Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „O țară în care…

VIDEO „O țară în care există pace și nu există furt de milioane”. Moldova Europeană prin ochii elevilor

Pace, o țară în care „nu există furt de milioane”, hoții stau la închisoare, iar maturii nu aruncă gunoiul la întâmplare și nu vorbesc prostii – acesta este crezul elevilor din clasa a IV-a de la Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din Leova, atunci când se gândesc la Moldova Europeană. 

1 septembrie 2023, Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova

Curtea liceului arată ca un furnicar, în prim plan – elevii și profesorii, în spate – părinții acestora, mulți dintre ei fiind însoțiți de copii mai mici. Cu o atenţie deosebită sunt întâmpinaţi eroii principali – elevii clasei I-a. Ca și alți elevi din ciclul primar, aceștia poartă uniformă școlară de culoare bordo. Partea solemnă durează în jur de 15 minute. Se încheie cu sunetul celor 10 clopoței legați de panglici albastre, galbene și roșii, purtați în fața celor adunați în curtea liceului. 

După care, răsună: „Toți elevii sunt invitați la prima oră – Moldova Europeană”. Și mulțimea pornește spre ușa liceului. La intrarea în liceu fâlfâie voioase cele două drapele suprapuse – al R. Moldova și al Uniunii Europene.

Liceul teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

Ne facem loc printre mulțime și ajungem la prima oră a clasei a IV-a. Pe tabla interactivă se zărește citatul „Europa începe cu mine”. Pentru a le captiva atenția, învățătoarea îndeamnă elevii să o facă pe micii detectivi și pe o hartă colorată să găsească continentul Europa. Cea care răspunde prima e Adelina, ea și vine la tablă pentru ca să demonstreze cu arătătorul continentul Europa. Apoi, elevii descoperă că o țară în formă de strugure se află tot pe continentul Europa. Și aceasta nu este alta decât R. Moldova. 

Clasa a IV-a, învățătoarea Svetlana Caramalac, Liceul teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

Uniunea Europeană este un parteneriat între țările europene, statele membre, care și-au unit forțele cu scopul de a construi un viitor mai bun, respectând în același timp cultura și tradițiile fiecărei țări”, le explică învățătoarea Svetlana Caramalac elevilor. 

Rând pe rând, elevii au descoperit și valorile UE: democrația, pacea, adevărul, bunăstarea, dreptatea, respectul, demnitatea, egalitatea, toleranța, prietenia, libertatea. După care, au aflat despre simbolurile Uniunii Europene – drapelul, imnul și ziua națională. 

Când învățătoarea își încheie proiectul didactic, pornim o discuție despre R. Moldova și Uniunea Europeană cu elevii. 

Alexandra, elevă cl. a IV-a, Liceul teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

Alexandra ne povestește că „ea a fost în Europa, chiar în Europa”. A fost la mare în Bulgaria cu familia. Eleva afirmă că i-a plăcut „viața de acolo, pentru că totul este frumos, îngrijit și curat, iar clădirile sunt mari”. 

„R. Moldova va fi mult mai îngrijită, mai curată și mai dezvoltată”

ZdG: Cum crezi că va fi R. Moldova atunci când va deveni parte a Uniunii Europene?

Alexandra: Mie mi se pare că R. Moldova va fi mult mai îngrijită, mai curată și mai dezvoltată. 

Dezvoltarea durabilă –  unul dintre beneficiile de care se bucură țările membre ale UE.

David ne povestește că tatăl său muncește în Anglia. Elevul speră că într-o Moldovă Europeană tatăl său va avea de lucru aici, acasă și nu va mai fi nevoit să-și vadă familia doar o dată pe an.

David, elev cl. a IV-a, Liceul teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

Intervine învățătoarea:

„Așa este. Cu toții ne dorim o familie fericită și unită, ca să nu fie nevoie ca unul din părinți sau ambii să plece să muncească undeva peste hotarele țării. Ne dorim ca părinții noștri să aibă un post de lucru aici, la noi în țară, să fim cu toții împreună, zi de zi, căci știu eu cât suferiți cât unul dintre părinți este nevoit să plece”, susține Svetlana Caramalac. 

