițiilor – la crearea condițiilor moderne de infrastructură

Acces la apă și canalizare, suport în conservarea tradițiilor și meșteșugurilor locale, în dezvoltarea și păstrarea valorilor culturale, sunt doar câteva dintre obiectivele pe care le realizează Uniunea Europeană (UE) prin finanțarea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL). În UTA Găgăuzia, a fost acordat suport colectivelor artistice, iar în raionul Leova se lucrează pentru aprovizionarea locuitorilor cu apă potabilă, toate având ca scop îmbunătățirea nivelului de trai în localitățile rurale, unul dintre obiectivele pe care și le-a propus și le implementează UE. 

Localitățile din raionul Leova se confruntă cu probleme serioase în privința accesului la apă potabilă. Pe timp de secetă fântânile seacă iar calitatea apei lasă de dorit, relatează Valeriu Porubin, manager de proiect. Cu scopul de a remedia această problemă, prin intermediul unui proiect investițional, se construiește apeductul Leova-Iargara, care va alimenta cu apă peste 40 de mii de locuitori din 30 de localități din raionul Leova. Aceasta este un motiv de bucurie pentru populație, deoarece vor beneficia de apă sigură. 

În satul Congaz din UTA Găgăuzia, centrul cultural găzduiește zeci de colective de dans, muzică, teatru, care promovează tradițiile și cultura locală. Anterior, din lipsa unui spațiu amenajat, costumele erau păstrate în condiții necorespunzătoare. În cadrul unui proiect, în instituție a fost amenajată o costumerie.

O costumerie modernă

„O costumerie modernă este calea spre succes în artă. Atunci când costumele sunt păstrate în condiții speciale și sunt îngrijite corespunzător, ele sunt folosite mulți ani. În cadrul unui proiect au fost cumpărat mobilier pentru depozitarea costumelor, un generator cu aburi și un fier de călcat de calitate, ceea ce ne permite să călcăm costumele fără să le deteriorăm, deoarece multe dintre ele sunt brodate manual. A fost procurată și o mașină de cusut modernă, care ne permite să reparăm hainele și să coasem accesorii”, a menționat Zinovia Neicovcena, managera de proiect.

Mihail Caraman, antreprenor, satul Bașcalia, beneficiar GAL „Steaua Bugeacului”

Inițiativa UE-LEADER încurajează și dezvoltarea sectorului apicol. Mihail Caraman din satul Bașcalia este apicultor și are 300 de familii de albine. A fost susținut de GAL și a procurat o remorcă pentru transportarea stupinei, care i-a ușurat cu mult munca. De asemenea, bărbatul a avut parte de mai multe schimburi de experiență în străinătate, inclusiv în Portugalia. El spune că GAL-urile cu adevărat, oferă instrumente care vin în susținerea oamenilor și au un adevărat potențial. Bunăoară el, își dorește să-și dezvolte afacerea, iar cu suportul GAL speră că va reuși să ambaleze mierea ca produs finit și să o exporte în străinătate. 

foto de la evenimentul live organizat de UE pentru Moldova Rurală

Prin intermediul GAL-urilor provocările cu care se ciocnesc localitățile rurale din R. Moldova pot fi depășite, menționează Peter Michalko, Ambasadorul UE în R. Moldova.

„UE crede în schimbare și oferă această susținere pentru a realiza aceste schimbări. Vrem să vedem sate vii, oameni care sunt implicați în dezvoltarea potențialului propriu, care au posibilitatea să-și unească forțele și să-și construiască un viitor înfloritor”, a reiterat Ambasadorul UE.

El a mai precizat că implicarea oamenilor în dezvoltarea inițiativelor din comunitățile lor arată că ei vor să schimbe realitățile din sate. Inclusiv din acest motiv UE va susține în continuare dezvoltarea localităților rurale. 

Astăzi, sunt finanțate trei programe de dezvoltare: proiectul DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria, proiectul de Sprijin pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din zonele rurale implementat de ODIMM și proiectul Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală din R. Moldova. De asemenea, UE va contribui în următorii cinci ani, la dezvoltarea comunităților prin intermediul programului UE pentru Moldova: regiuni cheie. 

