Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Popas postelectoral la Sângerei:…

VIDEO Popas postelectoral la Sângerei: „Nici Nordul nu mai este ce a fost”

Din experiența alegerilor anterioare se știe că raioanele de Nord ale R. Moldova  obișnuiau să voteze cu partidele de stânga. Hărțile elaborate în urma scrutinelor electorale din acest an au schimbat culoarea politică a câtorva raioane. Din „roșii” au devenit „galbene” raioanele – Soroca, Drochia, Fălești și Sângerei, plasându-le câștigătoare pe partidele de dreapta. Ce i-a determinat să-și schimbe preferințele electorale, ce așteptări au de la noua guvernare, dar și ce prognoze au pentru R. Moldova – pe toate le-am aflat de la mai mulți locuitori ai raionului Sângerei. 

În centrul satului, lângă Primărie, la umbră, Elena vinde ce a putut aduna din câmp și de pe lângă casă – lapte de vacă, miere de albini și pomușoare. Nu e vreo piață locală sau vreun târg organizat, e doar ea și produsele sale. E dezamăgită de toate, nu vrea să vorbească. Cumătra ei, Lidia, pare mai vorbăreață. Potrivit Lidiei, ceea ce s-a întâmplat la 11 iulie nu e altceva decât o revoluție. 

„Știți când se produce revoluția? Când e apogeul unei probleme, căci mai mari greșeli ca guvernarea trecută nimeni nu și-a permis să facă”, explică Lidia. 

Popas la Pepeni: „S-a produs o revoluție”

„Total neserioși, fără frică de Dumnezeu”, o completează Elena. 

Soțul Lidiei a luptat în războiul de pe Nistru. Spune că niciodată nu a așteptat medalii din partea statului pentru asta, căci a luptat din patriotism, dar nici gloanțele nu l-au rănit așa cum l-a rănit comportamentul lui Igor Dodon. 

„El se duce și dă mâna cu separatiştii, depune flori la monumentul cazacilor. Unde-i demnitatea lui? A neamului?”, se întreabă Lidia. 

Tot ea zice că aceste alegeri sunt o dovadă clară că oamenii își doresc o schimbare, o altfel de guvernare. 

„Lumea a ieșit la alegeri cu toată inima, cu toată dragostea de neam. Și după asta, am stat până la miezul nopții în fața televizorului să urmărim rezultatele”, povestește femeia. 

„Lumea s-a săturat de fețele lor, de vorbele lor. Urmăream emisiunile la care participau și îmi era rușine că aveam o astfel de conducere. Îmi era rușine că Dodon e la cârma statului. Sunt toți de același fel – de la Dodon până la Batrîncea”, punctează Lidia. 

„Moldovenii sunt oameni sinceri, muncitori și prea creduli, poate de asta am și pierdut până acum”, consideră Lidia. 

Și pentru că e un popor muncitor, poporul merită condiții bune de viață. 

„Vrem apă, vrem canalizare, vrem drumuri bune, iluminare stradală și salarii decente. Pensionarii vor pensie, ca să-și poată trăi viața liniștit, iar tineretul – să revină acasă”, mai adaugă femeia. 

„Până acum, guvernările ne limitau la condițiile Uniunii Sovietice, tocmai de asta și se votau mai mult partidele de stânga. Acum lumea a mai ieșit, copiii au văzut cum trăiește civilizația și am înțeles că se poate și trebuie altfel de trăit”, explică Lidia tendința voturilor spre partidele pro-europene. 

Nina și Xenia, s. Pepeni, Sângerei

Nina recunoaște că votul său a fost influențat de insistența copiilor plecați peste hotare. 

„Noroc de ei, săracii, că, stau printre străini, dar au grijă și nu uită de țară: „mamă, tată, să votați așa, să votați pentru cei buni”, povestește Nina. 

„Știți de ce s-a votat așa? Lumea așa s-a răzbunat pe cei care nu și-au bătut capul și doar și-au pus în buzunare”, accentuează femeia. 