Printre beneficiile de care se bucură țările membre ale UE sunt și noile posibilități economice. 

Adelina se prezintă a fi mică ecologistă. Dacă tot suntem la școală, o întrebăm ce trebuie să învețe maturii pentru ca într-un final să construiască o țară europeană. 

Adelina, elevă cl. a IV-a, Liceul teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

„Trebuie să învețe ca să nu arunce gunoaie, să fie străduitori și să nu facă rău pe planetă. Absolut să nu facă nimic rău”, răspunde ea. 

Uliana ne povestește că a vizitat Muntenegru, țară căreia i s-a acordat statutul de candidată la UE în 2010. Până în prezent poartă negocieri de aderare. 

„Neapărat trebuie să avem pace” 

Pentru ca să devenim o țară europeană, Uliana crede că mai întâi de toate „trebuie să avem pace în țară, să nu existe oameni răi și nici chiar furt de milioane”. 

Uliana, elevă cl. a IV-a, Liceul teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

ZdG: Ce trebuie să facem noi, să avem în țară, ca să devenim o țară europeană?

Uliana:  Noi, în R. Moldova, trebuie neapărat să avem pace.

ZdG: Cum crezi că va fi R. Moldova atunci când va deveni parte a Uniunii Europene? 

Uliana: Va fi foarte educată, toți oamenii vor fi cuminți, nu vom avea oameni răi. 

ZdG: Dar ce înseamnă oameni răi? Ce fac acești oameni răi?

Uliana: Eu cred că nu există furt de milioane, hoți. Și cred că acești oameni răi…, locul oamenilor răi este la închisoare.

Fără să-și dea seama, Uliana ne vorbește despre un principiu de funcționare al UE –  justiție corectă. 

Despre pace ne vorbește și Andreea. 

Andreea, elevă cl. a IV-a, Liceul teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

ZdG: Ce trebuie să facă fiecare cetățean al R. Moldova ca să construim Europa acasă?

Andreea: Să avem pace, să avem prietenie, armonie, să nu ne certăm niciodată cu cetățenii din Europa. Maturii să nu arunce gunoiul și să nu vorbească prostii. 

Menținerea păcii și securității – un alt obiectiv al UE. 

Darius ne povestește că a călătorit în Grecia. Cel mai mult spune că i-a plăcut că cetățenii de acolo sortează și reciclează gunoiul. Altfel spus – protejează calitatea mediului. 

„Sunt așa coșuri de gunoi – de sticlă, de hârtie, de fiecare, de plastic și puteai să le sortezi, iar lucrurile care nu erau de reciclat le aruncam în gunoiul normal”, spune elevul. 

Darius, elev cl. a IV-a, Liceul teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

„Dacă o să furăm, o să fim prinși”

L-am întrebat dacă rudele sale din Grecia i-au spus cum e salariul acolo. 

ZdG: Ce ți-au zis rudele, cum e salariul acolo, în țările europene?

Darius: Nu mi-au spus despre salariu, dar eu am aflat acum la școală. Trebuie să spunem adevărul, mereu să fim cinstiți. Și să nu furăm, pentru că dacă o să furăm, o să fim prinși, că mereu minciuna iese la iveală.

Un alt obiectiv al UE este prevenirea și combaterea criminalității. 

Un alt elev, cu prenumele David, ne mărturisește că leagă speranța unei școli și mai dotate  de procesul de aderare la Uniunea Europeană. 

David, elev cl. a IV-a, Liceul teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

ZdG: Cum crezi tu că va arăta școala atunci când R. Moldova va fi parte a Uniunii Europene?

David: Va fi mai mare și cu mai multe cabinete. Va fi mai dotată, toți vom avea câte un calculator pe masă. 

„Cu Doamne ajută și cu contribuția fiecăruia dintre noi, o să devenim și noi cetățeni ai Uniunii Europene”, afirmă învățătoarea. 

„Să ne străduim”, intervine Darius. 