Schimb de experiență între GAL-uri și vizite peste hotare

Pe lângă fatul că GAL-urile contribuie la dezvoltarea localităților, acestea mai colaborează și între ele, dar și fac schimb de experiență cu GAL-uri din străinătate, a menționat  Patricia Varzari, coordonatoare de proiect, Rețeaua Națională LEADER din R. Moldova. Astfel ele comunică, fac schimb de experiență și preiau bunele practici. În așa mod a apărut funcția de manager voluntar în cadrul acestor grupuri.

 În rezultatul colaborării dintre grupuri, inclusiv cu cele din străinătate, GAL-urile „Serpentina Nistrului”, „Bugeac Kilim” și „Movila Măgura” au convenit cu grupuri din străinătate să creeze „drumul cașcavalului”, spune Patricia Varzari. GAL-urile „Calea Dropiei”, „Serpentina Nistrului” și „Valea Cuboltei” colaborează cu parteneri din România în ceea ce privește dezvoltarea instituțională a GAL-ului. Și grupurile din Ucraina și Federația Rusă sunt interesate în modalitatea de lucru a partenerilor lor moldoveni. 

Vladimir Kara- președintele asociației businessmanilor din Găgăuzia „NEXT”, foto: UE pentru Moldova Rurală

O importanță deosebită în activitatea GAL-urilor o are colaborarea acestora cu agenții economici din regiune. Vladimir Kara- președintele asociației businessmanilor din Găgăuzia „NEXT”, spune că din asociație fac parte mai mult de 33 de entități. Aceasta reprezintă la nivel local și național, interesele agenților economici din regiune. Datorită colaborării cu echipa de consultanță, Asociația a reușit să atragă în regiune investiții de aproximativ patru milioane lei. 

GAL-ul renaște cultura

Larisa Caraman, managera GAL-ului „Steaua Bugeacului” spune că din grup fac parte beneficiari de diferite naționalități și din toate sectoarele: administrație publică locală, business, dar și societate civilă. Chiar și așa, GAL-ul are multe realizări în regiune: a fost deschis un fitness centru, au fost susținute proiecte în apicultură, zootehnie, au fost create servicii publice, dar și infrastructură. Pentru a se dezvolta în continuare, GAL-ul își propune să colaboreze cu alte grupuri din țară și din străinătate.

Larisa Caraman, managera GAL-ului „Steaua Bugeacului”, foto: UE pentru Moldova Rurală

Experiența GAL-ului „ECO Düz Ialpugel” arată că dezvoltarea localităților poate fi multilaterală. Managera GAL-ului Svetlana Reguș menționează că grupul a reușit să susțină proiecte din  toate domeniile.

Pe parcursul a trei ani,  peste un milion de lei au fost îndreptate spre susținerea proiectelor din domeniul afacerilor, culturii și a serviciilor publice: au fost procurate costume naționale pentru colectivele artistice din localitate, au fost procurat mobilier în grădiniță, a fost susținută procurarea unui utilaj de uscare a condimentelor, utilaj pentru cusut, a fost deschisă o terasă dar și sustinut turismul rural. 

Și membrii acestui GAL au participat la schimburi de experiență, iar preluând practica altor state, grupul de dezvoltă și are o mulțime de idei care urmează a fi implementate.

Ecaterina Dombrovscaia, managera GAL-ului „Gagauz Koraflari” foto: UE pentru Moldova Rurală

Ecaterina Dombrovscaia, managera GAL-ului Gagauz Koraflari spune că grupul lor se bazează pe pe renașterea culturii, creșterea calității vieții, promovarea valorilor tradiționale, dar și dezvoltarea turismului rural. În anul 2020, dintr-un buget de peste 800 mii de lei, le-a fost acordat suport în reînvierea țesutului covoarelor tradiționale, a meșteșugului, au fost deschise case de oaspeți și au fost cusute costume pentru colectivele artistice. De asemenea, a fost renovat un havuz, construit un complex sportiv, dar și susținută o afacere de producere a panificației tradiționale. 

„Scopul nostru este să ajutăm oamenii, ca viața lor să fie mai bună. Oamenii trebuie să fie activi, să ia parte în dezvoltarea localităților, să se intereseze despre suportul pe care îl acordă UE, pentru a realiza ideile pe care le au”, a precizat Andrei Tocaru, consultant în implementarea proiectului GIZ Moldova, care implică proiecte de eficiență energetică,de dotare cu sistem de apă și canalizare. 

Odată cu crearea lor, GAL-urile beneficiază de consultanță individualizată, de informație detailată pentru a asigura evaluarea corectă în procesul de evaluare și selectare a parteneriatelor care vor solicita suportul lor.