„Când îi văd că se screm că vor să mai rămână la putere… Cum să rămâi la putere, dacă i-au scos pe toți la margine? Nici nu au rușine. Nu am cuvinte. Am votat împotriva hoților”, mai adaugă Nina. 

Femeia spune că va fi la fel de vigilentă și cu noua guvernare, nu va împărți lauri fără merite. 

„Pornirea e bună, vom vedea ce a fi mai departe. Să o țină tot așa”.

„Lumea își dorește această schimbare de 30 de ani”

Maria merge spre poștă după pensie. Pe 11 iulie, a fost la alegeri. A votat pentru binele copiilor și al nepoților. 

„Eu așa, ca o bătrână, mă gândesc că lumea a votat bine. Și ne rugăm de acum înainte să le fie bine copiilor și nepoților. Asta-i tot”, încheie femeia. 

Oleg Rotaru, primar s. Pepeni, Sângerei

Oleg Rotaru, primarul localității, care se află la al treilea mandat, candidând independent, are și el o explicație. 

„Multă lume a fost prin Europa. Acolo au văzut altă cultură, altă atitudine. La rândul lor, au transmis celor de acasă – uite se poate și altfel de trăit”, explică primarul. 

„Lumea își dorește această schimbare de 30 de ani. Acum a fost momentul, când s-a dat lovitura principală, când lumea a conștientizat că nu mai putem trăi, urmând sistemul vechi și putred”, mai adaugă primarul. 

Și nu-i deloc o surpriză că „harta raioanelor din nordul țării s-a îngălbenit”. 

„E îmbucurător faptul că multă lume, mai ales din nord, din raioanele care tradițional erau de stânga, acum sunt de dreapta. Și nici nu-i important – de stânga, de dreapta, ci e important că lumea a înțeles că e nevoie de o schimbare”, crede primarul. 

Totuși, Oleg Rotaru spune că nu e cazul „să ne îmbătăm cu apă rece”.

„Nu vă gândiți că dacă a câștigat partidul în care noi avem încredere și speranțe mari, imediat o să trăim frumos și bine. E nevoie de timp. Toată lumea trebuie să conștientizeze aceasta”, mai adaugă primarul. 

Popas la Sloveanca: „Nu știu – o să avem ceva ori nu o să avem nică. Vom vedea”

Grigore, s. Sloveanca, Sângerei

La intrare în satul Sloveanca, îl întâlnim pe Grigore. Bărbatul parcă ar fi mulțumit de rezultatul alegerilor și nu prea. 

„Sunt și mulțumit, dar aș fi vrut să câștige Partidul Socialiștilor, dacă vreți să mă credeți”, recunoaște bărbatul. 

„Eu am luptat în rând cu partidul. Când era Dodon la putere, el îmi trimitea „izvișenie” (înștiințare – n.r.) și chemam oamenii mei și ne duceam la miting la Chișinău”. 

Nu o făcea pentru bani, ci din convingere, spune bărbatul. 

„Și nimeni nu m-a obijduit”, dă asigurări bărbatul. 

Și la capitolul prognoze, Grigore e rezervat. 

„Nu știu ce o să fie. Nu știu – o să avem ceva ori nu o să avem nică. Vom vedea”, și își continuă drumul. 

La poștă, pensionarii au făcut rând. Nu după pensie, ci pentru a-și achita facturile. 

„Cum vine pensia, vin repede să achit lumina și celelalte și pe urmă îmi iau de-o grijă”, ne explică Ecaterina. 

„Cei care au fost până acum, s-au cam terfelit. Ne-am gândit să-i mai schimbăm oleacă”, spune Ecaterina. 

„Oamenii s-au săturat de cei care se tot ghiontesc, se numesc unul pe altul, scot replici vrute și nevrute, cred că de asta au luat mai puține voturi socialiștii”, intervine Galina. 

„Am votat, dar nu știm – a fi mai bine ori mai rău. Vom vedea”, mai adaugă Ecaterina. 

Ana, s. Sloveanca, Sângerei

La magazinul alimentar din sat ne întâlnește Elena – vânzătoarea și Ana – pensionara de 73 de ani. 

Elena ni se plânge de vânzări slabe, Ana – de bătrânețe și pensie mică. 