Da, sigur, fiecare dintre noi va depune efort”, punctează învățătoarea. 

Laborator digital inaugurat de UE

Dorin Marin, directorul instituției, ne povestește că liceul „Constantin Spătaru” deja se consideră a fi un liceu dotat, o instituție de nivel european. Liceul este una dintre cele șase instituții în care Uniunea Europeană a inaugurat un laborator digital. 

Dorin Marin, directorul Liceului teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

„Este vorba de 10 calculatoare și 10 laptopuri, datorită cărora elevii exersează profesiile viitorului”, susține Dorin Marin. 

Laborator Digital inaugurat de către UE

Profesoara de informatică și matematică, Natalia Cernea, povestește că acesta a fost visul ei dintotdeauna. 

Natalia Cernea, profesoară de matematică și informatică, Liceului teoretic „Constantin Spătaru”, Leova

Un profesor de informatică are nevoie de un cabinet dotat pentru a implica copiii în mai multe exerciții. Acum avem un șir de ore opționale, un șir de cercuri, dintre care și proiectare web și design grafic. De asemenea – proiectarea algoritmilor în C / C++, aplicații mobile, în care copiii se implică, le place. Mergem la concursuri, deja doi ani consecutiv luăm locuri premiante”, declară profesoara. 

Liceul este asigurat în totalitate cu energie alternativă

Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 15 măsuri investiționale. Astfel, a fost termoizolată anvelopa clădirii (11 476 mp), clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 35 de bucăți de panouri fotovoltaice, liceul și terenul aferent au fost iluminate (17 piloni și corpuri de iluminat de 32W). Încăperile liceului au fost asigurate cu sisteme de ventilare, anti-incendiu și cu inventar sanitar, a fost construită o rampă de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic. 

Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din Leova după renovare

„Tot cu sprijinul UE, s-a amenajat o alee a eficienței energetice. Aceasta prevede instalarea a patru becuri mari care se alimentează de la baterii solare și, de asemenea, și patru copaci cu panouri fotovoltaice, care luminează curtea liceului pe perioada nocturnă”, povestește Dorin Marin. 

Aleea eficienței energetice, Liceul Teoretic „Constantin Spătaru”

Astfel, liceul „Constantin Spătaru” este una dintre puținele instituții asigurate în totalitate cu energie alternativă.

Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Constantin Spătaru» din orașul Leova” constituie aproximativ 62,28 de milioane de lei, din care 60,48 de milioane de lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene și 1,8 milioane de lei – cofinanțarea din partea Consiliului Raional Leova și a Primăriei orașului Leova. În rezultatul implementării proiectului, consumul anual de energie la liceul din orașul Leova s-a redus cu circa 700 MWh, iar emisiile anuale  de CO2 – cu circa 249,2 tone. 

Directorul instituției, Dorin Marin, susține că aceasta este contribuția fiecăruia. 

„În momentul în care informația este adusă beneficiarului într-un mod corect, ca el să conștientizeze, nu să-l obligi, nu prin ordin, dar prin bunăvoință, el vine și se implică. Ne-am implicat plenar cu toții – și cadrele didactice, și părinții, și elevii. Avem și poze cum părinții au venit cu roabe de acasă și cărau pământ din curtea liceului, adică au făcut un voluntariat grozav”, relatează directorul instituției. 

„Noi am înțeles că UE ne face o donație, dar noi nu trebuie să stăm și doar să așteptăm. Noi trebuie să ne implicăm plenar. Pe măsură ce finanțatorul vede că ești dispus să contribui și tu, el devine și mai darnic, și mai benefic în acest context”, punctează Dorin Marin. 

În anul de studii 2023-2024, la Liceul „Constantin Spătaru” din Leova au fost înmatriculați 517 elevi.

Această analiză este publicată în cadrul proiectuluiRepublica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare cu sprijinul programului Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund și este implementat de Asociaţia Obştească Centrul de Cercetare și Advocacy în Afaceri Europene (https://www.crpe.ro/ro/category/republica-moldova/).