 Elena justifică rezultatele alegerilor prin prisma „banilor câștigați peste hotare”. 

„Mai mulți au votat pentru partidele proeuropene pentru că mai mulți fac ce fac în Europa decât în Rusia”, consideră femeia. 

Copiii săi muncesc în Germania. Se declară mulțumiți de munca și de traiul de acolo, totuși, dorul de baștină îi mai încearcă. 

„Ei zic că tare-i bine de trăit acolo și ar lăsa toate și ar veni acasă, dacă statul R. Moldova le-ar oferi ceea ce le oferă statul german. Tare bine ar fi dacă ar avea aici banii de acolo. Tare bine ar fi”, susţine Elena. 

„Până acum Dodon purta cravată, dar acum nu mai are”

Ana ne spune că a votat împotriva hoților. 

„Cei din Parlament care au castele și bani, toți au furat de când se știu. Îi văd la televizor cum zic că mama, tata le-au dat cadouri, le-au dat bani. Nu li-i rușine măcar”, se revoltă pensionara. 

„Nici cravata nu l-a ajutat. Până acum, Dodon purta cravată, dar acum nu mai are”, ironizează Ana. 

Împotriva hoției, spre binele tineretului – așa a votat pensionara. 

„Eu mi-am trăit mălaiul, deja tineretul să trăiască mai bine”, mai spune femeia. 

Mihailovca: „Люди хотят жить как в Европе”

Cursul drumeției ne aduce în satul Mihailovca, din cadrul comunei Prepelița. Întâlnim, în mare parte, vorbitori de limbă rusă. 

Irina se întoarce de la magazin. Potrivit ei, „lumea a votat cum trebuie”. 

„Lumea a votat așa cum a dorit”, subliniază Irina. 

Și chiar dacă au fost alegeri parlamentare, localnicii asociază rezultatele alegerilor parlamentare cu președinta Maia Sandu. 

„Maia Sandu a câștigat, adică echipa ei. Lumea a votat echipa ei, pentru că are încredere în ea și în capacitățile sale”, crede Irina. 

„Люди хотят жить как в Европе”, mai spune Irina. (n.r. Lumea vrea să trăiască ca în Europa). 

Ivan, s. Mihailovca, Sângerei

Ivan, și el vorbitor de limbă rusă, laudă rezultatele alegerilor, dar nu se arată prea bucuros. 

„Достойная победа. Здесь уже нечего делать. Молодец! Имеем, что имеем”, spune Ivan resemnat. (n.r. Este o victorie vrednică. Bravo! Deja nu mai poți face nimic. Avem ceea ce avem). 

Tot el spune deschis că a votat pentru Blocul socialiștilor și comuniștilor pentru că primarul comunei este membru de partid. 

În lipsa primarului, viceprimarul a comentat electorala și cursul politic al țării printr-o singură frază.

„Какие люди – такие времена”,(n.r. Cum sunt oamenii – așa sunt și timpurile”. 

Bilicenii Vechi: „Voronin e în vârstă deja, epopeea lui s-a terminat”

Ajungem și la Bilicenii Vechi. Aici, primarul comunei este ales din partea PSRM. Chiar la intrare în sat, îl întâlnim pe Ion. Neîntrebat, bărbatul ne spune cum au votat consătenii săi. 

Ion, s.Bilicenii Noi, Sângerei

„Vreo 400 și ceva au votat pentru PAS, iar 100 și ceva pentru Blocul Comuniștilor și al Socialiștilor”, spune Ion. 

Bărbatul nu găsește justificare pentru cele 100 și ceva de voturi. 

„Locul lor nu mai este în Parlament. Voronin e în vârstă deja, epopeea lui s-a terminat. Şi Dodon e pe același drum”, spune bărbatul. 

Promisiuni au fost făcute multe, așteptările sunt și mai mari. 

„Să lupte cu corupția, cu furturile astea. Să mai mărească pensia oleacă. Să se poartă frumos”, enumeră bărbatul. 

La încheiere, bărbatul mai adaugă:

„Oamenii sunt plecați toți prin Franța, Germania, Spania. Așa au înțeles că vor să trăiască acasă, dar cu ajutorul Europei, poate ne vor ajuta”. 

Tot Ion, dar Ion Darabană îl completează:

„Iată mie-mi vin copiii din Belgia, ap’ eu cum să-i votez pe ruși? Ce ne-a dat rusul? Ne-a ținut închiși toată viața și tot așa vor să ne țină, cu ajutorul lui Dodon și lui Voronin”, spune bărbatul. 

„Nici nordul nu mai este ce a fost”, mai spune Ion. 

„Oamenii au deschis ochii și au văzut cine-s hoți și cine trebuie de fugărit”, mai explică Ion. 

Lidia și Olga, s. Bilicenii Noi, Sângerei

Lidia și Olga au primit pensia, după care s-au oprit la magazin „să pună țara la cale”. 

Femeile discută despre posibile alianțe. 

„- Maia Sandu nu va face alianță cu cei de la Șor, cu socialiștii. Ea nu vrea și nici poporul nu vrea.  

Nu trebuie să facă alianță cu nimeni, partidul ei i-a întrecut pe toți”, discută femeile.

„Poporul niciodată nu iartă prostia și batjocura”

Lidia se declară cunoscătoare informată a rețelelor sociale. 

„Numai cine nu poate citi interneturile și se uită numai la televizor, numai aceia s-au repezit la votat Dodon și Voronin. Eu deschid internetul, mai chem niște bătrâne la mine și ne uităm ce face Voronin, ce prostologii făcea Dodon și facem comparație. Iată toată socoteala”, povestește Lidia. 

Și chiar dacă primara din sat este din rândul Partidului Socialist, femeile nu au putut fi influențate. 

„Noi o stimăm foarte mult pe primăriță, dar i-am spus că vom vota cu PAS, dar ea nu s-a supărat. Își vede de treabă”, spun femeile. 

Diana vine cu un mesaj către viitoarea guvernare:

„Să nu ne dezamăgiți, căci ne-am dezamăgit de prea multe ori deja”. 

Iar pentru Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor:

„Poporul niciodată nu iartă prostia și batjocura”, spune Diana. 

Alexăndreni: „Cei de la PAS s-au iscălit că o să lupte cu corupția”

Ultimul popas îl facem în satul Alexăndreni. Mircea nu le poate ierta guvernaților în perioada cărora s-a furat miliardul. 

Ala, s. Alexăndreni, Sângerei

„Ca să iau un credit de 10 mii de lei, câte iscălituri trebuie să fac, dar ei au luat miliardul, fără nicio iscălitură. Cei de la PAS s-au iscălit că o să lupte cu corupția. Eu o să urmăresc să se țină de cuvânt”, declară bărbatul.

Galina nu e mulțumită de rezultatul alegerilor. Este mamă eroină. A crescut și educat 12 copii și e nostalgică după vremurile când Vladimir Voronin era președintele țării. 

„Numai el, numai el și soția lui mi-au purtat cinste. În fiecare an, la 8 martie, soția lui îmi trimitea felicitare de mulțumire pentru copii. A plecat Voronin, a plecat și cinstea”, spune supărată femeia. 

„În sfârșit, s-au deșteptat și moldovenii”

În lipsa primarului ales în 2019 de pe lista Blocului electoral de atunci „ACUM”, viceprimara a comentat repartizarea voturilor. 

„În sfârșit, s-au deșteptat și moldovenii. Vor să trăiască mai bine. Au încredere în viitor și așteptăm că așa și va fi”, spune Ala. 

„Ajunge atâtea promisiuni, fără a îndeplini cele promise. Au prea abuzat de încrederea cetățenilor”, justifică viceprimara.   

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, locuitorii raionului Sângerei au votat pentru PAS – 13 191 de voturi, BECS – 8 257, 2 459 de voturi au mers către Blocul electoral „Renato Usatîi”, iar Partidului „Șor” i-au revenit 2 280 de voturi.  

Duminică, 11 iulie 2021, în R. Moldova s-au desfășurat alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al XI-lea scrutin parlamentar de la declararea Independenței.